Bröderna Mohamed och Ala'a Hubail fängslades efter vårens protester men släpptes och kunde fly landet. Numera spelar de i varsitt ligalag i Oman.
1 av 2
Bröderna Mohamed och Ala'a Hubail fängslades efter vårens protester men släpptes och kunde fly landet. Numera spelar de i varsitt ligalag i Oman. - Foto: Hasan Jamali / AP
Varken Niklas Backman, Anders Svensson eller Pontus Jansson visste om de fängslade bahrainska spelarna.
2 av 2
Varken Niklas Backman, Anders Svensson eller Pontus Jansson visste om de fängslade bahrainska spelarna. - Foto: Bildbyrån

"Jag skulle nog tacka nej om Zlatan fängslades"

Landslagsstjärnorna vet inget om förföljelserna i Bahrain - men sätter sin tilltro till SvFF.


Mer om Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella, framför allt shiamuslimer (såsom svenske medborgaren Sheikh Mohammed Habib Al-Muqdad), slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifa vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under året har både nationella och internationella människorättsorganisationer rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp. Det har också rapporterats om flera dödsfall sedan demonstranter beskjutits med tårgas och gummikulor.

De avstängda spelarna var inte ensamma om att straffas av regimen. Även flera andra framstående idrottare samt läkare och lärare har fängslats eller ställts inför rätta.

STOCKHOLM. På måndag ställs det svenska landslaget mot Bahrain där stjärnorna saknas eftersom de stängts av, fängslats och tvingats till exil. Men de svenska spelarna vet ingenting om vad som hänt i landet när Nyheter24 berättar det för dem.

– Jag hade faktiskt ingen aning om det du säger. Det känns inte alls kul. Men samtidigt tycker jag att man ska hålla politik och fotboll så långt bort från varandra som möjligt, säger AIK:s mittback Niklas Backman.

Inte heller lagkaptenen och veteranen Anders Svensson vet att spelare stängts av för sina åsikter, men han sätter full tilltro till det svenska fotbollförbundet.

– Jag förlitar mig helt och hållet på att förbundet ska sätta matcher som är säkra för oss, säger han till Nyheter24.

"Är där för att visa upp mig"

Malmö FF:s talangfulle back Pontus Jansson kommer att göra landslagsdebut under vinterturnén i Qatar. Han vill hellre fokusera på det än på vad som hänt med de saknade spelarna i motståndarlaget.

– Jag tänker inte riktigt på det. Jag är där för att visa upp mig för det svenska landslaget. Visst är det tråkigt att det händer, men jag kan inte gå runt och tänka på det, säger han till Nyheter24.

Skulle du kunna representera Sverige om till exempel Zlatan skulle arresteras och torteras för att han var regimkritiker?

– Nja, det skulle nog aldrig hända i Sverige, så det är svårt att säga. Men skulle det hända så skulle jag nog tacka nej.

AIK-backen Niklas Backman tror inte att det skulle ha någon betydelse för Bahrain i stort om det svenska landslaget skulle vägra att spela.

– Okej, om vi säger att vi inte spelar den här matchen - vad händer då? Det skulle inte ändra så mycket tror jag, säger han.

Men skulle det inte vara en markering?

– Jo, kanske. Jag vet inte. Det är hemskt. Men som sagt – man ska inte blanda fotboll med politik. Fotboll är någonting som är för alla.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

"Vi riskerar att mista medaljörer"

Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

1 timme sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

2 timmar sedan
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.

Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

3 timmar sedan
Han vill hemskt gärna vinna en andra gång. Men i det längre perspektivet är veckans världscupfinal underordnad högsommarens besök i Versailles slottspark. OS är och förblir årets sportsliga höjdpunkt för Henrik von Eckermann.

Chelseatränaren om straffbråket: "En skam"

3 timmar sedan
Chelsea utklassade Everton i måndags kväll i Premier League – men trots storsegern blev ett internt bråk om en straff den stora snackisen.