Torsdag 29 Jul
Stockholm

Mittbacksstjärnan: "Det finns inget annat än att vinna guld i AIK"

Alexander Milošević nöjer sig bara med guld för AIK den här säsongen.
1 av 4
Alexander Milošević nöjer sig bara med guld för AIK den här säsongen. Foto: Bildbyrån / Lennart Månsson
Milošević utsågs till årets nykomling vid Fotbollsgalan 2011.
2 av 4
Milošević utsågs till årets nykomling vid Fotbollsgalan 2011. Foto: Bildbyrån / Joel Marklund
Miloševićs första mål för AIK blev uppmärksammat då han gjorde 1–0 mot GIF Sundsvall från 42 meter 2012.
3 av 4
Miloševićs första mål för AIK blev uppmärksammat då han gjorde 1–0 mot GIF Sundsvall från 42 meter 2012. Foto: BildbyråŒn / MARCUS ERICSSON
22-årige Alexander Milošević var med på Sveriges vinterturné tidigare i år. Han spelade hela matchen mot Moldavien, som Sverige vann med 2–1.
4 av 4
22-årige Alexander Milošević var med på Sveriges vinterturné tidigare i år. Han spelade hela matchen mot Moldavien, som Sverige vann med 2–1. Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON

AIK:s Alexander Milošević tillhör en av allsvenskans bästa mittbackar. För Nyheter24 berättar han att han var nära en övergång till Hellas Verona, om hur han ser på Daniel Majstorović-affären – och att han känner sig "jävligt stark".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Landslagserfaren

I januari var Alexander Milošević med svenska landslaget på den årliga vinterturnén och spelade hela matchen mot Moldavien, då Sverige vann med 2–1.

– Det är alltid en ära att åka med svenska landslaget och spela matcher. Jag fick göra min andra match i karriären för a-landslaget och det är en ära.

Sa Hamrén något till dig om hur det kan se ut i "det riktiga landslaget"?

– Det är väl ganska realistiskt att vi från allsvenskan inte är lika nära när det finns bra mittbackar där ute som Joel EkstrandRasmus Bengtsson och de där som också står och knackar på dörren. Det är väl lite svårare för oss, men "Pertan" (Per Karlsson) var ju med förut, så ingenting är väl omöjligt. Han sa att han gillar att jag är offensiv och hur jag får fram bollen, så det är det man jobbar hårdare på och även defensivt.

Inför den allsvenska säsongen 2014 är det många som tippar att AIK kommer vinna allsvenskan. Sedan Andreas Alm tog över rodret har AIK slutat tvåa (2011), fyra (2012) och tvåa igen (2013). Försäsongen har däremot så här lång inte varit helt problemfri. 

Laget var tidigare i väg på ett träningsläger i Spanien och fick bara med sig en oavgjord – av fyra försök – match med sig hem. Under lördagen såg det dock bättre ut när man besegrade Elfsborg med 2–1 i en träningsmatch.

AIK:s mittback Alexander Milošević berättar för Nyheter24 om de högt ställda förväntningarna som alltid finns på klubben.

– Sedan jag kom till AIK så vet jag att i AIK ska man vinna guld, det finns inget annat. Sedan blir man besviken om man kommer tvåa eller trea, det är skitsamma med platserna i Europa. Man vill alltid vara bäst i Sverige. Vi måste fortsätta jobba hårt, som vi har gjort under försäsongen. I slutet av matchen mot Elfsborg kändes vi jävligt starka, säger han och fortsätter:

"Jag känner mig jävligt stark"

– Sedan brukar det vara det här snacket om att vinner på försäsongen går det sämre i allsvenskan. Det där är skitsnack, man ska vinna varje match. Förra året gick det dåligt på försäsongen, men det gick bra i allsvenskan. Eller bra och bra, vi kom tvåa. Nu vann vi här och det är bara att fortsätta jobba hårt, säger han efter matchen mot Elfsborg.

Milošević kom till AIK inför 2011 och har varit med om åren i toppen utan att vinna ett guld. Inför årets säsong, allsvenskan påbörjas i slutet av mars, har han stora förhoppningar på både sig själv och laget.

