Jantelaget från västkusten.
1 av 3
Jantelaget från västkusten. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Nyheter24 frågar sig varför Elfsborg inte vågar stå för den enormt starka truppen de förfogar över?
2 av 3
Nyheter24 frågar sig varför Elfsborg inte vågar stå för den enormt starka truppen de förfogar över? - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Hulkande Elfsborgsspelare gråter i förlorarregnet.
3 av 3
Hulkande Elfsborgsspelare gråter i förlorarregnet. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Jantelaget från Borås

KRÖNIKA. IF Jantelagen, eller Elfsborg som laget heter i folkmun, har Sveriges kanske bästa trupp. Ändå saknar klubben cojones nog för att kräva en ligatitel.


SM-mästarna i Elfsborg

Andreas Augustsson (Elfsborg, 2006).

Martin Andersson (Elfsborg, 2006).

Jon Jönsson (Elfsborg, 2006).

Anders Svensson (Elfsborg, 2006).

Stefan Ishizaki (Elfsborg, 2006).

Daniel Mobaeck (Elfsborg, 2006).

Stefan Larsson (Kalmar, 2008).

David Elm (Kalmar, 2006).

BORÅS. Jantelagen. Denna evinnerligt töntiga inställning, som etsat sig fast i den svenska folksjälen, förstör för många. "Vi är inte bättre än någon annan", är ett fånigt ställningstagande i livet.

IF Elfsborg symboliserar på något sätt denna jantelag. Boråsklubben är en förening vi kommit att se som ett topplag. En titelaspirant. En guldkandidat. En utmanare om ligasegern. Men även ett lag som aldrig vågar blotta nacken och kräva seger.

Det är den ständiga "vi siktar på att bli topp-tre" som gäller. Jävla skitsnack säger vi på Nyheter24.

Elfsborg har i Stefan Ishizaki, Anders Svensson, Jon Jönsson, Andreas Augustsson, Martin Andersson och Daniel Mobaeck sex spelare som firade det senaste ligaguldet tillsammans. Dessutom har David Elm och Stefan Larsson vunnit allsvenskan med Kalmar.

Således finns det en vinnarkultur i klubben. Och när Magnus Haglund drog iväg försvann även en losermentalitet som omedvetet sjunkit in i kanske Sveriges mest välskötta klubb.

Men likt fan vågar de inte kräva guld.

Laget ser sedvanligt stark ut, truppen är väloljad, den är stabil. Laget har många stjärnor, kryddat med utfyllnadsspelare. Vi hittar talanger som Niklas Hult och Viktor Claesson, men ingen jävlar anamma. Inget; "vi ska springa hem den här säsongen". I stället får vi höra hur boråsarna räds sina grannar på kamratgården.

Elfsborg har det svenska landslagets vicekapten på mittfältet. Han är, när formen infinner sig, dessutom ligans bäste spelare. Inget snack om den saken. Men jantelagen har satt sig i väggarna och kommer stjälpa lagets gulchanser. Fansen förtjänar mer.

Skulle ni få höra samma tveksamma inställning från en gulsvart förening från Solna?

Jag tvivlar starkt.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!