- Foto: Nyheter24

"Därför måste polisen granskas"

Nyheter24:s Jens Lindqvist skriver om Stockholmsderbyt och varför polisinsatsen måste granskas.


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

"Snart dödar polisen den första supportern". Orden kommer från Järnkaminernas – Djurgårdens officiella supporterförening – ordförande Dan Blomberg. Som de flesta insatta redan har förstått handlar det om händelserna innan och efter Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena. 

En Djurgårdssupporter vårdas på en intensivavdelning med en blödning i hjärnan. Det efter våld mot huvudet i sammandrabbningar mellan antingen lagens supportrar – eller polisen. Enligt Järnkaminernas ordförande är polisen skyldiga till skadan. Enligt polisen var de inte ens på platsen när skadan inträffade. Ord mot ord. Pöbeln mot lagen och statsmakten.

Det är åtminstone de vibbarna polisen ger mig varje gång vittnesuppgifter om övervåld av supportrar från polisen dyker upp. 

Jag kan naturligtvis inte beskylla polisen för den skadade supportern. Det vore direkt tjänstefel av mig att slänga mig med anklagelser innan vi vet sanningen. Det jag kan göra är att ifrågasätta polisens agerande innan, under och efter händelser som denna – och de gör det inte lätt för sig själva. Den normalt sansade och vettige presstalesmannen för polisen i Stockholm, Lars Byström röt till när en praktikant – helt enligt journalistisk sed – stämde av om Blombergs uppgifter var riktiga. Om det var polisen som orsakade supporterns skador. 

– Lyssna på vad jag säger, det var emellan supportrarna. 

En uppföljningsfråga och det är svaret. En retorik ovärdig en statsman. Man hinner inte ens stava till ordet övervåld innan polisen skruvar på sig – eller hänvisar till internutredningar. Utredningar som styrs av poliser om poliser och som sker utanför offentlighetens ljus. Och nu kan vi inte längre blunda för vittnesuppgifter. De är för många och för detaljrika. 

Personligen är jag egentligen tudelad. Inga våldsverkare runt arenorna – inget behov av poliser. Solklart. Hönan och ägget behöver vi inte ens tänka på att ta upp. Men polisen har monopol på våld, det har inte vanliga medborgare. Därför är det ett måste polismyndigheten att bli mer transparent och vara beredda att bemöta kritik. Annars kan Blombergs ord en dag bli till sanning. 

/
/
/
/
/
AIK
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!