Pelle Olsson överraskar inte direkt med vilket spelsystem han tänker använda i Djurgården.
1 av 5
Pelle Olsson överraskar inte direkt med vilket spelsystem han tänker använda i Djurgården. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
Olsson tycker att 4-4-2 passar Djurgården bäst.
2 av 5
Olsson tycker att 4-4-2 passar Djurgården bäst. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
50-åringen som ledde Gefle under nio allsvenska säsonger blev klar för Djurgården den 20 november.
3 av 5
50-åringen som ledde Gefle under nio allsvenska säsonger blev klar för Djurgården den 20 november. - Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson
Nu återförenas han med ghananen Yussif Chibsah som hade var tränare för i Gefle under fyra år.
4 av 5
Nu återförenas han med ghananen Yussif Chibsah som hade var tränare för i Gefle under fyra år. - Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson
Under måndagen ledde Olsson sitt första träningspass med sin nya klubb.
5 av 5
Under måndagen ledde Olsson sitt första träningspass med sin nya klubb. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON

Här är Dif:s spelsystem under Pelle Olsson

Ut med det gamla och in med det nya. Pelle Olsson ledde sitt första träningspass med Djurgården under måndagen. Nyheter24 fick sig en pratstund med den förre Gefle-tränaren om sin relation till Yussif Chibsah, om han kommer värva spelare från sin gamla klubb och vilket spelsystem han kommer att använda i Djurgården.


Olsson om...

...Hur bra koll han har på Djurgårdens trupp.

– Jag känner ju lagets stil. Men jag känner ju inte spelarna så jättebra. Det gör man ju inte förrän man börjar jobba med dem individuellt, det är då det kommer fram på något sätt. Det tar ett tag att lära känna spelarna men det är klart att jag vet hur lagets stil har varit och spelarna som har spelat flera år i allsvenskan känner jag ju till så klart. Det finns alltid nya saker att lära sig med alla människor.

...Hur han har förberett sig för att leda laget. 

– Ja, jag sett en hel del matcher. Alla höstmatcher har jag försökt att titta igenom, det håller jag på med fortfarande. Det är en hel del matcher så jag har en ganska bra bild om hur laget har spelat under den här framgångsrika perioden som har varit under en ganska lång tid. 

...Djurgården har satt upp någon målsättning för säsongen.

– Nej, vi träffades ju i dag så vi har inte diskuterat fram någonting sånt. Jag tror att Djurgården som klubb och alla djurgårdare har en stark drivkraft att komma högre upp i tabellen än vad de har gjort de sex senaste åren men vi har inte formulerat någon exakt målsättning. 

Elva säsonger, varav nio i Gefle. Den erfarenheten har Pelle Olsson, 50, av att leda en allsvensk klubb (i Örebro var han assisterande tränare till Stefan Lundin). I sin hemstad är han nästan synonym med Gefle som trots en låg budget har hållit sig kvar i allsvenskan sedan man avancerade i ligasystemet för nio år sedan. 

Därför var det nog många som var överraskade att Olsson presenterades som ny tränare för Djurgården den 20 november. Under måndagen höll han i sitt första träningspass med spelarna. För de flesta av dem var det första gången de fick stifta bekantskap med sin nye tränare.

– Jag har träffat några spelare. Jag har träffat Broberg för jag har tittat på en lägenhet som han bodde i tidigare. Hampus Nilsson har jag också träffat och Erton på en sponsorresa. Det här var första gången jag träffade laget i sin helhet, berättar han för Nyheter24 direkt efter träningen på Kaknäs.

"Ser fram emot en väldigt bra säsong med honom"

Mittfältsterriern Yussif Chibsah, 30, spelade även i fyra säsonger under Olsson i Gefle. Efter årets första pass stannade de båda kvar och pratade med varandra. Något som fick de andra djurgårdsspelarna skämta och skratta om att Chibsah blir ny lagkapten i klubben. Men 30-åringen är noga med att försäkra om att de bara har en professionell relation, även om Olsson ringde honom om "praktiska råd" när han blev klar som ersättare till Per-Mathias Högmo

– Vår relation är bara en spelare/tränare-relation. Vi hade en väldigt bra relation både på och utanför planen så jag ser fram emot en väldigt bra säsong med honom, säger Chibsah som dock lovar att han inte kommer att få några fördelar för att de känner varandra sedan tidigare.

– Jag jobbade inte bara med honom under ett eller två år utan fyra år så jag känner honom väldigt, väldigt bra och han mig på samma sätt. Men det ger mig inga fördelar. Jag kan säga det här, jag känner Pelle, till och med i Gefle bänkade han mig i en-två matcher. Han är väldigt seriös och objektiv i sitt jobb så det spelar ingen roll att vi känner varandra.

"Då gäller det att hantera det"

Det många funderar på nu är om Olsson kommer att kunna hantera pressen och draget i den betydligt större klubben Djurgården. Det vågar han inte själv sia om.

– Ja, alltså vi har inte hunnit in i jobbet än så är svårt att ha någon uppfattning om det. Det är klart att det är många frågor som har ställts om det. Men jag har ju sagt att det är ändå jobbet med spelarna ute på planen som är det intressanta och det viktiga. Sen kommer uppmärksamheten mer när matcherna sätter igång och då gäller det att hantera det, säger han och fortsätter:

– Nu har ju jag varit i allsvenskan i så många år, elva år på raken, så jag vet ju hur de större klubbarna är uppmärksammade. Så det är i sig är ingen överraskning. Men hur det kommer att bli är det ju svårt att ha någon uppfattning om. Det beror nog på lite hur det går.

"Då blir det jäkligt knepigt"

Den pragmatiske tränaren är känd sin raka och defensivt inriktade 4-4-2-uppställning. Men under förra säsongen skiftade han spelsystem under perioder i säsongen då Gefle hade problem med skador. Men om var någon som trodde att Olsson kommer att ändra filosofi i Djurgården kan hen tänka om.

– De hade 4-4-2 som spelsystem förra året. Det kommer vi att utgå ifrån, absolut. Det är det som jag tror passar bäst för laget. Dessutom tror jag att ett fyramannamittfält är bra på konstgräset. Så det blir där vi startar i alla fall. Sen är en säsong lång och vad som är bäst för laget i olika skeden vet man aldrig. Man kan hamna i situationer, som vi gjorde i Gefle förra säsongen, med skador på flera spelare i samma position och då blir det jäkligt knepigt. 

I Gefle hade Olsson dubbla roller som både tränare och sportchef där han även styrde över kontraktsförhandlingar och eventuella spelarköp. I Djurgården är han bara huvudtränare.

Hur stor del kommer du ha i värvningarna nu?

– Det är ju Bosse som har ansvaret för spelarrekryteringar men sen är ju jag involverad i diskussionerna och så vidare. Så det är ett samarbete mellan honom, mig och flera andra. Det var lika i Gefle också, det var bara att jag frontade sportchefsrollen där. Då förde jag ekonomiska förhandlingar och såna saker men det kommer jag inte att göra nu. 

Du kommer inte att ta med dig massa spelare från Gefle till Djurgården nu då?

– Nej, inte en massa spelare men varje spelare får värderas för sig. Jag säger inte att vi inte kommer att värva spelare från en speciell klubb utan det handlar ju om vad som passar in och så vidare. Sen får vi se hur det blir i framtiden, det är svårt att säga någonting om det.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!