De nordiska länderna bidrog till att skapa sanningskommissionen.
1 av 2
De nordiska länderna bidrog till att skapa sanningskommissionen. - Foto: Michael Probst/SCANPIX
Sepp Blatter fick 93 procent av rösterna.
2 av 2
Sepp Blatter fick 93 procent av rösterna. - Foto: Alessandro Della Bella/SCANPIX

Press från Norden skapade "sanningskommissionen"

Det var Svenska Fotbollförbundet tillsammans med de andra nordiska länderna som pressade fram "sanningskommissionen".


Sammanfattning:

Vad som har föranlett det allmänna kaoset är vid det här laget vida känt. Sepp Blatters enda motkandidat till posten som Fifas president Mohammed bin Hammam avstod sin kandidatur för att sedermera bli avstängda av Fifas etiska kommitté misstänkta för mutbrott.

Kort därefter blev även hans vapendragare, tillika förbundets vice ordförande, Jack Warner avstängd. I samma veva uppdagades även ett mejl som förbundets generalsekreterare Jerome Valcke skickat till Warner där det klart och tydligt står att Valcke är av uppfattningen att Qatar köpte till sig VM-slutspelet 2022.

Samtidigt friades Sepp Blatter från alla anklagelser av samma etiska kommitté och det var då hela helvetet bröt loss. Ett helvete som fick sin kulmen när presidenten höll en presskonferens utan att svara på en enda fråga.

ZÜRICH. Den senaste veckans stora samtalsämne i den internationella fotbollen har självklart varit vad som försiggått i Fifa. Sepp Blatter och gubbarna har anklagats för mutbrott och korruption. Men de högsta hönsen i Svenska Fotbollförbundet har fortsatt fullt förtroende för den kontroversielle schweizaren.

– Däremot gjorde vi i de nordiska länderna ett utspel där vi krävde att det skulle skapas en oberoende granskning av allt som hänt och att den inte skulle stå till svars gentemot styrelsen, säger Mikael Santoft till Nyheter24 och fortsätter:

– Och det var ett krav han gick med på, på stående fot. Nu har han tillsatt en helt oberoende etisk kommission som ska granska precis exakt allt som hänt fram till nu. Och det var med anledning av det som vi valde att rösta på honom.

Fifa-kongressen gav slutligen Sepp Blatter nytt förtroende. Den sittande presidenten fick 93 procent av rösterna. Vilket ändå innebär att 17 nationer valde att inte rösta på den ende kandidaten till presidentposten.

Utöver presidentvalet röstades det även igenom att det numer ska vara kongressen som utser vilket land som ska få anordna VM-slutspelen. Den frågan ska inte längre ligga i händerna på styrelsen.

Är det här något som öppnar för en ny nordisk satsning att få till VM på hemmaplan?

– Det har aldrig varit så att Fifa stått i vägen. Problemen vi hade när vi ansökte om europamästerskapen 2016 var att regeringen inte gav oss de garantier vi behövde för att kunna presentera ett förslag för Uefa.

– Men vår regering har inte riktigt förstått hur de marknadsmässiga krafterna hänger ihop, att ett mästerskap genererar mängder med pengar till värdlandet, avslutar Santoft för Nyheter24.

/
/
/
/
VM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?