Real förlorare i Madridderbyt - trots oavgjort

Mästarna tappade mark till serieledarna Barcelona.

Real Madrids svit på tio raka vinster i spanska La Liga bröts i kväll när lillebror Atlético gästade Santiago Bernabeustadion. Atlético stärkta av hemmasegern mot Barcelona i förra omgången knep en poäng, men kunde med lite tur ha tagit alla tre. Derbyt slutade 1-1 samtidigt som Barcelona besegrade Athletic Bilbao med 2-0. Det betyder att katalanerna utökar sin La Ligaledning till sex poäng.

Atlético chockade hemmapubliken med ett klassmål i den 38:e minuten. Reals försvar latade sig kvar i Atléticos straffområde efter en hörna. Då passade anfallsparet Kün Agüero och Diego Forlán att kontra in ledningsmålet. Agüeros snygga yttersida hittade fram till Forlán som fintade ner Iker Casillas till det närmaste hörnet samtidigt som urugayanen sköt in bollen mot det bortre. Atlético hade flera bra chanser att döda matchen, men turen var inte på deras sida i kväll.

Istället var det Real som tog chansen. I den 57:e minuten tog Klaas-Jan Huntelaar emot en passning till höger i straffområdet, vänder om och skjuter upp bollen i nättaket. Leo Franco i målet var chanslös. Det ska däremot nämnas att Huntelaar var misstänkt offside när han tog emot bollen.

Atlético fick flera chanser att avgöra matchen i andra halvlek. I den 60:e minuten träffar Forlán klockrent insidan av stolpen. Chansen fick han sedan Fabio Cannavaro misslyckats med en offsidefälla och lämnat Forlán helt fri med Casillas. Agüero hade minst tre bra lägen, men missade allihopa. Inhopparen Florent Sinama-Pongolle fick ett gyllene läge framför mål, men sköt utanför. En rejäl miss. I slutet räddade Leo Franco sitt Atlético när han lämnade mållinjen för att boxa iväg ett inlägg. Ett avgörande beslut.

Det oavgjorda resultatet gör att Real är nu återigen sex poäng bakom Barcelona som har 63 poäng efter 26 omgångar. Atlético närmar sig fjärdeplatsen som innebär kval till Champions League. Man är två poäng bakom Villareal som har en match mindre spelad.