Friends Arena invigs - då kostar det 500 mer för rullstolsburna

- 22/05/2012, 17:15 -
Så här såg bygget av Friends Arena ut i april.
1 av 3

Så här såg bygget av Friends Arena ut i april.

Pressbild

Friends Arena invigs den 27 oktober.
2 av 3

Friends Arena invigs den 27 oktober.

Pressbild

Priserna till invigningen på ticnets hemsida. Tänk dock på att det är Friends Arena – inte ticnet som sätter priserna.
3 av 3

Priserna till invigningen på ticnets hemsida. Tänk dock på att det är Friends Arena – inte ticnet som sätter priserna.

"Apartheid" säger Hans Filipsson, språkrör för organisationen Marschen för tillgänglighet – "det har blivit ett misstag" säger kommunikationschef Malin Sparf-Rydberg på Friends Arena.

STOCKHOLM. Under regi av Colin Nutley ska den nya nationalarenan Friends Arena invigas den 27 oktober. I 90 minuter ska artister, dansare och svenska sportprofiler underhålla publiken.

Men för vissa blir det dyrare än för andra att gå på invigningen – rullstolsburna betalar mellan 940 till 1140 kronor för en biljett medan priset för ordinarie biljetter kostar mellan 425 till 1140 kronor per biljett. Det blir alltså mer än 500 kronor dyrare för en rullstolsbunden att gå på invigningen.

– Det är som apartheid i Sverige, säger Hans Filipsson som är grundare och språkrör för organisationen Marschen för tillgänglighet till Nyheter24.

"Det är ju ett lagbrott"

Marschen för tillgänglighet är en organisation som jobbar för att öka tillgängligheten för funktionshindrade och att tillgänglighet ska vara en rättighet. De vill ha en lagändring som skulle betyda att otillgänglighet till idrottsevenemang, restauranger med mera ska klassas som diskriminering.

När Filipsson får höra skillnaden på priset blir han arg och besviken.

– Det är ju ett lagbrott. Det är diskriminering. Helt sjukt, säger han innan han fortsätter.

– Jag överväger att ta kontakt med en advokat, det är en stor risk och jag får betala hela rättegången om jag förlorar, men det är nästan så att det är värt det för att få upp debatten för funktionshindrade i Sverige.

"Det kan ha blivit någonting fel"

När Nyheter24 tog kontakt med VD:n för Friends Arena, Thomas Forslund, och frågade om prissättningen säger han att han måste prata med de som är ansvariga för biljettpriserna eftersom "det kan ha blivit någonting som har blivit fel där". 

En stund senare ringde kommunikationschefen Malin Sparf-Rydberg upp och säger att priserna på biljettförsäljningssidan inte är rätt.

– De stämmer inte, jag såg det nu när jag gick in och kollade på sidan. Det riktiga priserna kommer att komma upp så fort som möjligt.

Hur kunde det bli fel då?

– Jag vågar inte säga det, men vi ska rätta till det direkt.

När Nyheter24 undersökte om priserna hade ändrats vid 17:00 var de fortfarande inte uppdaterade.