Bröderna Mohamed och Ala'a Hubail fängslades efter vårens protester men släpptes och kunde fly landet. Numera spelar de i varsitt ligalag i Oman.
1 av 8
Bröderna Mohamed och Ala'a Hubail fängslades efter vårens protester men släpptes och kunde fly landet. Numera spelar de i varsitt ligalag i Oman. - Foto: Hasan Jamali / AP
Sverige vann som bekant matchen mot Bahrain med 2-0.
2 av 8
Sverige vann som bekant matchen mot Bahrain med 2-0. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Oscar Hiljemark var matchens spelare i en match som aldrig borde ha spelats.
3 av 8
Oscar Hiljemark var matchens spelare i en match som aldrig borde ha spelats. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
14 mil från skådeplatsen av årets mest oinstressanta fotbollsmatch drabbade fredliga demonstranter samman med diktaturens säkerhetsstyrkor.
4 av 8
14 mil från skådeplatsen av årets mest oinstressanta fotbollsmatch drabbade fredliga demonstranter samman med diktaturens säkerhetsstyrkor. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Fifa bekräftade att de inte var säkra på om Bahrains målvakt satt fängslad. Samtidigt påstodd de att Fifa inte ska kommentera när säkerhetsstyrkor "bara gör sitt jobb".
5 av 8
Fifa bekräftade att de inte var säkra på om Bahrains målvakt satt fängslad. Samtidigt påstodd de att Fifa inte ska kommentera när säkerhetsstyrkor "bara gör sitt jobb". - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Ögonblicksbild från demonstrationerna som utspelade sig i Manama samtidigt som Sverige besegrade Bahrain i Qatar.
6 av 8
Ögonblicksbild från demonstrationerna som utspelade sig i Manama samtidigt som Sverige besegrade Bahrain i Qatar. - Foto: Hasan Jamali/SCANPIX
Den fredliga demonstrationen blev nedslagen av säkerhetspoliser.
7 av 8
Den fredliga demonstrationen blev nedslagen av säkerhetspoliser. - Foto: Hasan Jamali/SCANPIX
Det internationella fotbollsförbundet blev vilseledda av Bahrain gällande den fängslade målvakten Ali Saeed Abdullah.
8 av 8
Det internationella fotbollsförbundet blev vilseledda av Bahrain gällande den fängslade målvakten Ali Saeed Abdullah. - Foto: STEFFEN SCHMIDT/SCANPIX

Skandalmatchen: Bahrain lurade FIFA om fängslad spelare

NYHETER24 AVSLÖJAR. FIFA visste inte om att Bahrain fängslat sin målvakt; "Vi ska inte lägga oss i vad en nation måste göra för att behålla ordningen".


Bakgrunden:

Det svenska landslaget spelar som bekant en vänskapsmatch mot Bahrain ikväll. Drabbningen utspelar sig i Qatar och har kantats av en veckolång kritik.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur landslagschefen Lars Richt inte varit medveten om att motståndarnas målvakt suttit fängslad för att ha demonstrerat mot regimen.

Kontinuertligt har SvFF vidhållit att det inte finns en koppling mellan fotboll och politik. Ett påstående som historikern Torbjörn Andersson kallade "idiotiskt".

Även landslagsanfallaren Tobias Hysén föll i dålig dager när han påstod att brodern Anton Hysén skulle avstå från homosexuella handlingar om han besökte Qatar; "man tar seden dit man kommer".

Dessutom visade det sig att landslaget hade planerat in en match mot Iran - en match som senare föll ihop. Ett avslöjande som påvisar att SvFF inte hade tänkt att följa sina egna uppsatta riktlinjer.

Nyheter24 kan nu avslöja att det internationella fotbollsförbundet FIFA inte var medvetna om att Ali Saeed Abdullah satt fängslad i Bahrain.

– Vi har varit i kontakt med Bahrains fotbollsförbund som bekräftar att ingen spelare stängts av till följd av demonstrationerna. Och vi går inte djupare än så, säger FIFA:s presstjänst till Nyheter24, som fortsätter:

– Vad än Bahrains regering måste göra för att behålla ordning i samhället står det utanför vårt mandat.

Ni har alltså inga kommenterar kring Sveriges val av motståndare?

- Nej.

Den fredliga demonstrationen slogs ned

Samtidigt som Sverige besegrade Bahrain i den omtalade vänskapsmatchen i Qatar gick säkerhetsstyrkor till attack mot en fredlig demonstration i Bahrains huvudstad, Manama. Matchen försiggick av hård kritik mot det Svenska Fotbollförbundet för sitt val av motståndare.

SvFF vidhöll för Nyheter24 att fotboll och politik inte hör ihop - dessutom hänvisade de till FIFA angående lämpligheten kring val av motståndare.

Principiellt undviker dock FIFA nästan alltid att lägga sig i träningslandskamper. De informeras om att matcher ska spelas och de tilldelas statistik. Utöver det avstår de all inblandning, varför ansvaret vilar på de nationella förbunden.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!