– Förutom första året (2011) har vi ju varit ganska favorittippade. Laget känns jävligt starkt och vi jobbar vidare på det vi kan bli bättre på, lite omställningsspel, defensivt och offensivt. Sedan tror jag att vi kan bli en jävla maskin. Men vi måste fortsätta att jobba hårt och den här vinsten betyder ju egentligen ingenting i allsvenskan, men det är ändå en viktig match för moralen. För egen del så känner jag mig faktiskt jävligt stark.

AIK:s mittbacksuppsättning är stark med framför allt Milošević och Per Karlsson. Under måndagen blev det klart att mittbacken Niklas Backman lämnar AIK för kinesiska Dalian Aerbin FC.

– Det är en riktigt tuff konkurrens, men man får ta det positiva från det och försöka lära sig från dem som spelar på samma position och ta till sig mycket från tränarna och vad de säger att man kan jobba vidare på.

Nära övergång

Tidigare under vintern var det nära att även Milošević försvann från AIK. Serie A-nykomlingen Hellas Verona var mycket intresserade, men övergången blev aldrig av och han är nu kvar i AIK åtminstone över resterande kontraktslängd, som sträcker sig året ut.

– Jag vet inte hur nära det var. Det var lite snack mellan klubbarna, men jag vill inte ha så mycket fokus på det. Jag har fortfarande kontrakt med AIK och det är som jag alltid har sagt; sedan jag var liten har det varit en dröm att spela här, så det har inte varit någon stress att försvinna härifrån, säger han och fortsätter:

– Jag trivs jävligt bra, det är Stockholm och det är mitt hem. Att spela på Friends Arena och komma ut framför släkt och vänner är en fantastiskt känsla, så man ska inte bara ta första bästa. Det var väl närmare än det har varit förut, det var det ju.

Många i din ålder brukar ju säga att man vill i väg för att få chansen i landslaget och utvecklas som spelare. Hur känner du, måste du i väg inom några år eller hur bråttom har du?

– Jag började spela mittback när jag var 18 år och nu är 22. Det var nästan direkt, efter andra året som mittback, som jag fick hoppa in i den allsvenska hetluften och börja på toppen direkt och kriga därifrån. Det är klart jag har en dröm om att kliva ut i Europa. Jag har levt i den här drömmen om att spela i AIK, men drömmen är ju att kunna utvecklas och ta steget ut i Europa.

"Har hjälpt mig mycket"

Förra året hade AIK även mittbacken Daniel Majstorović i laget. Efter att inte ha dykt upp på en matchsamling på grund av missnöje med speltid var han inte längre önskad i klubben av de flesta supportrarna och han spelade inte mer under sin tid i AIK.

I januari avbröts kontraktet mellan AIK och Daniel Majstorović, men Milošević säger att han och Majstorović hade en bra kontakt.

– Det har kanske blivit lite stort utåt om att han skulle ha varit en negativ person i omklädningsrummet, men så har det absolut inte varit. Innan matcherna kunde han komma fram till mig och önska mig lycka till och kunde sms:a mig och fråga hur det hade gått. Han gav råd om hur jag kunde utvecklas och vad jag skulle tänka på, inte bara på planen utan även utanför, säger han och fortsätter:

– Han har varit till stor hjälp för mig. Jag är fortfarande ung och jag tar till mig från allt jag hör som kan hjälpa mig. Han har faktiskt hjälpt mig jävligt mycket, det ska jag inte sticka under stol med.

Många supportrar ville ju ha bort honom, men ni kände aldrig att han spred någon negativ energi?

– Nej, det kände jag aldrig. Han var en jävligt bra lagkamrat och pratade med alla på ett bra sätt. När vi skulle iväg innan matcherna önskade han oss lycka till. Vi har fortfarande kontakt nu efter, så han har hjälpt mig mycket.

Med tanke på att både Majstorović och Backman har lämnat AIK lär Milošević ha en självklar plats bredvid Per Karlsson i AIK:s mittlås den här säsongen. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Vinner AIK allsvenskan i år?