Djurgården är en av klubbarna som nu tvingas betala hela kostnaden för polisbevakningen kring matcherna.
1 av 4
Djurgården är en av klubbarna som nu tvingas betala hela kostnaden för polisbevakningen kring matcherna. - Foto: Bildbyrån
Värsta rivalen AIK är en annan.
2 av 4
Värsta rivalen AIK är en annan. - Foto: Bildbyrån
Även Hammarby Fotboll omfattas.
3 av 4
Även Hammarby Fotboll omfattas. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Stockholms länspolismästare Mats Löfving.
4 av 4
Stockholms länspolismästare Mats Löfving. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Så tycker politikerna om polisfakturorna

Polisen tog bort klubbarnas rabatt - då vill Socialdemokraterna ändra lagen så fort det går för att slippa "snutnotorna". Men en rundringning visar att de är tämligen ensamma.


Upprörda över Löfvings beslut

Flera av de politiker som Nyheter24 pratat med är riktigt upprörda över att den nye länspolismästaren Mats Löfving gick emot en enad polisstyrelse och valde att fakturera klubbarna fullt ut.

– Jag har inte varit med om något liknande. Han är relativt ny och lyssnar inte på oss politiker. Jag tar mig för pannan, säger Ewa Larsson (MP).

– Det verkade konstigt att höja och ta bort rabatten när vi var eniga, säger Ann-Katrin Åslund (FP).

Länspolismästaren själv har tagit lätt på de höjda rösterna.

– Jag förstår inte kritiken. För oss är det enbart en fråga om att tillämpa lagstiftningen på ett rättssäkert sätt och att stå upp för beslutet från oktober förra året, sa Löfving till Svenska Dagbladet i mitten av oktober.

STOCKHOLM. Klubbarna ska betala hela kostnaden för polisbevakningen. Det var nytillträdde länspolismästaren Mats Löfvings besked tidigare i höst, något som fick både klubbarna och deras supportrar att rasa. Löfving gick emot en enad polisstyrelse i Stockholms stad, där samtliga förtroendevalda ville behålla den rabatt på 75 procent som klubbarna hade fram till i juni i år.

Efter beskedet valde Socialdemokraternas Katarina Berggren, vice ordförande i polisstyrelsen, att gå ut och kräva en "omedelbar lagändring" för att Djurgården Hockey, Djurgården Fotboll, AIK Hockey, AIK Fotboll och Hammarby Fotboll ska slippa betala polisfakturorna.

– I grunden är polisens fakturering helt orimlig och medför en dubbel avgift för de sportintresserade stockholmarna. Dels finansierar de polisen via skattesedeln, dels genom höjda biljettpriser till evenemangen, sa hon då.

Men vad tycker då de andra partierna i polisstyrelsen? En rundringning som Nyheter24 gjort visar att det inte ser särskilt hoppfullt ut för klubbarna och deras supportrar. Bara två andra partiföreträdare är principiellt mot att fakturera idrottsklubbarna för bevakningen. Bara ett parti håller med Socialdemokraterna om att inte vänta på den nationella utredningen. Och det framstår som tydligt att det här inte är någon fråga som skiljer de politiska blocken åt. Här är hela enkäten:

Tycker du att de klubbar som är idrottsaktiebolag ska faktureras för polisbevakningen?

Marita Lärnestad, Moderaterna
– Jag tycker att det är rimligt att de ska betala en viss del. Alla som är med och betala skatt behöver ju inte den här bevakningen. Men det är min personliga åsikt.

Ann-Katrin Åslund, Folkpartiet
– Det är väldigt gammal lagstiftning och skapar svåra gränsdragningar som slår över även på kulturarrangemang. Om man gör bedömningen att rabatten inte ska fortsätta så ja, då bör lagen ändras.

Erik Slottner, Kristdemokraterna
– Vi tycker inte att de ska behöva betala.

Aphram Melki, Centerpartiet
– I stort tycker vi att aktiebolag ska kunna bekosta sig självt. Klubbarna måste ta ett större ansvar.

Ewa Larsson, Miljöpartiet
– Det beror på om de går med vinst eller ej. Klubbarna säger ju att de inte gör speciellt mycket vinst men det är jag inte insatt i. Vi har inte bestämt oss än.

Gunilla Roxby Cromwall, Vänsterpartiet
– De jag pratat med tycker att klubbarna bör debiteras. Sen vore det annorlunda om pengarna gick tillbaka till polisen, men det gör de ju inte.

Mandatfördelningen i polisstyrelsen är fem mandat för Moderaterna, tre för Socialdemokraterna och ett var för övriga partier.

/
/
AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!