E-type med sin Campione – som visserligen var officiella EM-låten för hela mästerskapet 2000 i Holland och Belgien – får en fin femte plats.
1 av 6
E-type med sin Campione – som visserligen var officiella EM-låten för hela mästerskapet 2000 i Holland och Belgien – får en fin femte plats. - Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
Niklas Strömstedt och hans GES hamnar inte helt oväntat i topp på listan med "När vi gräver guld i USA".
2 av 6
Niklas Strömstedt och hans GES hamnar inte helt oväntat i topp på listan med "När vi gräver guld i USA". - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Nyheter24 rankar de tidigare mästerskapslåtarna.
3 av 6
Nyheter24 rankar de tidigare mästerskapslåtarna. - Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
"Nacka" Skoglund och hans publikfriande låt "Vi hänger med" är tätt efter.
4 av 6
"Nacka" Skoglund och hans publikfriande låt "Vi hänger med" är tätt efter. - Foto: SCANPIX
Markoolio är den mest frekvente på listan.
5 av 6
Markoolio är den mest frekvente på listan. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Med tre låtar befinner han sig både på topplistan och bottenlistan.
6 av 6
Med tre låtar befinner han sig både på topplistan och bottenlistan. - Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Svenska mästerskapslåtar vi minns – och inte vill minnas

Från Nackas "Vi hänger med" till Mojjes "Vårt svenska vrål". Nyheter24 har rankat de tidigare mästerskapslåtarna med en topplista och en bottenlista.


1. GES - "När vi gräver guld i USA" till VM 1994: Varning för tårar och gåsgud. Till och med den ironiska generationen smälter inför minnena som återkopplas till låten. För den är väl bäst, eller hur?

 

2. Lennart "Nacka" Skoglund – "Vi hänger med" till VM 1958: En skämtsam "Nacka" Skoglund – som inte ens kan hålla sig för skratt i låten – går inte att motstå. Vi hänger med – trots att låten spelades in efter VM 1958.

 

3. Markoolio – "In med bollen" till EM 2004: Troligen den av låtarna som har varit mest framgångsrik på arenorna under landslagets matcher. "In med bollen" lär vara populär även i Kiev i sommar.

 

4. Tyskarna från Lund – "Global Fussball OK" till VM 2002: Slog till med kraft under sommaren 2002. Monoton och trist egentligen men det är någonting med låten som fastnar. Kan det vara videon?

 

5. E-type – "Campione" till EM 2000: Ekar fortfarande i omklädningsrum och efter ligasegrar i Europa. Den största låten av de alla försäljningsmässigt (men då var det också hela EM:s officiella låt år 2000). Säga vad man vill om E-type men att göra låtar som säljer – det kan han.

 

6. Markoolio – "Mera mål" till EM 2000: Markoolios första bidrag till fotbollslandslaget. Och frågan är om det inte hans skivbolags fina kontakter med fotbollsförbundet som fick den här låten att slå? Hela landslagstruppen är ju med i videon.

 

7. Elias feat Frans – "Who's da man" till VM 2006: I en tid då hela fotbollssverige var uppdelat i två läger (ja, till stor del är det väl fortfarande så?) så försökte en liten parvel från Skåne hjälpa vår skyttekung i Italien lite extra. Men frågan är...är låten bara jobbig eller kanske en ynka söt?

 

8. Staffan Hellstrand – "Explodera" till EM 2000: Märkligare kan det inte bli. Staffan Hellstrand lär inte närma sig genren igen. Det här är däremot ironikernas låt.

 

9. Towe Jaarnek & Peter Jöback - "More Than A Game" till EM 1992: Den officiella EM-låten 1992. Varken mer eller mindre.

 

10. After Shave – "Ciao Ciao Italia" till VM 1990: I en tid då After Shave tillhörde Sveriges komikerelit fick de också göra den officiella VM-låten 1990 – det lär inte hända igen. VM som de flesta helst bara vill glömma – även After Shave.

 

Bottenlistan – de största bottennappen:

1. Tomas Ledin – "Vi är på gång" till VM 2006: En remake av sin egna låt. Av Tomas Ledin. Till ett VM. Slöare kan det inte bli – och sämre, ja det är nog omöjligt. Hur svårt kan det vara?

 

2. Mojje – "Vårt svenska vrål" till EM 2008: Likt Hellstrands försök var det här dömt att misslyckas redan innan låten var påtänkt. En sång blir inte populär på läktaren om du har varit med i gruppen Together och gjort låten som var vinjett till såpoperan Vänner och fiender.

 

3. Linda Bengtzing – "Det första guldet" till EM 2008: Nej, bara nej. Niklas Holmgrens "det går inte, det går inte" kunde knappt passa bättre. För Linda, nej tyvärr. Den där låten, det går inte.

 

4. Markoolio – "Det bästa på vår jord" till EM 2008: Tredje låten för Markoolio blev ett plattfall. Trots att den – på Markoolios tidigare meriter – spelades en hel del på radio över landet. Inte alls samma enkla rader och inte i närheten av lika medryckande som de två tidigare låtarna av "Dr.Mugg".

/
EM
/
/
/
/
VM
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Svennis" rörd av hyllningarna på Gamla Ullevi

Fördel Chelsea – vann svenskmötet i Barcelona

Det är fördel Chelsea i Champions League-semifinalen mot Barcelona. Johanna Rytting Kaneryds lag vann överraskande på bortaplan över Fridolina Rolfös klubb i den första matchen med 1–0.

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

2 timmar sedan
Stavhopparen Armand Duplantis sätter nytt världsrekord med 6,24 på Diamond League-premiären i Xiamen, Kina.

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

3 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

idag 11:22
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.