Cristano Ronaldo anlände till Real Madrid för dryga miljarden, IFK Göteborg har värvat spelare för sammanlagt drygt 6,6 miljoner kronor.
1 av 6
Cristano Ronaldo anlände till Real Madrid för dryga miljarden, IFK Göteborg har värvat spelare för sammanlagt drygt 6,6 miljoner kronor. - Foto: Arturo Rodriguez/SCANPIX
Mikael Stahre avfärdar guldpressen med orden: "Det är Elfsborg som borde joggar hem titeln".
2 av 6
Mikael Stahre avfärdar guldpressen med orden: "Det är Elfsborg som borde joggar hem titeln". - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Är det Micke Mourinho eller Jose Mourinho?
3 av 6
Är det Micke Mourinho eller Jose Mourinho? - Foto: MANU FERNANDEZ/SCANPIX
Florentino Perez, Real Madrids version av Prioritet Finans?
4 av 6
Florentino Perez, Real Madrids version av Prioritet Finans? - Foto: Arturo Rodriguez/SCANPIX
Emil Salomonsson hävdar att han skjuter som Cristiano Ronaldo.
5 av 6
Emil Salomonsson hävdar att han skjuter som Cristiano Ronaldo. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Nyheter24 vill begrava begreppet Real Göteborg.
6 av 6
Nyheter24 vill begrava begreppet Real Göteborg. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Okej, därför begraver vi "Real Göteborg"

Med tre månader till den allsvenskan premiären vill Nyheter24 göra ett klargörande: Det blåvita laget från västkusten heter IFK. 


IFK Göteborgs storsatsning:

Emil Salomonsson från Halmstad BK, Daniel Sobralense från Kalmar FF, John Alvbåge från Örebros SK, Kjetil Waehler från Ålborg, Nordin Gersic från Örebro, Pontus Farnerud från Stabaek.

GÖTEBORG/MADRID. Med en ny tränare och inte mindre än sex nyförvärv har IFK Göteborg i folkmun börjat kallas för "Real Göteborg". Smeknamnet syftar till de likheter som finns mellan Änglarnas agerande på transfermarknaden och stjärntäta Real Madrids.

Nyheter24 hävdar bestämt att det här är felaktigt och plockar fram ett par punkter för att motivera varför.

Först och främst, den aktuella notan.

6,6 miljoner kronor

Det krävs sannerligen inte mycket för att få ett låtsas-epitet i Sverige. IFK Göteborg värvar tre spelare som bosman (Daniel Sobralense, Johan Alvbåge och Ponuts Farnerud) och en 35-årig norrman i Kjetil Waehler som anlände för magra 600 000. Emil Salomonsson slöt upp med IFK för en billig peng.

Sen var det ju Nordin Gerzic mångmiljonövergång. Men vi snackar inga miljardaffärer här, det är sannerligen inga Zinedine Zidane, Ronaldo eller Cristiano Ronaldo som anlänt till den svenska västkusten.

Men detta är alltså inte den enda invändningen Nyheter24 har emot Real Göteborg.

Mikael Stahre vs. José Mourinho

Mourinho döpte sig själv till "The Chosen One" under sin tid i Chelsea. Demontränaren från Portugal går mot ligasegern i Spanien och har då vunnit serien i Italien, Spanien, England och Portugal. En fantastisk bedrift som gör honom till "The Only One".

Mikael Stahre tog sig från Väsby till AIK och vann SM-guld 2009. Därefter lämnade han för Panionios och fick sparken efter en ljummen start på säsongen. Under försäsongen åt han upp en stor seg råtta efter en träning - efter som att han är: "En mumsig typ".

"Champions Leagues gruppspel" vs. "Vinna allt"

Klubbdirektör Seppo Vaihela gick ut hårt i SVT och slog fast att: "IFK Göteborg är en klubb som ska spela i Champions Leagues gruppspel återkommande gånger". Lite skillnad från Real Madrid där målet är att vinna allt... alltid.

Landets största stad vs. Landets näst största stad

Som bekant är Madrid inte bara Spaniens huvudstad, utan även landets största stad. Med sina 3,3 miljoner invånare är staden även iberiska halvöns största.

Göteborg är däremot endast näst störst i Sverige efter Stockholm. I många avseenden skulle det vara mer korrekt att kalla Blåvitt för Sveriges svar på Barcelona. Men om det epitetet kan appliceras på IFK, det låter vi vara osagt.

Emil Salomonsson vs. Cristiano Ronaldo

Varje lag måste ha sin superstjärna och 27-åringen fyller ut den rollen väl och snittar över ett mål per match för marängerna.

Men vem som kan axla den rollen i IFK är ännu oklart. Tobias Hysén är en spelare som håller hög klass, Daniel Sobralense har ett stort spel i sig men kanske är det nyförvärvet Emil Salomonsson som är utropstecknet - han tränar i varje fall på det vobblande skottet.

– Jag ska skjuta som Ronaldo, säger Salmonsson till Aftonbladet.

Det återstår att se. Det enda vi kan konstatera är att Real Göteborg förtjänar att gå i graven. Låt IFK Göteborg förbli Blåvitt och inte ett helvitt lag från Madrid.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Friidrotten sågas för OS-prispengar

1 timme sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

2 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

idag 14:54
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

idag 14:32
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.