Helsingborg tog sitt första SM-guld på tolv år.
1 av 5
Helsingborg tog sitt första SM-guld på tolv år. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
 Frågan är om Helsingborg tvingas fira om på nytt efter att Disciplinnämnden sagt sitt om bengalen som brinner?
2 av 5
Frågan är om Helsingborg tvingas fira om på nytt efter att Disciplinnämnden sagt sitt om bengalen som brinner? - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
Under söndagseftermiddagen blev det klart att HIF gick segrande ur den allsvenska säsongen 2011.
3 av 5
Under söndagseftermiddagen blev det klart att HIF gick segrande ur den allsvenska säsongen 2011. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
I vanlig ordning har det varit 
ekande tomt på Södertälje Fotbollsarena.
4 av 5
I vanlig ordning har det varit ekande tomt på Södertälje Fotbollsarena. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Mohamed Bangura tillsammans med Jens Andersson.
5 av 5
Mohamed Bangura tillsammans med Jens Andersson. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

"Ett år av misär, ett år av kaos, ett vanligt år i allsvenskan"

KRÖNIKA. Säsongen 2011 går mot sitt slut och nu summerar Nyheter24:s sportchef säsongen ingen vill minnas.


Björn Ehrnberg

Björn Ehrnberg är 26 år, journalist och sportchef på Nyheter24.

I tid och otid skriver han en krönika och vill du läsa ännu mer följer du med fördel hans blogg, som du hittar här.

Vill du följa Björn på twitter gör du det här.

Ännu ett allsvenskt år har flugit förbi på den svenska fotbollshimlen. Stjärnor har i vanlig ordning kommit, stjärnor har gått. Men året 2011 kommer inte bli ihågkommet för Alexander Gerndt eller Rasmus Jönssons flykt, inte heller för Helsingborgs första guld på tolv år. Säsongen kommer i framtiden inte generera många upphetsande mentala bilder över fotbollen som spelades - inte för att vi hade förväntat oss tiki-taka på plastgräsplaner, men mer än spark-och-spring hoppades vi ändå på där i början av april.

Nej, säsongen 2011 kommer att bli ihågkommen för all den skit som kom upp till ytan, för alla de problem som blev tragiskt uppenbara. Säga vad man vill om "The Banguras", allsmäktige Jesper Jansson, Henrik Rydström, Martin Mutumba, de makalösa Stockholmsderbyna och att vi (nästan) fick en rafflande avslutning på året.

Säsongen 2011 kan bara summeras på ett sätt; "Ett år av misär, ett år av kaos, ett vanligt år i allsvenskan".

En era tar slut

Nej, detta år kommer att gå till historien för Svenska Fotbollförbundets irrationella nolltolerans, för ordningsmännens sanslösa misslyckande i Skånederbyt. Vi kommer alla minnas bilden av den då 18-årige Malmösupportern som kunde fram till Pär Hansson, och vi minns alla konsekvenserna av den händelsen.

2011 minns vi för behovet av manifestationen "Positiv Läktarkultur". Vi kommer att erinra oss de tio första, väldigt tysta, minuterna av Stockholmsderbyt och vad som då inte sades. Vi kommer även minnas alla andra matcher där supportrarna visade upp sin besvikelse.

Vi kommer dessutom att minnas detta som Lars-Åke Lagrells sista år vid rodret; "20 år med Lagrell, 20 år av kaos, 20 år av fotbollens nedgång och fall".

Dramat på gräsmattan då?

Den allsvenska säsongen 2011 går mot sitt ack så bittra slut. Helsingborgs IF blev som bekant mästare i kavaj när Malmö FF kvitterade i den 92:a minuten mot AIK på Swedbank Stadion under söndagseftermiddagen.

Uppgörelsen i botten är vid skrivande stund inte avgjord. Rent teoretiskt kan fortfarande sex lag bli indragna i kvalspelet. Men rent praktiskt kan vi ändå ge oss på en summering av "världens jämnaste fotbollsliga".

Och vi rycker på axlarna när vi kastar oss ut. Vi rycker även på axlarna när vi landar pladask i en bottensörja som kommer ta många år att kravla sig ur.

Helsingborg vann, Gnaget går med vinst (kors i taket), Halmstad spelar i superettan nästa år, Syrianska visar sig vara Södertäljes minsta klubb, Jesper Jansson visar sig vara (som tidigare nämnt) ett geni på fotbollsmarknaden.

Det är väl de enda positiva och något underhållande aspekter vi kan se, genom den överhängande skuggan som heter SvFF, föreningen Svensk Elitfotboll och agentverksamheten som alla, på sina olika sätt rycker sönder sporten vi älskar.

2011, tack för att du kom och tack för att du är snart förlagd till handlingarna.

AIK
/
/
/
/
/
Sef
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!