Söndag 18 Apr
Stockholm

Pinthorp: Det finns inget rimligt argument att inte starta Lindelöf

Nyheter24:s krönikör tycker det inte bör vara någon diskussion om vem som spelar bredvid Andreas Granqvist i Sveriges mittförsvar.
1 av 5
Nyheter24:s krönikör tycker det inte bör vara någon diskussion om vem som spelar bredvid Andreas Granqvist i Sveriges mittförsvar. Foto: Bildbyrån
U21-kaptenen Victor Nilsson Lindelöf borde vara given även i A-landslaget.
2 av 5
U21-kaptenen Victor Nilsson Lindelöf borde vara given även i A-landslaget. Foto: Bildbyrån
Erik Hamrén.
3 av 5
Erik Hamrén. Foto: Bildbyrån
Nilsson Lindelöf och Erik Johansson. Vem startar i kväll?
4 av 5
Nilsson Lindelöf och Erik Johansson. Vem startar i kväll?. Foto: Bildbyrån
Erik Johansson och Erik Hamrén.
5 av 5
Erik Johansson och Erik Hamrén. Foto: Bildbyrån

Nyheter24:s Adam Pinthorp skriver inför den svenska EM-premiären – där diskussionen om mittförsvaret inte ens borde vara en diskussion.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I går kom uppgifter att Victor Nilsson Lindelöf blir "skrällen" i den svenska premiärelvan i kväll. Han som spelar – och varit fullkomligt briljant – i det europeiska lag som är högst rankat av alla där det finns svenskar målas alltså upp som en skräll.

Hur snedvridet är inte det?

Det känns så svenskt, så lagom och så extremt mycket mellanmjölk att inte våga tro på en ung spelare direkt utan låta honom, precis som alla andra gjort, gå den långa vägen enligt mallen och först se och lära några år innan klivet som etablerad landslagsspelare blir definitivt.

Men det får finnas gränser. Sverige har inte haft en mittback som regelbundet startat i en klubb på toppnivå på väldigt många år.

Nilsson Lindelöf må vara orutinerad. Han gjorde ligadebut för Benfica tidigare i år, spelade sina första matcher i Champions League strax därefter och landslagsdebuterade i mars. Han har inte mycket kött på benen. Men han har spelat på en högre europeisk nivå än alla andra svenska mittbackar och har en karaktär värt ordets rätta bemärkelse.

Sverige har ett begränsat landslag. Det finns inte hur många spelare som helst att ta av. Vi har inte råd att stirra oss blinda på ålder eller rutin. Är man tillräckligt bra ska man spela.

Och från att vara femtevalet som högerback – inte ens hans naturliga position – inför U21-EM klev Nilsson Lindelöf in som reserv och tog hela fotbollseuropa med storm förra sommaren. Han startade sin blott andra ligamatch för Benfica mot Porto i O Clássico och visade inga tecken på nerver. Dagarna senare briljerade han i Champions League mot Zenit.

Det finns i hans mentalitet. Han är orädd, modig och har en spelstil som både kan uppfattas som elegant och snudd på bestialisk emellanåt.

Framför allt är han en modern mittback. Bolltrygg, bra passningsspel och komplett orädd för att kliva framåt i banan. I en premiärmatch som är den enda i EM där Sverige på förhand kommer kunna föra matchen och hålla en del boll känns det ännu mer befogat att spela med en kille som är bekväm i uppspelsfasen.

Erik Hamrén har ändrat sig förr och Erik Johansson startade så sent som för en vecka sedan mot Wales. Han gjorde varken bort sig då eller i playoff-matcherna mot Danmark. Men det finns ändå inget rimligt argument för att Nilsson Lindelöf inte kliver ut och bildar mittförsvar med Andreas Granqvist i kväll.

Och den svenska skrällen kommer göra det jävligt bra. Det är så han jobbar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela