Engelsmän med ölglas i handen - en klassisk syn.
1 av 3
Engelsmän med ölglas i handen - en klassisk syn.
Hammarby har ökat försäljningen, nu kan engelsmännen få sätta läpparna till en "pint" på läktarna igen.
2 av 3
Hammarby har ökat försäljningen, nu kan engelsmännen få sätta läpparna till en "pint" på läktarna igen. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Göran Rickmer tycker att Hammarby lyckats avdramatisera alkoholen.
3 av 3
Göran Rickmer tycker att Hammarby lyckats avdramatisera alkoholen. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Bajens recept: mer alkohol = mindre fylla

Hammarby har minskat alkoholkonsumtionen med ökad försäljning. Nu vill engelska klubbar ha ölet tillbaka på läktarna.


Englands alkoholförbud

Den engelska alkohollagstiftningen på idrottsarenor innebär bland annat att det är olagligt att servera eller inneha alkohol inom synhåll av planen. Lagarna infördes 1985 efter flera år av problem med fotbollsvåld.

Lagen tillämpas dock inte på när det spelas exempelvis rugby eller på konserter, trots att det ofta är exakt samma arenor som där det spelas fotboll.

Det är även olagligt att inneha alkohol eller vara full på till exempel bussar och tåg som kör supportrar till arenan.

LONDON/STOCKHOLM. När andra ropat på alkoholförbud på svenska arenor har Hammarby tillåtit ökad försäljning av öl, vin och sprit.

– Vi har sett en sjunkande alkoholkonsumtion sedan vi började sälja alkohol på arenan. Det är färre som blir dyngraka, säger klubbens evenemangsansvarige Göran Rickmer till Nyheter24.

Alkoholförbud kan vara på väg bort i England

I England har det dragits igång en kampanj för att få tillbaka ölet till fotbollsläktarna. "Terrace Equality", startad av tidskriften FC Business, har redan fått stöd av 40 av 92 elitklubbar i England, enligt Daily Mails krönikör Nick Harris.

Om en majoritet av Premier League-klubbarna ställer sig bakom kampanjen kommer ligans tunga lobbyverksamhet med största sannolikhet börja arbeta för en lagändring i det brittiska parlamentet. I Sverige talar flera hellre om att skärpa lagarna.

– Att tro att alkoholen är orsaken till våld och annat är ett populistiskt sätt att förenkla problemet. Man måste lära hur man beter sig, det kan man inte göra med lagar, säger Göran Rickmer.

Avdramatiserar alkoholen

Det är redan så att en majoritet av fotbollsarenorna i Sverige inte servererar alkohol (de flesta enbart lättöl). Hammarby har däremot alkoholförsäljning i restaurangmiljö på båda långsidorna.

– Det handlar mycket om att avdramatisera alkoholen. Man kan ifrågasätta om alkoholens vara eller icke vara i samhället, men är det tillåtet får man köpa läget, säger Rickmer.

"Fotbollen har haft sina problem"

I den engelska kampanjen påpekas det också att förbudet i sig leder till en ökad alkoholkonsumtion när supportrar super sig fulla inför matcher och i pauserna.

Flera personer som stödjer kampanjen anser att lagen dessutom spelat ut sin roll då det är lugnare på arenorna nu än på 70- och 80-talet.

– Fotbollen har haft sina problem, men den har blivit renare och säkerheten har förbättrats ordentligt, säger Blackburns säkerhetsansvarige John Newsham till FC Business.

/
/
/
/
/
/
/
Öl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

1 timme sedan

Stark högt upp i Texas

2 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?