Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Folk kommer alltid fram och gör målgesten"

- 26/05/2012, 10:00 -
"Kneten" firar ett av sina mål i Bologna-tröjan.
1 av 5

"Kneten" firar ett av sina mål i Bologna-tröjan.

Scanpix

Kennet och landslagspolaren Henrik Larsson.
2 av 5

Kennet och landslagspolaren Henrik Larsson.

Scanpix

Kennet i kamp om bollen med Slovakiens Miroslav Karhan i VM-kvalet 200.
3 av 5

Kennet i kamp om bollen med Slovakiens Miroslav Karhan i VM-kvalet 200.

Scanpix

Det hölls en stor segerfest i Rålambshovsparken i Stockholm när VM-bronset skulle firas 1994.
4 av 5

Det hölls en stor segerfest i Rålambshovsparken i Stockholm när VM-bronset skulle firas 1994.

Scanpix

Kennet Andersson är veckans publikfavorit.
5 av 5

Kennet Andersson är veckans publikfavorit.

Scanpix

PUBLIKFAVORITEN. Den förre landslagsstjärnan om EM-skrällen 1992, målgesten 94 och Sveriges chanser i Ukraina och Polen.

GÖTEBORG. Landslaget är kanske mer populärt än någonsin inför årets fotbolls-EM. En som var med och såg till att det blev "drag" kring landslaget igen var Kennet Andersson. För 20 år sedan ingick han i den trupp som skrällde i hemma-EM och gick till semifinal.

- Det var hemmaplan och vi gick till semifinal. Folkfesten runt landslaget startade där, det var fantastiskt, säger "Kneten" till Nyheter24.

Sverige åkte ut mot Tyskland i semifinalen. En orsakerna enligt Kennet var att de kände sig nöjda med att de nådde dit.

– Nöjd ska man vara när man avslutar något, helst inte innan det är slut. Vi lärde oss en läxa – att inte vara nöjda. Det var nästan det som sänkte oss.

"Var bara vi som slog Danmark"

Sverige var inte ensamma om att överraska. Danmark stod för en mycket större knall. Grannarna i sydväst fick en gratisplats då Jugoslavien hade uteslutits – och tog hem hela turneringen.

– Det kändes faktiskt lite surt. Jag kommer ihåg när jag kollade på EM-finalen i Eskilstuna att jag höll på Tyskland, trots att det var de som slog ut oss. Man borde ha hejat på grannarna, men det kändes konstigt, säger Kennet och tillägger lite nöjt:

– Men det var bara vi som slog Danmark.

Mest ihågkommen bland svenska folket är Andersson antagligen för sina målgester under VM 1994.

–  Visst är det en kul grej. Det har ju blivit ett väldigt starkt varumärke. Det händer nästan varje dag när jag är ute att jag blir påmind om den, någon kommer ofta fram och gör den. Det är ju förknippat med mål och glädje.

VM-bronset 1994 är givetvis den största höjdpunkten i Kennets karriär.

– Hela resan från läger till turnering och hemkomsten är som en stark känsla, som man fortfarande kan plocka fram ganska enkelt.

Nickspecialisten gjorde totalt fem mål i turneringen. Även om han hade haft en bra säsong i franska Lille blev han överraskad när jag han gjorde sitt första VM-mål.

– Jag gjorde mål mot Brasilien och då tog det någon sekund innan det slog mig att jag hade gjort mål i VM. Det var magiskt.

Efter ett mindre lyckat EM i Belgien och Holland 2000 spelade Kennet Andersson sin sista proffsmatch med turkiska Fenerbahce 2002.

Saknar du spelarkarriären?

- Nej, det gör jag inte. Jag hade en sån himla tur när jag la av att jag var trött på fotbollslivet. Men inte fotbollen. Självklart kan man känna ett sug när man ser en jämn grön gräsmatta. Men det har inte gått en dag som jag känt att jag slutade för tidigt. Jag är verkligen djupt tacksam över det. Jag har kompisar som slutat på grund av skador.

Nu väntar EM i Ukraina och Polen för det svenska landslaget. Kennet kommer att följa sina arvtagare via teven och på plats när Sverige möter England.

– Jag tror att nyckelmatchen är mot Ukraina. Det gäller att få ett bra resultat och bygga på självkänslan. Frankrike och England är väldigt starka motståndare, det är en väldigt tuff grupp. Det gäller att alla bitar sitter.

 

NÅGRA SNABBA MED KENNET ANDERSSON

Vilka vinner EM?

– Tyskland, de ser bedrövligt ruggiga ut.

Vad tycker du om IFK Göteborgs start i Allsvenskan?

- Den är jobbigt, den är tung, det gör ont i kroppen. Speciellt som man kan se att det finns så mycket mer men de får inte ut  det.

Vilka länder trivdes du bäst i som proffs?

– Jag var fem år i Italien, lärde mig språket så där brukar jag säga att jag trivdes väldigt bra. Turkiet var också väldigt häftigt att få uppleva.

Finns det någon anfallare som påminner om dig?

- Nej. Zlatan påminner mig i måtten, punkt. Sen är det inte så mycket mer. De är helt andra spelartyper, Zlatan har mycket boll och Elmander springer enormt mycket.

Vad är ditt sämsta minne?

– Att vi inte lyckades kvalificera oss för VM 98, med straffmiss i sista matchen och allting.

Vem är den bäste du spelat med?

- Roberto Baggio utan tvekan.