Söndag 9 Maj
Stockholm

Bajen, ge Nanne tid – då kan klubben nå Champions League

Nanne Bergstrand lämnar Kalmar FF i önskan om att nå Champions League – och tar över rodret i Hammarby. Idiotiskt? Nej, inte enligt Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist. Men då behöver Bajens styrelse ha tålamod – även i motgång.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

"Jag har haft en dröm att komma till Champions League igen. Därför väljer jag att gå vidare". De orden valde Nanne Bergstrand för att annonsera sin avgång från Kalmar FF i början på juli.

Så här i efterhand kan det tyckas skrattretande. Han lämnar alltså den allsvenska seriefyran mot Hammarby som ovilligt har lekt hela havet stormar ända sedan degraderingen till superettan 2009. Därefter har de haft åtta olika tränare med blandade filosofier – som alla dock har presterat under föreningens förväntan.

Säsongen 2013 går till historien som en av de mer kaotiska. De har bytt tränare och ledande personer i föreningen, de har haft brottningsmatcher med det Svenska fotbollsförbundet – och i slutändan var storsatsande Hammarby en poäng från att vara närmare kvalet till division 1 än allsvenskan.

Ett bottennapp så klart. Men är klubbytet ett bottennapp för Nanne Bergstrand som siktar mot Champions League?

Troligen inte. Hammarby har alla förutsättningar för att bli en toppklubb i allsvenskan. De har svensk fotbolls fjärde högsta publiksnitt, de har fått ordning på ekonomin och de har en ny toppmodern arena.

Hammarby har egentligen bara en motståndare; sig själva. Äntligen har Hammarbys ledning tagit beslutet att satsa långsiktigt, med beprövade kort. Nanne Bergstrand har vunnit SM-guld och lett Helsingborg till gruppspelet i Champions League. Meriter som han är ensam om i svensk fotboll. Mats Jingblad har drygt 20 år bakom sig som tränare och har inkasserat ett SM-guld även han. Dessutom har han varit utomlands och känt på den grekiska hetluften i Iraklis i två vändor. Det är inga duvungar som kommer till klubben.

Men de behöver tid för att kunna utveckla Hammarby, för att nå klubbens rätta potential. Styrelsen kan inte bara säga att de tänker långsiktigt. De måste visa – och våga – det också. Man kan inte längre slicka på fingret, vädra det i luften och sparka tränare så fort det blåser motvind. När Nanne tittade tillbaka på sin 13 år långa tid som tränare för Kalmar FF var inte SM-guldet 2008 hans bästa bedrift tyckte han. Det han framhöll var istället att klubben nådde topp fem i sju av tio allsvenska säsonger. Det krävs kontinuitet för det.

Ge honom tid, annars kan varken klubben eller han uppnå sina högt ställda mål. 

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela