Richard Dahan känner Zlatan Ibrahimovic väl sedan tiden i Malmö.
1 av 6
Richard Dahan känner Zlatan Ibrahimovic väl sedan tiden i Malmö. - Foto: Bildbyrån
Dahan ska åka på sitt första mästerskap med Sverige.
2 av 6
Dahan ska åka på sitt första mästerskap med Sverige. - Foto: Bildbyrån
Det finns en Malmöliga i det svenska landslaget. Förutom Zlatan och Dahan så har även Ola Toivonen, Markus Rosenberg och Behrang Safari ett förflutet i Malmö FF.
3 av 6
Det finns en Malmöliga i det svenska landslaget. Förutom Zlatan och Dahan så har även Ola Toivonen, Markus Rosenberg och Behrang Safari ett förflutet i Malmö FF. - Foto: Bildbyrån
 "Han är en vanlig kille och en god vän", säger Dahan om sin relation till Zlatan.
4 av 6
"Han är en vanlig kille och en god vän", säger Dahan om sin relation till Zlatan. - Foto: Scanpix
Richard Dahan började att jobba med landslaget 2010.
5 av 6
Richard Dahan började att jobba med landslaget 2010. - Foto: Bildbyrån
Richard Dahan ska se till att Zlatan Ibrahimovic och resten av blågult håller sig fräscha under EM.
6 av 6
Richard Dahan ska se till att Zlatan Ibrahimovic och resten av blågult håller sig fräscha under EM. - Foto: Scanpix

Hans uppdrag: hålla Zlatan i form

Landslagets sjukgymnast Richard Dahan om första mästerskapet, Malmöligan i blågult och vänskapen med Zlatan Ibrahimovic: "Man träffar nästan dem oftare än man träffar sin familj."


EM-campingen 2012

Camp Swedens EM-camp 2012 ligger på ön Trukhaniv i floden Dnepr, mitt i centrala Kiev.

Campingen är fullbokad, närmare 7 000 personer kommer bo där.

MALMÖ. Över 350 miljoner kronor paketerat i en kropp på 193 centimeter och 95 kilo. Nyheter24 har pratat med mannen bakom Zlatan Ibrahimovics fysiska hälsa under EM. Landslagets sjukgymnast Richard Dahan har till uppgift att sköta om vår superstjärna i Ukraina. Men själv tycker han inte det är någon svindlande tanke.

– Nej, så tänker jag verkligen inte. Jag måste ha en proffessionell hållning. För mig är det lika viktigt att ta hand om patienter på min klinik i Malmö som det är att ta hand om Zlatan. Sen har vi ju mer tid och resurser att lägga på spelarna i ett landslag, säger Richard Dahan till Nyheter24.

2010 lämnade 44-åringen Malmö FF efter elva år i klubben. Nu ingår han i landslagets medicinska team som förutom honom själv består av ytterligare en sjukgymnast, två läkare, en naprapat, en fysiolog och en kostrådgivare.

– Det här blir mitt första mästerskap med fotbollen. Det ska bli jäkligt kul. Det är intensivt, mycket planering kring logistiken och många detaljer som ska klaffa. Allt syftar till en enda sak och det är att få spelarna att prestera maximalt när det gäller, säger Dahan.

Planering inför EM påbörjades för flera månader sedan. Man reste bland annat ner till Kiev för att kontrollera förutsättningarna för all logistik.

– Vi har tillsammans sett över vad vi behöver och sett till så att det blir så optimalt som möjligt på plats där nere. Vårt hotell är fantastiskt fint och det finns alla faciliteter man kan tänka sig. Förutsättningarna ser ut att vara ganska optimala.

Trycket på Dahan och de övriga i teamet har varit enormt de senaste veckorna. Media har rapporterat flitigt om skadorna och skavankerna inför EM.

– Det är en del av jobbet, men det är klart att man hellre kanske hade velat jobba i lugn och ro. Men på den här nivån är mediebevakningen stor och det hör till. Det gäller att hantera det på rätt sätt.

Åren i Malmö har gjort att han knutit nära band till de gamla MFF-spelare som i dag återfinns i landslaget. Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen, Markus Rosenberg och Behrang Safari har tidigare representerat de himmelsblå.

– Ja, vi är en liten Malmöliga, så det är kul. När man jobbar med klubblag etablerar man en nära relation. Och när de åker utomlands är det naturligt att de hör av sig när de kommer hem. Man har en historia tillsammans som man kan relatera till.

Om vänskapen med Zlatan Ibrahimovic säger han:

– Det blir att vi träffas. Vi stämmer av hans fysiska status när han är hemma. Det är vanligt att man har en sån relation till en spelare som tidigare varit i ens klubblag.

Men är du bara sjukgymnasten för honom eller brukar ni gå och fika?

– Haha, det kan hända. Man skapar en personlig relation utöver en proffessionell relation. Det är inte unikt med Zlatan. Han är en vanlig kille och en god vän. När man jobbar i ett lag utvecklar man väldigt nära relationer. Man träffar nästan dem oftare än man träffar sin familj.

Hur mycket är Milan inblandade i Zlatans fysiska hälsa under EM?

– I landslaget har vi väldigt bra relationer med spelarnas klubbar. Ofta har vi en direktkontakt med de medicinska teamen i klubbarna. Så även med Milan.

Så om Zlatan skulle sträcka sig på en träning så ringer ni Milan direkt?

– Jag lovar att de redan vet om det då. I den här världen finns det folk överallt kring ett landslag, det är aldrig något som mörkas och allt blir offentligt ganska snabbt. Men vi har alltid en direktkontakt med klubbarna om det inträffar någon skada.

Lägger ni ner mer resurser på en spelare som Zlatan jämfört med andra i landslaget?

– Nej, alla får den uppmärksamhet som krävs för optimal behandling. Sen har ju klubbarna egna resurser också. På den här nivån gör man allt, man tar in kompetens och resurser på alla plan. Men bara för att man lägger ner mer pengar på en spelare betyder det inte att man får ett bättre resultat.

Hur är statusen på truppen just nu?

– Jag tycker det ser bra ut. Markus Rosenberg fick en liten kyss på knäet, men har kört rehab hos mig i två dagar nu och vi räknar med att kunna smyga igång träningen de närmsta dagarna. Johan Elmander är på väg tillbaka, hans utveckling är positiv. Det ser bra ut så här långt.

Är det någon i laget som har klippkort hos dig?

– Det är ingen som har klippkort. De tar behandling när de behöver och ingen är mer skadad än någon annan. Det är ganska lagom ruljans på allihop.

Hur tror du det kommer gå för Sverige i EM?

– Det finns en härlig energi i truppen och en tro på att det inte finns något hinder som helst för att gå hela vägen i turneringen. Om alla presterar på topp så kan vi gå hela vägen.

EM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.