Stahre, IFK Göteborgs nuvarande tränare, betonar att han inte har haft något "privat umgänge" med Firman Boys-medlemmar.
1 av 4
Stahre, IFK Göteborgs nuvarande tränare, betonar att han inte har haft något "privat umgänge" med Firman Boys-medlemmar. - Foto: Patric Söderström/Scanpix
Huliganutredaren Björn Ericsson tycker inte om bilderna: "Jag gillar det inte".
2 av 4
Huliganutredaren Björn Ericsson tycker inte om bilderna: "Jag gillar det inte". - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Wesström säger som Stahre att han "absolut inte" har någon privat kontakt med Firman Boys-medlemmar.
3 av 4
Wesström säger som Stahre att han "absolut inte" har någon privat kontakt med Firman Boys-medlemmar. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Tidigare har AIK FF:s ordförande Johan Segui synts på bild tillsammans med Firman Boys-medlemmar.
4 av 4
Tidigare har AIK FF:s ordförande Johan Segui synts på bild tillsammans med Firman Boys-medlemmar. - Foto: Jens L´Estrade / SCANPIX

Här festar AIK:s sportchef med Firman

AIK FF:s ordförande Johan Segui har synts på bilder med Firman Boys-medlemmar – och nu har Nyheter24 även tagit del av bilder där tillförordnade sportchefen Björn Wesström festar med Firman Boys-medlemmar. Något som huliganutredaren Björn Ericsson inte tycker om. – Jag gillar det inte, säger Ericsson till Nyheter24.


Detta har hänt

Hot, våld och infiltration, vågorna efter Uppdrag gransknings avsnitt "Hotet inifrån" om hur huliganföreningen Firman Boys har nästlat sig ända in i styrelserummet hos AIK har engagerat många. 

Det stora avslöjandet i programmet var främst att en ungdomstränare i AIK, samma person som bär pseudonymen "Johan Höglund" till boken "En av grabbarna", fortfarande är aktiv i Firman Boys.

Men även uppgifterna om hur de har infiltrerat sig in och påverkar beslut i styrelsen upprör många.

På hemsidan Sverigescenen har Firman Boys avfärdat Uppdrag gransknings uppgifter, samtidigt som de tackar Janne Josefsson: "Den påverkan denna typ av hårdvinklade sensationsprogram har på unga killar kan inte nog betonas. För detta tackar vi Dig "Janne"!"

STOCKHOLM. Uppdrag gransknings avslöjande om att huliganföreningen Firman Boys inte bara slåss på gatorna utan även infiltrerar och påverkar högt uppsatta inom AIK:s ledning har slagit ned som en bomb inom idrottssverige. Firman Boys tackar Janne Josefsson och Uppdrag granskning men avfärdar uppgifterna och programmet som ett "sensationsprogram".

Inom AIK förnekar man inte att man har kontakt med huliganföreningen. Samtidigt som AIK FF:s ordförande Johan Segui säger att det är "omöjligt att infiltrera AIK" erkänner han att han har vänner i Firman Boys – efter bildbevis på honom och firmamedlemmar.

Festar med Firman Boys

Nu har Nyheter24 tagit del av bilder på den tillförordnade sportchefen Björn Wesström när han festar med flera av Firman Boys-medlemmar, bland annat grundaren av undergrupperingen och "babyfirman" Young Boys. Detta enligt TV3-programmet Insider. På plats var även den dåvarande tränaren Mikael Stahre.  

Bilderna, som är upplagda den nionde november 2009, kommer från Firman Boys-medlemmar på deras Facebook-sidor. Med andra ord bara dagar efter AIK tog SM-guldet 2009. 

– Du har skickat tre bilder från guldfesten 2009, efter cupguldet, säger Björn Wesström till Nyheter24 när han får se bilderna.

Enligt Uppdrag granskning hade Firmans "politiska språkrör" "Johan Höglund" kontakt med Wesström vid förhandling av ett spelarkontrakt – där han ska ha sagt att spelaren var "lättpåverkad". Något som ledde till att Firman Boys hade ett "kvartssamtal" med spelaren. 

Men är det okej att du som högt uppsatt inom AIK syns på bild med Firman Boys-medlemmar?

– Menar du att jag eller de inte får vara på guldfesten? Jag skötte varken inbjudan eller arrangemanget kring den festen. De är väl AIK:are de också, säger han och fortsätter:

– Är det brottsligt att jag syns med supportrar på bild?

Wesström är noga med att poängtera att han ofta får ställa upp på bilder med supportrar.

– Det händer mig tio gånger i veckan att jag får ställa upp på bild.

Känner du XX (personen som har tagit bilderna)?

– Vilka jag känner och inte känner har väldigt lite med vad AIK står för. 

Har du kontakt med Firman Boys-medlemmar?

– Jag har kontakt med alla våra supportrar.

Även privat?

– Jag umgås inte med någon i Firman, absolut inte.

När Nyheter24 pratar med Mikael Stahre och beskriver att han syns på bild tillsammans med personer som har tydliga Firman Boys-emblem på sina tröjor frågar han om: "det är i samband med SM-guldet eller?".

– Om det är bilder på mig och supportrar efter vi har tagit ett SM-guld så är det kanske inte så märkligt.

Men de har synliga Firman Boys-märken på sina tröjor...

– Hade de det, frågar han och fortsätter:

– Jag kan inte sortera ut situationerna. Det kunde jag säkert inte då och det kan jag inte nu heller.

Men under din tid som tränare för AIK, hade du mycket kontakt med Firman Boys?

– Jag har inte haft något privat umgänge med dem. Däremot fanns det en dialog med de olika supportergrupperna när jag var i AIK. Men i det här sammanhanget var det vid ett SM-guldfirande tillsammans med hundratals supportrar.

Har du någonsin känt dig rädd för Firman Boys-medlemmar?

– Nej.

Regeringens nationella samordnare för att motverka idrottsrelaterat våld, Björn Ericsson, tycker inte om att högt uppsatta inom AIK syns på bilder tillsammans med Firman Boys-medlemmar.

– Jag gillar det inte. Jag inser att man måste föra vissa samtal och resonemang i vissa situationer. När jag var polis pratade jag med både bankrånare och tjuvar. Men regelbundna övningar och socialiserat umgänge ska man akta sig väldigt noga för, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

"Firman har en helt annan agenda än klubben"

– Det är lätt att man blir beroende och att Firman, i det här fallet, predikar villkor som klubben ska lyda under. Det är inte hälosamt.

Det viktiga är att ledningen inom AIK håller avståndet till Firman tycker Ericsson. 

– Jag tycker att man ibland får ha kontakter för sakens skull, men man kan inte tillåta en reguljär plats vid sammanträdesbordet och man får inte ha kvartssamtal med tränare. Firman är en självutnämnd grupp med en helt annan agenda än vad klubben har. 

/
/
AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!