Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Backman om flytten: "Det är farligt att spela på Bosman-kortet"

- 23/02/2014, 13:33
Niklas Backman i sin sista match för AIK, i en träningsmatch mot Elfsborg.
1 av 4

Niklas Backman i sin sista match för AIK, i en träningsmatch mot Elfsborg.

BILDBYRŅN / JOHANNA LUNDBERG

Backman har spelat sex matcher för svenska landslaget.
2 av 4

Backman har spelat sex matcher för svenska landslaget.

Bildbyrån / MARCUS ERICSSON

Totalt blev det 113 tävlingsmatcher och två mål i AIK.
3 av 4

Totalt blev det 113 tävlingsmatcher och två mål i AIK.

Bildbyrån / Lennart Månsson

2012 slog AIK ut CSKA Moskva i kvalet till Europa League. Bortamatchen mot CSKA Moskva räknar Backman som sin största match i AIK.
4 av 4

2012 slog AIK ut CSKA Moskva i kvalet till Europa League. Bortamatchen mot CSKA Moskva räknar Backman som sin största match i AIK.

Bildbyrån / Niklas Larsson

Efter fyra säsonger i AIK lämnar Niklas Backman tryggheten i Sverige och beger sig till Kina där ett nytt liv väntar.
– Ska man ändå flytta kan man lika gärna göra det långt, säger han till Nyheter24.

Under måndagen blev det klart att Niklas Backman lämnar AIK och flyttar till den kinesiska klubben Dalian Aerbin Football Club. Detta efter att de flesta länders transferfönster stängt igen och många trodde nog att Backman skulle spela i AIK säsongen ut.

– Jag har vetat om intresset under en tid, men när det sedan brann till gick det väldigt fort. Jag har varit lite smått förberedd på det, säger Niklas Backman till Nyheter24 inför avresan till Kina.

Andra klubbar har tidigare visat intresse för mittbacken, men han har varit kvar i AIK sedan han kom till klubben under 2009.

"En häftig grej"

– Jag har ju sagt att det ska vara något speciellt om jag ska lämna AIK. Med tanke på min situation här kändes det som att jag egentligen hade tre alternativ. Jag kunde ha väntat ut mitt kontrakt och gått efter det här året och spelat på Bosman-kortet, men det var inget jag kände att jag ville göra, det kändes aldrig aktuellt, säger han och fortsätter:

– De andra två alternativen var antingen det här som jag kände var en jävla grej och häftigt att få komma dit, bo där och spela där eller att förlänga med AIK. Det var också ett alternativ, men jag tror att det här kan vara en livserfarenhet och en jävla häftig grej att få komma dit. Jag vet inte vad som väntar och det är det som kittlar lite också.

Nära att förlänga

Niklas Backman är väl medveten om att det inte är särskilt många svenska spelare har testat fotbollslyckan i Kina, men ser det mer som en utmaning. Dalian Aerbian FC spelar i den kinesiska högstaligan och slutade på femte plats förra året. Klubben bildades så sent som 2009.

– Det är ju inte så många som får den chansen, men sedan vet man ju inte hur det är. Ska man ändå flytta kan man lika gärna göra det långt.

Eftersom kontraktet med AIK skulle ha gått ut vid nästa årsskifte, transferfönstret var stängt i de flesta länderna och Backman inte ville lämna som Bosman-spelare var det nära att kontraktet förlängdes mellan honom och AIK.

"Det kommer bli tufft"

– Vi hade väl börjat prata lite smått, men jag har alltid haft som ambition att prova något nytt också. Många har sagt att jag är en trygghetsmänniska och att jag nog aldrig skulle lämna AIK, men jag har varit sugen på att prova någonting och det här kändes som att det inte bara handlade om fotboll utan det blir ett helt annat liv och som tur är flyttar min sambo med. Det kommer bli spännande, säger Niklas Backman och fortsätter:

– Jag tror att det som kommer bli svårast är att det inte är jättemånga som är bra på engelska. I klubben kommer det ju finnas folk som hjälper till, men rent socialt får jag och min sambo hitta ett sådant liv. Det kommer bli tufft, men det är något vi får försöka lösa helt enkelt.

Backman har spelat sex matcher för landslaget och har varit med på vinterturnén fyra år i rad. Trots det har han inte lyckats slå sig in i "det riktiga landslaget".

