Helsingborg är svenska mästare.
1 av 2
Helsingborg är svenska mästare. - Foto: ERIK ABEL / SCANPIX
Veteranen Erik Edman skänker ett tack till Elfsborg efter SM-guldet.
2 av 2
Veteranen Erik Edman skänker ett tack till Elfsborg efter SM-guldet. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Erik Edman: "Vi får tacka Elfsborg för det här"

Helsingborg är svenska mästare. Då tackar Erik Edman Elfsborg för att de vek ned sig på sluttampen.


HIF:s makalösa facit

Att Helsingborg skulle bli en guldutmanare stod klart tidigt in på säsongen. Men när man började sälja nyckelspelare som Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson började fansen ifrågasätta lagets kapacitet.

Trots spelartappen har Helsingborg fullständigt radat upp trepoängare. Hela 18 stycken har det blivit när tre matcher återstår. Samtidigt har HIF bara förlorat två ynka matcher, vilket gett dem en poängskörd på 61 poäng efter 27 omgångar.

När MFF vann guldet i fjol stod man på 67 poäng efter 30 omgångar.

När AIK vann 2010 hade man 61 poäng efter hela serien, lika många som HIF har med tre återstående omgångar.

Det stod relativt tidigt in i serien klart att Helsingborg skulle bli ett lag att räkna med när säsongen nådde sitt slut. Men att SM-guldet skulle vara säkrat redan med tre omgångar kvar att spela, det trodde inte ens HIF-spelarna själva.

– Vi får tacka Elfsborg för det här. De har ett kanonlag så vi förväntade oss ett race ända in i slutet, säger Erik Edman efter att SM-guldet hamnat i HIF:s ägo.

"Var aldrig hotade"

Det var länge Elfsborg och Helsingborg som gjorde upp om Lennart Johanssons pokal, ända tills Boråslaget vek ned sig och började rada upp poängtapp. Då svarade AIK med att hämta in försprånget i toppen, men HIF-spelarna var aldrig oroliga.

– Vi har varit bäst hela säsongen så det är inget snack egentligen. AIK var aldrig ett hot, säger Edman till Nyheter24.

Men trots att AIK:s kvalitet som fotbollslag verkar ifrågasättas av Erik Edman, var det faktiskt nära att Stockholmsklubben sköt upp Helsingborgs guldkalas. Detta efter att laget tagit ledningen mot Malmö sent in i matchen.

– Självklart hejade vi på Malmö då. Men samtidigt... hade vi inte fixat det i dag hade vi gjort det vid nästa hemmamatch, det är jag helt säker på.

Tänkte ni någon gång att det skulle vara skönare att ta guld på Olympia?

– Nej, alltså, att fixa bucklan så snabbt som möjligt - det var hela tiden prio ett.

"Ingen kommer att vara bakfull i morgon"

Helsingborgs ledning slog tidigt fast att det minsann inte skulle bli någon spektakulär fest om guldet säkrades redan nu. Istället skulle man vänta till efter den avslutande omgången. Det verkar dock råda delade meningar om huruvida det blir en fest eller inte redan i kväll.

– Det blir nog lugnt, ingen kommer att vara bakfull i morgon. Vi har träning som vanligt klockan halv nio, säger Joseph Baffo.

Erik Edman är inte lika säker:

– Det kan bli så att vi går all in i kväll. Jag vet inte om de planerar att ställa in morgondagens träning, säger han till Nyheter24.

Och här firar Helsingborg SM-guldet i bussen:

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!