Karl-Erik Nilsson, tidigare domare och förbundsbas i Bohusläns. Han bedriver konsultföretaget Idropol AB och aspirerar nu på att ta över efter Lars-Åke Lagrell som ordförande på det Svenska Fotbollförbundet.
1 av 3
Karl-Erik Nilsson, tidigare domare och förbundsbas i Bohusläns. Han bedriver konsultföretaget Idropol AB och aspirerar nu på att ta över efter Lars-Åke Lagrell som ordförande på det Svenska Fotbollförbundet. - Foto: NIKLAS LARSSON/BILDBYRÅN
Karl-Erik Nilsson kan bli vald till ordförande för SvFF.
2 av 3
Karl-Erik Nilsson kan bli vald till ordförande för SvFF. - Foto: NIKLAS LARSSON/BILDBYRÅN
På frågan om SvFF ska bedriva politik svarar Karl-Erik Nilsson att han inte svarar på sådana frågor till efter att - och om - han blivit/blir vald.
3 av 3
På frågan om SvFF ska bedriva politik svarar Karl-Erik Nilsson att han inte svarar på sådana frågor till efter att - och om - han blivit/blir vald. - Foto: NIKLAS LARSSON/BILDBYRÅN

Förbundspampen vägrar ta ställning: "Det är spelarnas ansvar"

Svenska Fotbolförbundet låter kritiken mot Qatar-turnén rinna av som smör på teflon: "Idrotten kan spela en positiv roll, som att medierna belyser problemen i länderna vi spelar mot", säger den nominerade ordförandekandidaten.


Förbundspampen tyst om politiken:

Svenska Fotbollförbundets nominerade ordförandekandidat, Karl-Erik Nilsson vill inte svara på frågan om huruvida sport och politik går hand i hand.

Lars-Åke Lagrell har påstått att SvFF inte är ett politiskt förbund, men ändå författat mängder med debattartiklar och bedrivit lobbyverksamhet för ett avskaffande av 51-procentsregeln. Kommer du, om du blir vald, att förändra den inställningen?

– Det vill jag inte kommentera nu. Utan det får du fråga efter, och om, jag blivit vald. Det är en alldeles för komplicerad fråga att besvara just nu.

DOHA. På onsdagen reser det svenska landslaget hem från den kritiserade vinterturnén i Qatar. Erik Hamréns mannar har spelat fotboll i - och mot - ett land som lagstiftat emot homosexualitet. Förbundets kandidat till ordförandeposten tar inte ställning och lägger i stället över ansvaret på de enskilda spelarna.

– Det är landslagsledningen som tar ut spelartruppen. Sen är det upp till var och en av spelarna att besluta om de vill åka eller inte, säger kandidaten till posten som fotbollssveriges mäktigaste man, Karl-Erik Nilsson, till Nyheter24.

Under turnén spelades en vänskapsmatch mot Bahrain. En nation vars regim slår ned fridfulla demonstrationer och har fängslat fotbollslandslagets målvakt, Ali Saeed Abdullah, tillföljd av hans deltagande i striden för demokratiska rättigheter i samhället.

SvFF bekräftade dessutom att Bahrain var andravalet under turnén. Förhoppningen var att Iran skulle ställa upp på en vänskapsmatch. Ett land som får utstå sanktioner från FN.

Kan du se hur det kan uppfattas omoraliskt att förlägga träningslandskamper i länder som inte stödjer grundläggande mänskliga rättigheter?

- Idrotten kan spela en positiv roll i syfte att lyfta fram orättvisor i andra länder. Ta detta fall exempelvis. Nu riktar svenska medier strålkastarljuset mot de politiska problemen som existerar i Bahrain och Qatar, vilket är bra. Samtidigt anser jag att bojkotter inte bidrar med något positivt.

Fanns det några kommersiella intressen i varför ni valde just Qatar och matcher mot Qatar samt Bahrain?

- Det fanns många olika aspekter till varför vi valde Qatar.

Men specifikt, fanns det ett kommersiellt incitament till att ni reste till Qatar?

- Det finns alltid många parametrar till våra beslut i sådana här frågor. I det här fallet var Qatar bäst.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!