Stockholm

Svenska mästerskapslåtar vi minns – och inte vill minnas

E-type med sin Campione – som visserligen var officiella EM-låten för hela mästerskapet 2000 i Holland och Belgien – får en fin femte plats.
1 av 6
E-type med sin Campione – som visserligen var officiella EM-låten för hela mästerskapet 2000 i Holland och Belgien – får en fin femte plats. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
Niklas Strömstedt och hans GES hamnar inte helt oväntat i topp på listan med "När vi gräver guld i USA".
2 av 6
Niklas Strömstedt och hans GES hamnar inte helt oväntat i topp på listan med "När vi gräver guld i USA". Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Nyheter24 rankar de tidigare mästerskapslåtarna.
3 av 6
Nyheter24 rankar de tidigare mästerskapslåtarna. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
"Nacka" Skoglund och hans publikfriande låt "Vi hänger med" är tätt efter.
4 av 6
"Nacka" Skoglund och hans publikfriande låt "Vi hänger med" är tätt efter. Foto: SCANPIX
Markoolio är den mest frekvente på listan.
5 av 6
Markoolio är den mest frekvente på listan. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Med tre låtar befinner han sig både på topplistan och bottenlistan.
6 av 6
Med tre låtar befinner han sig både på topplistan och bottenlistan. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Från Nackas "Vi hänger med" till Mojjes "Vårt svenska vrål". Nyheter24 har rankat de tidigare mästerskapslåtarna med en topplista och en bottenlista.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. GES - "När vi gräver guld i USA" till VM 1994: Varning för tårar och gåsgud. Till och med den ironiska generationen smälter inför minnena som återkopplas till låten. För den är väl bäst, eller hur?

 

2. Lennart "Nacka" Skoglund – "Vi hänger med" till VM 1958: En skämtsam "Nacka" Skoglund – som inte ens kan hålla sig för skratt i låten – går inte att motstå. Vi hänger med – trots att låten spelades in efter VM 1958.

 

3. Markoolio – "In med bollen" till EM 2004: Troligen den av låtarna som har varit mest framgångsrik på arenorna under landslagets matcher. "In med bollen" lär vara populär även i Kiev i sommar.

 

4. Tyskarna från Lund – "Global Fussball OK" till VM 2002: Slog till med kraft under sommaren 2002. Monoton och trist egentligen men det är någonting med låten som fastnar. Kan det vara videon?

 

5. E-type – "Campione" till EM 2000: Ekar fortfarande i omklädningsrum och efter ligasegrar i Europa. Den största låten av de alla försäljningsmässigt (men då var det också hela EM:s officiella låt år 2000). Säga vad man vill om E-type men att göra låtar som säljer – det kan han.

 

6. Markoolio – "Mera mål" till EM 2000: Markoolios första bidrag till fotbollslandslaget. Och frågan är om det inte hans skivbolags fina kontakter med fotbollsförbundet som fick den här låten att slå? Hela landslagstruppen är ju med i videon.

 

7. Elias feat Frans – "Who's da man" till VM 2006: I en tid då hela fotbollssverige var uppdelat i två läger (ja, till stor del är det väl fortfarande så?) så försökte en liten parvel från Skåne hjälpa vår skyttekung i Italien lite extra. Men frågan är...är låten bara jobbig eller kanske en ynka söt?

 

8. Staffan Hellstrand – "Explodera" till EM 2000: Märkligare kan det inte bli. Staffan Hellstrand lär inte närma sig genren igen. Det här är däremot ironikernas låt.

 

9. Towe Jaarnek & Peter Jöback - "More Than A Game" till EM 1992: Den officiella EM-låten 1992. Varken mer eller mindre.

 

10. After Shave – "Ciao Ciao Italia" till VM 1990: I en tid då After Shave tillhörde Sveriges komikerelit fick de också göra den officiella VM-låten 1990 – det lär inte hända igen. VM som de flesta helst bara vill glömma – även After Shave.

 

Bottenlistan – de största bottennappen:

1. Tomas Ledin – "Vi är på gång" till VM 2006: En remake av sin egna låt. Av Tomas Ledin. Till ett VM. Slöare kan det inte bli – och sämre, ja det är nog omöjligt. Hur svårt kan det vara?

 

2. Mojje – "Vårt svenska vrål" till EM 2008: Likt Hellstrands försök var det här dömt att misslyckas redan innan låten var påtänkt. En sång blir inte populär på läktaren om du har varit med i gruppen Together och gjort låten som var vinjett till såpoperan Vänner och fiender.

 

3. Linda Bengtzing – "Det första guldet" till EM 2008: Nej, bara nej. Niklas Holmgrens "det går inte, det går inte" kunde knappt passa bättre. För Linda, nej tyvärr. Den där låten, det går inte.

 

4. Markoolio – "Det bästa på vår jord" till EM 2008: Tredje låten för Markoolio blev ett plattfall. Trots att den – på Markoolios tidigare meriter – spelades en hel del på radio över landet. Inte alls samma enkla rader och inte i närheten av lika medryckande som de två tidigare låtarna av "Dr.Mugg".

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.