Tobias Hysén på plats i landet där hans brors sexuella läggning är förbjuden.
1 av 5
Tobias Hysén på plats i landet där hans brors sexuella läggning är förbjuden. - Foto: Scanpix
José Mourinho besöker idrottscentret Aspire: Som med en stab på 7 000 personer ska bygga landslaget till 2022.
2 av 5
José Mourinho besöker idrottscentret Aspire: Som med en stab på 7 000 personer ska bygga landslaget till 2022. - Foto: Scanpix
Sverige spelade första matchen på Vinterturnén inför 50 personer.
3 av 5
Sverige spelade första matchen på Vinterturnén inför 50 personer. - Foto: Scanpix
Sepp Blatter har fått utstå hård kritik efter att ha placerat VM 2022 i Qatar.
4 av 5
Sepp Blatter har fått utstå hård kritik efter att ha placerat VM 2022 i Qatar. - Foto: Scanpix
Arabnationen satsar hårt på idrott och har bland annat arrangerat friidrotts-VM.
5 av 5
Arabnationen satsar hårt på idrott och har bland annat arrangerat friidrotts-VM. - Foto: Scanpix

VM 2022 - det bögfria mästerskapet

I dag spelar Sverige mot värdnationen Qatar. Nyheter24 ger dig allt om arabnationen och landslagets "vänskapsmatch".


Sverige - Qatar

Sveriges spelar som vanligt 4-2-3-1.

Startelvan

Målvakt: Johan Dahlin.

Backlinje: Emil Salomonsson, Markus Holgersson, Mikael Dyrestam, Erdin Demir.

Defensiva mittfältare: Anders Svensson, Oscar Hiljemark.

Offensiva mittfältare: Jiloan Hamad, Viktor Claesson, Jimmy Durmaz.

Anfallare: Tobias Hysén.

Håll ögonen på: Oscar Hiljemark som imponerade stort i matchen mot Bahrain och Elfsborgs Victor Claesson som har tagit steget från superettan till landslaget på mindre än ett år.  

Matchen spelas på Jassim Bin Hamad Stadium i Doha, startar 14.00 och visas i TV4.

DOHA. I december 2010 agerade Sepp Blatter jultomte och delade ut 2022:s VM-slutspel till Qatar. Ett beslut som har mött stor kritik och Nyheter24 förklarar varför. 

Förbjudet: Kritisera emiren och att vara homsexuell

I landet där pengar inte är några problem skyr man inga medel för att påskynda de massiva projekten. Arbetskraften får man billigt från u-länder och bara en av fem invånare är födda i landet.

Byggarbetarna jobbar och lever under slavliknande förhållanden och dessutom har debatten varit högljud om de, för de europeiska länderna, tvivelaktiga lagarna: Bland annat är det förbjudet att vara homosexuell och att kritisera emiren. Något som Fifapampen tar lätt på.

– Jag skulle säga till dem att hålla sig ifrån sexuella aktiviteter, sa Sepp Blatter apråpå homosexuella besökare under mästerskapet.

– Brorsan får väl skita i att åka dit. Det är de reglerna som gäller där och man får ta seden dit man kommer, kommenterade Tobias Hysén vars bror, Anton Hysén, uppmärksammades just när han kom ut som en av mycket få öppet homosexuella manliga elitfotbollsspelare.

Värvar ihop ett landslag - med afrikanska spelare

Landet har bara 1,4 miljoner invånare och har inte det slagkraftigaste landslaget. Trots det vill man vara med och slåss med de stora elefanterna i VM - så hur löser man det?

Enkelt: man värvar. Med projektet Aspire startar qatarierna fotbollsskolor i fattiga länder och plockar de mest lovande tonåringarna till landet.

Där får spelarna ordentligt betalt - precis som deras familjer - och nya medborgarskap. Aspire har nu mer än 7 000 anställda och resultaten syntes tidigt när man drog igång det 2007: Bland annat spöade laget Manchester Uniteds talanger med 5-1 i en turnering i Nordirland.

Den galna satsningen: Satsar 16 gånger mer än London

VM i Sydafrika 2010 kostade 40 miljarder kronor att arrangera. En struntsumma enligt oljenationen som lägger otroliga 1 400 miljarder kronor på mästerskapet.

För den summan får man nästan 16 London-OS. Bland annat byggs en helt ny stad med utrymme för 200 000 personer och ny teknik som ska användas för att kyla ner matcherna. Något som absolut är nödvändigt - annars tvingas spelarna spela 90 minuter i 45 gradig värme.

Ett förslag är flygande tefat som ska producera konstgjorda moln, för 500 000 dollar styck.

Sverige spelar i dag mot Qatar, matchen visas i TV4 med start klockan 14.00.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.