I fjol var det Wandersons kontrakt och övergång som låg till grund för en stor agentskandal.
1 av 5
I fjol var det Wandersons kontrakt och övergång som låg till grund för en stor agentskandal. - Foto: PAUL MADEJ/AP/SCANPIX
Det råder fortfarande stora missförhållanden i den svenska fotbollen.
2 av 5
Det råder fortfarande stora missförhållanden i den svenska fotbollen. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Rasmus Jönsson lämnade Helsingborg för en summa som ännu inte är offentlig.
3 av 5
Rasmus Jönsson lämnade Helsingborg för en summa som ännu inte är offentlig. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Turerna kring Teteh Bangura var många. Antingen var han på väg till Tyskland, brittiska öarna eller någon annanstans i Europa. Det slutade med Turkiet för AIK:s målspruta.
4 av 5
Turerna kring Teteh Bangura var många. Antingen var han på väg till Tyskland, brittiska öarna eller någon annanstans i Europa. Det slutade med Turkiet för AIK:s målspruta. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Mohamed Bangura landade i Celtic.
5 av 5
Mohamed Bangura landade i Celtic. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Agenter och medier hjälps åt - och lurar läsarna

NYHETER24 REPORTAGE DEL 1. Att agenter och stora medier sitter i samma båt är det många som vet om, men hur går det till och hur tjänar de inblandade på maskopin?


Käll- och meddelarskyddet:

Det svenska källskyddet är väl utformat för att skydda källor som väljer att delge information till medier i Sverige. Bland annat är det straffbart för en person som mottagit information att röja sin källa. Straffet är böter eller upp till ett års fängelse.

Gällande det så kallade meddelarskyddet eller lagen om källforskning är det olagligt för myndigheter och företag i den offentliga sektorn att forska i vem som läckt specifik information. Detta gäller dock inte företag i den privata sektorn.

Vissa inskränkningar existerar, så som när en ansvarig utgivare gör sig skyldig till landsförräderi eller spionage vid publicering av hemligstämplade dokument.

STOCKHOLM. Allsvenskan, Svenska Fotbollförbundet och föreningen Svensk Elitfotboll har under 2011 fått utstå mycket kritik från många håll och kanter. Nu höjs även flera kritiska röster mot en annan institution i den svenska fotbollen - den här gången är det medierna som får stå pall för en stor storm.

Nyheter24 granskade situation redan i fjol, men nu är situationen än mer aktuell. Då handlade det om två spelare. Två affärer som belyste mycket av det som sänker den svenska fotbollen. Nu handlar det om något större än så. Nu handlar det om trovärdigheten gentemot publiken.

100 miljoner kronor på en sommar

Under sommaren 2011 såldes bland annat fyra av allsvenskans bästa spelare, Mohamed Bangura och Ibrahim Bangura lämnade AIK samt Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson som såldes av Helsingborgs IF. Sammanlagt uppges dessa fyra affärer ha inbringat nästan 100 miljoner kronor.

Men summorna kan vi utomstående inte vara säker på, bara de direkt involverade vet hur stora transaktioner som kablats mellan banker. Vi utomstående kan inte heller vara säkra på hur kontrakten med spelarna som blir kvar ser ut.

I fjol nystade Nyheter24 upp att Svenska Fotbollförbundet inte avsåg att göra handlingarna offentliga, inte ens för journalister. Vad vi fann när vi grävde vidare var en farsartad värld där mångmiljonbelopp bytte händer utan att någon granskade processen. Vi fann även en värld som accepterade förhållandena trots att den till viss del är finansierad av skattepengar.

Anledningen stavades och stavas än; "maskopi".

– Det finns ett enormt problem med hur medierna rapporterar kring övergångar. Väldigt, väldigt mycket av det man kan läsa i stora svenska tidningar är öppet båg, berättar en väl insatt källa för Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns en glasklar maskopi mellan många journalister och spelaragenter, men ingen vill ju prata om det för då förlorar endera part sin samarbetspartner.

Helena Giertta, chefredaktör för journalistförbundets egen tidning "Journalisten", vill inte gå fullt lika långt ut, men lyfte ändå ett varningens finger för sportjournalistiken och dess fallgropar.

– Problemet uppstår när källan i själva verket är direkt inblandad i det den läcker om, och kanske är direkt gynnad av att du som journalist sprider det personer läcker, berättar Giertta för Nyheter24.

Giertta menar att man måste göra en avvägning mellan nyhetsvärdet och risken att man spelar sin källa i händerna. Hon drar kopplingar till hur det ser ut för politik- och ekonomireportrar.

– Om man vet eller tror att man blir utnyttjad bör man förstås avstå publicering, men det är nog inte alltid så lätt, eftersom nyheten ändå kan vara så väsentlig.

Så går det till

Förhållandet mellan spelare, agent och medier går föga överraskande i pengarnas tecken. Samtliga parter står i tacksamhetsskuld till varandra. Det är just det som gör att lögner kan figurera i ryktenas värld.

– Agenternas våta dröm är att få fram både en intresserad klubb och samtidigt representera spelaren som nämnda klubb vill göra anspråk på. Inte bara den ena eller den andra, säger en person som är väl insatt till Nyheter24.

Vad som menas är att en agent kan tjäna mer pengar om han kan presentera klubb X som är intresserad av spelare Y. Om det då framkommer uppgifter till vederbörande agent att en annan aktör lagt fram en annan affär, eller "om det vill sig riktigt illa - en bättre affär - det är då den stora megafonen flyger fram", som Nyheter24:s källa uttrycker det.

Det är då ryktena börjar spridas.

– I journalisternas regler mot textreklam betonas att allmänheten inte ska kunna få misstankar om att utomstående kan ha inflytande över innehållet i den journalistiska produkten, menar Gierttas om problematiken som uppstår.

Mediernas makt

Att medierna har makt över allmänhetens uppfattning av verkligheten råder det inga tvivel om. Det stod definitivt klart efter att TV4 publicerade en stor undersökning om sina tittares perception av allsvenskan och svensk fotboll i stort.

Enligt Novusgruppens studie visade det sig att 69 procent av de tillfrågade ansåg att "huliganismen i samband med fotbollsmatcher ökat de senaste åren". En uppfattning som inte motsvarar vad som verkligen har hänt.

– Problematiken som uppstår, i takt med att sportjournalistiken alltmer går ifrån att skriva matchreferat till att bli nyhetsgrävande reportrar, är att man gärna värnar om källorna som tipsar om bra nyheter, säger Helena Giertta och fortsätter:

– I och med den nya rollen blir det väldigt viktigt att journalisterna inte förvandlas till megafoner för vissa aktörers intressen.

Inte mycket har förändrats

Liksom i fjol, är en av de granskade agenterna fortfarande chefredaktör för en svensk tidning. Mediet är inte av den större kalibern, den har inte heller någon större anknytning till allsvenskan. Däremot finns det inget reglemente mot denna typ av dubbla stolar.

/
/
Sef
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

1 timme sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

2 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.