Bajenfans visade öppet sitt missnöje under fjolårets säsong.
1 av 3
Bajenfans visade öppet sitt missnöje under fjolårets säsong. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Per Magnusson blev ny VD i Hammarby Fotboll AB efter att Åsa Sånemyr valde att avgå.
2 av 3
Per Magnusson blev ny VD i Hammarby Fotboll AB efter att Åsa Sånemyr valde att avgå. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Bajenfans visar sitt stöd för laget.
3 av 3
Bajenfans visar sitt stöd för laget. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Var är Bajen-pengarna, AEG?

Vad som skulle bli en nystart efter det kaosartade 2010 kan bli en ännu större besvikelse. Nyheter24 kan nu avslöja att AEG, minoritetsägare i Hammarby, ännu inte pumpat in de utlovade pengarna.


Så styrs Bajen:

Hammarby IF är föreningsgrenen i Bajen, den gren som ska stå bakom 51 procent av ägandet i Hammarby Fotboll AB. Detta aktiebolag ägs å andra sidan till 49 procent av Anschutz Entertainment Group USA.

Tillsammans har de tillsatt en styrelse i bolaget, fyra från föreningen och tre från AEG.

Ledamöterna som representerar föreningen röstas fram under årsmötet, samtidigt som det amerikanska företaget får tillsätta sina valfritt.

STOCKHOLM. Hammarby IF:s 2010 var ett år fansen snabbt vill glömma. Spel i superettan, ett misslyckat försök att kravla sig uppåt och en svårt ansträngd ekonomi bidrog till stora missnöjesyttringar från supportrarna.

Den kortsiktiga lösningen sommaren 2010 var att få till en akut försäljning av den då största stjärnan i Superettan - Linus Hallenius. En affär som kantades av skandalrubriker och märkligt agerande från flera aktörer.

Konsekvensen blev då en fullständig omstrukturering av klubben. Något som Kent Hertzell, ordförande i Hammarby IF:s förening, nu menar gett gott utslag.

– Vi har kämpat stenhårt för att få ordning på ekonomin i klubben. Det har varit prio ett, säger Hertzell till Nyheter24. Och nu mår vi väldigt mycket bättre än tidigare.

Ett resultat av den förbättrade ekonomin är att Bajen lyckats locka tillbaka sin tidigare publikfavorit Paulinho. En värvning som sportchefen Gustaf Grauers är oerhört nöjd med.

– Riktigt skönt att vi fått in Paulinho, säger han till Nyheter24.

Grausers berättar vidare för Nyheter24 att hans uppgift är att ta fram förslag på spelare enligt vissa direktiv från styrelsen, en styrelse som består av fyra ledamöter från föreningen Hammarby och tre från delägaren AEG.

– Sen är det upp till styrelsen att fatta beslut om vi ska värva eller ej, säger han.

Sedan en tid har det stått klart att klubben är på jakt efter en annan Bajenkändis.

– Ja, vi vet att Björn Runström är tillgänglig på marknaden och vi tackar inte nej till spelare vi vet vill spela för klubben, säger Hertzell.

Men hur ska klubben kunna hålla sig över vattnet ekonomiskt om ni går på sådana stora spelarvärvningar?

– Det finns många lösningar på det problemet. Vi kan antingen låna pengar, driva fram en nyemission eller skapa hybridkapital. Dessutom kan man exempelvis sälja spelare. Det finns en hel uppsjö av alternativ.

2013 blir ett nyckelår

Delägaren i Hammarby Fotboll AB, AEG, gick ut i slutet av fjolårets säsong med att de vill se Hammarby spela allsvensk fotboll till 2013, lagom till dess att den nya Stockholmsarenan står färdig.

Hur ser det ut från AEG:s håll? Har de skjutit till pengar?

– Nej, det har de inte. Vi förhandlar med dem men vi har fortfarande inte kommit fram till ett beslut, säger Hertzell.

Ekonomin ser ljusare ut

Trots de problem som rådde i klubben under 2010 hävdar ändå Hertzell bestämt att de ekonomiska förutsättningarna ser betydligt ljusare ut inför årets säsong.

– Men det finns fortfarande som sagt saker som kan ske. Exempelvis vore det direkt avgörande för de framtida satsningarna att vi löser situationen med AEG.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

2 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

3 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.