Söndag 20 Jun
Stockholm

Lippi: "Bögar är inte välkomna i Italien"

Den italienske förbundskaptenen förbjuder homosexuella att spela för Italien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under det senaste året har homodebatten hettat till i den italienska fotbollen. I december 2008 gick gigolon som kallar sig själv "Victory" ut i italiensk teve och "avslöjade" att han sålde sex till flera storstjärnor i det italienska världsmästarlaget "Gli Azzuri".

Hans uttalanden skakade det fotbollstokiga katolska Italien som sedan dess häftigt debatterat kring frågan om homosexualitet i idrotten.

Nu har homodebatten återigen rört upp känslorna. Under onsdagskvällen gick den guldvinnande förbundskaptenen från VM i Tyskland 2006, Marcello Lippi, ut i en italiensk webbtevekanal och vevade åt alla håll.

Han sa bland annat att homosexuella skulle skapa en "konflikt" på planen och förbjöd samtidigt homosexuella spelare i Italien.

– Vi pratar inte om en kulturell fråga, utan en mekanism av intressen för vilka en relation av detta slag skulle skapa en stor konflikt, sa Lippi till KlausCondicio.

– Även om människor ur ett kulturellt perspektiv skulle godkänna, förstå och acceptera en sådan situation, skulle det ändå utnyttjas så mycket att det till slut skulle sluta upp som en negativ sak.

Uttalande kommer under en svår tid för homosexuella i Italien. Nyligen misshandlades ett par i Rom sedan de kramats offentligt.

Lippis uttalanden har redan sågats och fördömts kraftigt av flera antidiskrimineringsgrupper i Italien.

Det är ännu oklart om och hur det italienska fotbollsförbundet kommer att agera.

Se den första av flera klipp med Lippiintervjun på KlausCondicio

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela