USA gjorde det igen: Miracle on grass

För knappt 30 år sedan chockade USA:s ishockeylandslag omöjliga Sovjet och vann OS. Under onsdagen gjorde de amerikanska fotbollsherrarna en liknande bedrift mot Europamästaren Spanien när de vann med 2-0.

Det är lätt att dra paralleller till 1980 när ett gäng amerikanska collegekillar slog jätten från öst, Sovjet, och tog OS-guld i ishockey.

Ryssarna skulle helt enkelt inte gå att besegra, och precis så kändes det inför USA:s semifinal mot Spanien i Confederations cup i Sydafrika. Femton raka segrar, flest genom tiderna. Regerande Europamästare. Världens bästa landslag. Chans att bli första landslag till 36 raka matcher utan förlust. Ingenting, absolut ingenting talade för USA.

Men vad spelar det för roll så här efteråt? Amerikanerna vann med 2-0 tack vare en sylvass effektivitet och ett heroiskt försvarsspel.

USA startade respektlöst och Hammarbys Charlie Davies hade flera halvlägen under de första tio minuterna, bland annat en hyfsad cykelspark. Sedan tog de rödklädda spanjorerna över. De dirigerade spelet, passade runt bollen, men fick inte till det.

I stället var det en urstark insats av Jozy Altidore, till vardags i spanska ligaklubben Villarreal, som satte prägeln på matchen.

Altidore tryckte kraftfullt undan sin försvarare och sköt, halvdant men tillräckligt, in ledningsmålet. Det höll sig halvleken ut, men sedan blev det Spanien, Spanien och bara Spanien. Nästan i alla fall.

I stort sett hela andra halvlek anföll spanjorerna, men USA:s enda riktiga anfall efter paus, i den 70:e minuten, räckte bättre än alla spanska tillsammans. Något slarvigt försvarsspel från Spanien bäddade för Clint Dempsey, som från nära håll kunde skyffla in bollen i mål. Ridå Spanien.

De försökte på alla sätt och vis låsa upp det amerikanska försvaret, men det gick inte, det ville sig inte och USA är sensationellt klart för final i Confederations cup.