En polis är misstänkt för misshandel efter Svenska cupen-finalen mellan Djurgården och IFK Göteborg i slutet av maj.
1 av 4
En polis är misstänkt för misshandel efter Svenska cupen-finalen mellan Djurgården och IFK Göteborg i slutet av maj. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det var efter Svenska cupen-finalen, när IFK Göteborg-anhängare stormade planen, som saker och ting började att urarta.
2 av 4
Det var efter Svenska cupen-finalen, när IFK Göteborg-anhängare stormade planen, som saker och ting började att urarta. - Foto: Bildbyrån
Efter scenerna på arenan hamnade djurgårdssupportrar och polisen i kravaller utanför Friends Arena.
3 av 4
Efter scenerna på arenan hamnade djurgårdssupportrar och polisen i kravaller utanför Friends Arena. - Foto: Bildbyrån
29-årige Jonas Samuelsson polisanmälde då polisen efter att ha blivit slagen med batong två gånger.
4 av 4
29-årige Jonas Samuelsson polisanmälde då polisen efter att ha blivit slagen med batong två gånger. - Foto: Privat

Polis misstänkt för misshandel på cupfinal

Svenska cupfinalen mellan Djurgården och IFK Göteborg slutade i bråk mellan supportrar och polis utanför Friends Arena. En polis är nu misstänkt för misshandel efter händelserna.


Det var den 26 maj som IFK Göteborg vann cupfinalen mot Djurgården på straffar. Men efterspelet kom dels att handla om hur IFK Göteborg-anhängare stormade planen efter segern och slängde en brinnande bengal in på Djurgårdens klacksektion men också hur djurgårdsanhängare och polisen slogs utanför arenan efter matchen. 

Nu är en polisman misstänkt för misshandel efter kravallerna som uppstod. Sedan en förundersökningen av Riksenhet för polismål har inletts har polismannen begärt en offentlig försvarare. 

Använde pepparspray och batonger mot supportrarna

Efter händelserna i slutet av maj kunde Nyheter24 avslöja att Djurgårdens officiella supporterförening Järnkaminerna valde JO-anmäla polisen för övervåld. Enligt uppgifter till supporterföreningen ska polisen ha "kört in polisbussar i folkmassan" som var på väg hem från matchen. Det ska även ha använt både pepparspray och batonger mot supportrarna. 

Dif-supportern Jonas Samuelsson berättade då för Nyheter24 om hur han blev slagen av polisen när han försökte hjälpa en man som låg ner och blödde på marken. Han var tagen av det som hade inträffat. 

"Trodde de kunde hantera det här bättre"

– Jävligt tråkigt, jag har i grunden en bra polissyn. Jag jobbar på ett socialkontor och har ofta att göra med polisen. De brukar alltid vara vänliga och väldigt bra. Men jag trodde de skulle kunna hantera såna här stora grejer bättre.

Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg var frustrerad och arg på polisens agerande.

– Jag hoppas också att det här lyfter debatten om att polisen döljer sina hjälmnummer och hotar den som försöker fota eller filma. Det är ovärdigt en rättsstat att statens förlängda arm beter sig så.

Nyheter24 har sökt chefsåklagare Håkan Roswall för en kommentar.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ronaldo vilar – spelar inte mot Sverige

Seger för Norrköping som förlänger vinstsviten

2 timmar sedan
Serieledande Norrköping förlänger segersviten i Svenska Basketligan herr, på måndagen vann vinstmaskinen hemma mot fjärdeplacerade Jämtland. Efter segersiffrorna 90-79 (26-16, 24-28, 22-9, 18-26) har nu Norrköping fem raka segrar. Jämtlands svit på sex matcher i rad utan förlust bröts dock.

Världstvåans sorg – pojkvännen död

2 timmar sedan
Belarusisk ishockey har sorg.

Vinicius Junior utsatt för mer rasism

3 timmar sedan
Real Madrid har anmält nya rasistiska påhopp på den brasilianske anfallsstjärnan Vinicius Junior.

Landslagskompisarna: "Vi ska visa support"

idag 06:02
Kristoffer Olssons svåra sjukdom och allvarliga tillstånd berör landslagskompisarna starkt. Spelarna planerar att visa sitt stöd och sin omtanke. Vi ska snacka ihop oss och så får vi se exakt vad vi gör och när vi gör det. Men det är klart att vi ska stötta honom, säger Ludwig Augustinsson.

Stjärnor i Argentina misstänks för våldtäkt

idag 02:38
Fyra spelare i Vélez Sarsfield i den argentinska förstaligan har gripits efter misstankar om att de våldtagit en kvinnlig sportjournalist på ett hotellrum i början av mars.