Martin Mutumba krutar in 1-0 på straff. - Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
"Tack för allt Pavey" - publikfavoriten hyllades i sitt avsked.
"Tack för allt Pavey" - publikfavoriten hyllades i sitt avsked. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN
Kenny Paveys sista match i AIK-tröjan slutade i vinst med 2-1.
Kenny Paveys sista match i AIK-tröjan slutade i vinst med 2-1. - Foto: Joel Marklund/BILDBYRÅN

Kenny Pavey hyllades när AIK vann: "En ikon, en hjälte"

Kenny Paveys sista framträdande i AIK blev ett lyckat sådant. Gnaget vann med 2-1 och säkrade därmed Europaplatsen.

Matchfakta

Målskyttar: 1-0 Martin Mutumba (14:e, straff), 2-0 Kwame Karikari (33:e), 2-1 Dioh Williams (45+).

Gula kort: Nils-Eric Johansson (AIK), Robert Åhman Persson (AIK), Kenny Pavey (AIK)

Röda kort: Mohammed Ali Khan (Häcken)

Domare: Jonas Eriksson

Arena: Råsunda

Publiksiffra: 14 517

SOLNA. Fem poäng skiljde lagen åt inför mötet. AIK på rätt sida om Europastrecket, och Häcken på fel. En hemmavinst och Gnaget skulle få chansen i Europa Leauge nästa år.

Men det mesta kretsade kring den hetlevrade engelsmannen Kenny Pavey inför matchen. Publikfavoriten skulle nämligen göra sitt sista framträdande i den svartgula dressen. Och han hamnade - på ett märkligt sätt - i fokus direkt.

Bänkad i avskedsmatchen

Pavey var bänkad i sin avskedsmatch, vilket skulle spela en betydande roll när Mohammed Ali Khan i den 14:e matchminuten tog händerna till hjälp när han hindrade en boll från att gå in i Häcken-målet. Rött kort och straff till AIK, men ingen Kenny Pavey - som är den ordinarie straffskytten - på planen. Istället stegade Martin Mutumba fram och sköt in 1-0 för sitt AIK, och måljublet? det tillägnade han mycket riktigt Kenny Pavey.

– Det är hans sista match och han har varit min bästa kompis i AIK, säger målskytten till Canal Plus.

Målfyrverkeri

Knappa kvarten senare var det dags igen. Och återigen var det Martin Mutumba som låg bakom målet, denna gång med en fin genomskärare till Kwame Karikari som retfullt enkelt rullade in sitt andra mål för säsongen.

Men Häcken skulle få en snabb reducering. Dålig kommunikation mellan AIK-försvaret och Ivan Turina gjorde att Dioh Williams kunde lobba in 2-1-målet med bara sekunder kvar av halvleken.

– Vi ska ha fest här i dag så det är skit att de får in målet, säger Mutumba som dock är nöjd med sin halvlek (ett mål och en assist):

– Jag såg landslaget spela sist och blev lite sugen, säger han.

Pavey hyllad - och varnad

Årets mest väntade byte ägde rum i den 72:a minuten. Lalawele Atakora ut, Kenny Pavey in. Och Råsundapubliken tog ton till vad som mynnade ut i ett gemensamt crescendo i engelsmannens ära.

Om bytet var ett väntat sådant, var det som ägde rum i den 88:e minuten minst lika väntat. Kenny Pavey hann - trots sina blott 20 spelminuter - med att dra på sig sitt femte gula kort för säsongen, till publikens glädje.