– Hamrén har varit nöjd alla gånger, men jag har inte riktigt tagit det där sista klivet för att vara med i det riktiga landslaget. Jag blir 26 år i år och det känns som att det var läge att göra någonting. Hur de ser på det vet jag inte, men jag tror inte att de har stenkoll på den ligan.

Känns det som att du lägger landslagskarriären lite åt sidan nu när du åker dit?

– Det vet jag inte, jag har inte riktigt tänkt så långt. Det har varit annat som har övervägt flytten. Jag har aldrig tänkt så mycket på landslaget, utan det har fått komma som en bonus när jag har spelat bra. Då har jag kommit med på de här turnéerna och det har varit jäkligt kul, men det har fattats någonting för att komma hela vägen. Sedan är det lite av en annan värld. Det är inte som att gå till Bundesliga från allsvenskan, det funkar inte riktigt så längre. Det kanske gäller att ta sådana här chanser när de kommer.

Verkligheten blev kanske lite annorlunda för Backman än vad många barn drömmer om när de tänker sig en utlandskarriär.

– Men å andra sidan hade jag som dröm då att spela i allsvenskan. Det var långt bort för mig och det har jag ändå gjort bra i flera år. När jag var 14-15 år var jag inte ens med i länslaget i fotboll. Jag har levt drömmen här i AIK, men det är klart att när jag var liten och tittade på Premier League så tänkte jag att jag ville spela där, men det är det flera som vill. Den verkligheten lever vi inte i riktigt.

Det vanliga steget för många allsvenska spelare är att ta steget ut till Europa och en liga som kan fungera som en språngbräda till något större.

– Ja, men jag vet inte hur många som har dragit till exempelvis Holland de senaste åren. Det var fem-sex år sedan alla drog dit, men nu har det ju ändrats. Klubbarna har inga pengar att värva spelare för, så de värvar Bosman-spelare. Det är alltid farligt att spela på det kortet och inte så roligt heller.

"Jag trodde jag skulle få spela"

Förra året var det en oerhört hård konkurrens bland mittbackarna med framför allt Niklas Backman, Per KarlssonAlexander Milosevic och Daniel Majstorovic. I januari lämnade Majstorovic klubben, men många såg nog Karlsson och Milosevic som förstaalternativ inför den här säsongen. Backman menar dock att han hade gjort klubbytet även om han hade varit garanterad en startplats.

– Ja, det tror jag. Det självförtroendet gick jag in i den här säsongen med, att jag trodde att jag skulle få spela. Uppenbarligen har jag gjort det så bra att jag får en sådan här chans. Även om jag hade varit helt given bland de två som skulle få spela tror jag att jag hade tagit den här chansen. Det är ju svårt att spekulera, och nu var det inte så, men så pass bra känns det.

Vill komma tillbaka

Niklas Backman kom till AIK under guldåret 2009, men gjorde sin tävlingsdebut först året efter. Under åren i AIK har han bland annat upplevt två andraplatser, en fjärdeplats och avancemang till Europa League. Han tar med sig många minnen från klubben när han nu flyttar till Kina.

– Det är i stort sett bara goda, bortsett från 2010. Det året var tufft, men det var även mitt första år i AIK. Jag fick ett minigenombrott det året, men det gick jättedåligt för laget, så det var svårt. Sedan är det bara goda minnen och jag kommer att hålla kontakten med många spelare. Förhoppningsvis kommer jag spela här igen, det är något jag hoppas på. 

Du känner att du en dag kan komma tillbaka till AIK?

– Ja, sedan vet man ju inte. Det är ju inte bara jag som bestämmer sådana grejer. Det är ju upp till AIK också och sett till hur min situation ser ut då. Jag har haft jättefina år här. Jag tror att de är nöjda med det jag har gjort här också, så det känns bra. Jag känner mig nöjd med det jag har presterat i AIK. Förhoppningsvis spelar jag här igen, men man vet aldrig.

Det är många supportrar som har hört av sig till Backman och önskat lycka till inför avresan till Kina.

– Jag har alltid känt stöd från supportrarna, även när jag kanske inte har gjort min bästa match. De vet att jag alltid har gått all in i träning och match och då får man kärlek från supportrarna och det känner jag att jag verkligen har haft. Jag tror att de unnar mig den här chansen.