Varje högriskmatch i Stockholm leder till två till tre anmälningar mot polisen men inga döms.
1 av 5
Varje högriskmatch i Stockholm leder till två till tre anmälningar mot polisen men inga döms. - Foto: Bildbyrån
Mot Göteborg förra året blev det bråk på läktarna. Det ledde till att en polis blev anmäld för övervåld.
2 av 5
Mot Göteborg förra året blev det bråk på läktarna. Det ledde till att en polis blev anmäld för övervåld. - Foto: Bildbyrån
Polisen friades däremot. Supportern blev inte ens förhörd om incidenten.
3 av 5
Polisen friades däremot. Supportern blev inte ens förhörd om incidenten.
Polisen har fått utstå mycket kritik de senaste åren över hur de agerar runt fotbollsmatcher.
4 av 5
Polisen har fått utstå mycket kritik de senaste åren över hur de agerar runt fotbollsmatcher. - Foto: Bildbyrån
Vi får se om den här granskningen ger något resultat i hur polisen arbetar.
5 av 5
Vi får se om den här granskningen ger något resultat i hur polisen arbetar. - Foto: Bildbyrån

Poliser misshandlar supportrar – sen lägger åklagarna ner fallen

Varje år kommer det in ett flertal anmälningar på övervåld från polisens sida mot supportrar. Ofta finns det film på det hela men ändå läggs fallen ner.


Den 26 maj 2015 slogs en AIK-supporter medvetslös. Den femte oktober fick en malmösupporter flera batongslag på sig. Den 19 oktober slogs en sittandes djurgårdssupporter med en batong. Den gemensamma nämnaren i alla dessa fall var polisen.

Fotbollsmagasinet Offside publicerade i går en granskning över huruvida någon polis som blivit anmäld för övervåld i samband med fotbollsmatcher även blivit fälld. Noll poliser blev svaret på den frågan. Det trots att det kommer in mellan två och tre anmälningar efter varje högriskmatch i Stockholm.

– Domstolarna kan komma fram till att våldet inte haft lagligt stöd, men frikänner ändå. Man hänvisar till specifika omständigheter, till exempel att det har varit eller pågår ett upplopp, Håkan Roswall, åklagare vid Riksenheten för polismål i Stockholm till Offside.

Nyheter24 har tidigare skrivit om fallet den 19 oktober där en djurgårdssupporter blev slagen ett flertalet gånger med en batong av en polis. Ett fall som lagts ner trots att det finns en film där det tydligt går att se polisens slag mot supportern som försöker skydda sitt huvud samtidigt som de upprepande slagen kommer.


I Offsides granskning tar Roswall upp en annan incident som skedde efter cupfinalen 2013 mellan Djurgården och Göteborg. En djurgårdssupporter blev då slagen av en polisman med en batong. Det hela fångades på film och fallet gick till hovrätten men väl där friades polisen.

– Det blir ju lite som att domstolarna anser att om du går på en högriskmatch och polisen använder våld, ja, då får du skylla dig själv. Det är faktiskt konsekvensen.

AIK
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Agerar polisen rätt runt fotbollsmatcher?
Tack för din röst!