Neymar och Brasilien var för svåra för Sverige.
1 av 9
Neymar och Brasilien var för svåra för Sverige. - Foto: SCANPIX
Zlatan fick se på när Sverige förlorade med klara 3–0 i den sista landskampen på Råsunda.
2 av 9
Zlatan fick se på när Sverige förlorade med klara 3–0 i den sista landskampen på Råsunda. - Foto: SCANPIX
Brassarna dominerade matchen som var ett typexempel på en träningsmatch med få närkamper och lågt tempo.
3 av 9
Brassarna dominerade matchen som var ett typexempel på en träningsmatch med få närkamper och lågt tempo. - Foto: SCANPIX
Då var kanske hyllningen till bland annat VM-58-profiler men också spelarna som har gjort mest landskamper i Sverige. Thomas Ravelli leder med 143 landskamper före Anders Svensson.
4 av 9
Då var kanske hyllningen till bland annat VM-58-profiler men också spelarna som har gjort mest landskamper i Sverige. Thomas Ravelli leder med 143 landskamper före Anders Svensson. - Foto: SCANPIX
Självklart var även legendaren Pelé på plats – med guldmedaljen från VM 1958 runt sin hals.
5 av 9
Självklart var även legendaren Pelé på plats – med guldmedaljen från VM 1958 runt sin hals. - Foto: SCANPIX
Vad vore "fotbollsfesten" utan lite samba innan matchen?
6 av 9
Vad vore "fotbollsfesten" utan lite samba innan matchen? - Foto: SCANPIX
Vädret var åtminstone fint...
7 av 9
Vädret var åtminstone fint... - Foto: SCANPIX
Råsunda var nästintill fullsatt.
8 av 9
Råsunda var nästintill fullsatt. - Foto: SCANPIX
Vad hade fotbollsfesten varit utan kungligheterna drottning Silvia och prins Daniel?
9 av 9
Vad hade fotbollsfesten varit utan kungligheterna drottning Silvia och prins Daniel? - Foto: SCANPIX

Sista matchen på Råsunda – slutade i svensk storförlust

Sverige var chanslösa mot Brasilien. Brassarna vann Sveriges sista match på nationalarenan Råsunda med 3–0.


Sverige–Brasilien 0–3 (0–1)

Målen: 0–1 (32) Leandro Damiao, 0–2 (84) Alexandre Pato, 0–2 (86) Alexandre Pato.

SOLNA. Efter 75 år som nationalarena hyllades Råsunda med landskampen mellan Sverige och Brasilien. Fotbollsprofiler, med exempelvis Pelé, från VM 1958 var på plats innan matchen och ärades av supportrarna på den fullsatta arenan. Men frågan är om inte det var matchen höjdpunkt (?) – i alla fall för Sveriges del.

Brasilien spelade runt bollen och var överlägsna i matchen. Efter två sena mål av Milan-spelaren Alexandre Pato vann brassarna med till slut med 3–0. Även om förbundskaptenen Erik Hamrén erkände sitt lag slaget var han besviken på den ungerske domaren Viktor Kassai.

– Det var inte bara vi som hade respekt för dem. Tyvärr tycker jag att även domaren hade det. Han ger dem två mål och det är lite tråkigt, säger förbundskaptenen till TV4 efter matchen.

Situationerna Hamrén syftar på var just Patos två avslutande mål i på två minuter i slutet. Först var det två offsidesituationer där Pato till slut kunde bara lägga in bollen i öppet mål. Och sedan blåste domaren Kassai straff när Pontus Wernbloom tryckte till Pato – utanför straffområdet. 

Pato själv slog straffen, men halkade och träffade bollen med båda fötterna innan den gick upp i nättaket – något som inte är tillåtet.

Men sett över hela matchen var det inget snack. Brasiliens succéspelare i OS, Leandro Damiao, nickade in 1–0 i den 32:a minuten efter ett mycket fint inlägg av storstjärnan Neymar. Och även om Ola Toivonen, Samuel Holmén och Tobias Hysén hade fina chanser att göra mål var vinsten välförtjänt.

– Ska man vinna såna här matcher måste man vara prickfri bakåt och sätta sina chanser framåt. Vi gjorde inget i dag, säger Hamrén till TV4 efter matchen.

Och nog behöver Sverige skärpa till sitt spel när VM-kvalet drar igång mot Kazakstan den elfte september. Men, då får man inte glömma bort att det här bara var en träningslandskamp.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!