Var är Bajen-pengarna, AEG?

- 10/02/2011, 14:27 -
Bajenfans visade öppet sitt missnöje under fjolårets säsong.
1 av 3

Bajenfans visade öppet sitt missnöje under fjolårets säsong.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Per Magnusson blev ny VD i Hammarby Fotboll AB efter att Åsa Sånemyr valde att avgå.
2 av 3

Per Magnusson blev ny VD i Hammarby Fotboll AB efter att Åsa Sånemyr valde att avgå.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Bajenfans visar sitt stöd för laget.
3 av 3

Bajenfans visar sitt stöd för laget.

MAJA SUSLIN / SCANPIX

Vad som skulle bli en nystart efter det kaosartade 2010 kan bli en ännu större besvikelse. Nyheter24 kan nu avslöja att AEG, minoritetsägare i Hammarby, ännu inte pumpat in de utlovade pengarna.

STOCKHOLM. Hammarby IF:s 2010 var ett år fansen snabbt vill glömma. Spel i superettan, ett misslyckat försök att kravla sig uppåt och en svårt ansträngd ekonomi bidrog till stora missnöjesyttringar från supportrarna.

Den kortsiktiga lösningen sommaren 2010 var att få till en akut försäljning av den då största stjärnan i Superettan - Linus Hallenius. En affär som kantades av skandalrubriker och märkligt agerande från flera aktörer.

Konsekvensen blev då en fullständig omstrukturering av klubben. Något som Kent Hertzell, ordförande i Hammarby IF:s förening, nu menar gett gott utslag.

– Vi har kämpat stenhårt för att få ordning på ekonomin i klubben. Det har varit prio ett, säger Hertzell till Nyheter24. Och nu mår vi väldigt mycket bättre än tidigare.

Ett resultat av den förbättrade ekonomin är att Bajen lyckats locka tillbaka sin tidigare publikfavorit Paulinho. En värvning som sportchefen Gustaf Grauers är oerhört nöjd med.

– Riktigt skönt att vi fått in Paulinho, säger han till Nyheter24.

Grausers berättar vidare för Nyheter24 att hans uppgift är att ta fram förslag på spelare enligt vissa direktiv från styrelsen, en styrelse som består av fyra ledamöter från föreningen Hammarby och tre från delägaren AEG.

– Sen är det upp till styrelsen att fatta beslut om vi ska värva eller ej, säger han.

Sedan en tid har det stått klart att klubben är på jakt efter en annan Bajenkändis.

– Ja, vi vet att Björn Runström är tillgänglig på marknaden och vi tackar inte nej till spelare vi vet vill spela för klubben, säger Hertzell.

Men hur ska klubben kunna hålla sig över vattnet ekonomiskt om ni går på sådana stora spelarvärvningar?

– Det finns många lösningar på det problemet. Vi kan antingen låna pengar, driva fram en nyemission eller skapa hybridkapital. Dessutom kan man exempelvis sälja spelare. Det finns en hel uppsjö av alternativ.

2013 blir ett nyckelår

Delägaren i Hammarby Fotboll AB, AEG, gick ut i slutet av fjolårets säsong med att de vill se Hammarby spela allsvensk fotboll till 2013, lagom till dess att den nya Stockholmsarenan står färdig.

Hur ser det ut från AEG:s håll? Har de skjutit till pengar?

– Nej, det har de inte. Vi förhandlar med dem men vi har fortfarande inte kommit fram till ett beslut, säger Hertzell.

Ekonomin ser ljusare ut

Trots de problem som rådde i klubben under 2010 hävdar ändå Hertzell bestämt att de ekonomiska förutsättningarna ser betydligt ljusare ut inför årets säsong.

– Men det finns fortfarande som sagt saker som kan ske. Exempelvis vore det direkt avgörande för de framtida satsningarna att vi löser situationen med AEG.