- Foto: Nyheter24

Bajen, ge Nanne tid – då kan klubben nå Champions League

Nanne Bergstrand lämnar Kalmar FF i önskan om att nå Champions League – och tar över rodret i Hammarby. Idiotiskt? Nej, inte enligt Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist. Men då behöver Bajens styrelse ha tålamod – även i motgång.


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här

"Jag har haft en dröm att komma till Champions League igen. Därför väljer jag att gå vidare". De orden valde Nanne Bergstrand för att annonsera sin avgång från Kalmar FF i början på juli.

Så här i efterhand kan det tyckas skrattretande. Han lämnar alltså den allsvenska seriefyran mot Hammarby som ovilligt har lekt hela havet stormar ända sedan degraderingen till superettan 2009. Därefter har de haft åtta olika tränare med blandade filosofier – som alla dock har presterat under föreningens förväntan.

Säsongen 2013 går till historien som en av de mer kaotiska. De har bytt tränare och ledande personer i föreningen, de har haft brottningsmatcher med det Svenska fotbollsförbundet – och i slutändan var storsatsande Hammarby en poäng från att vara närmare kvalet till division 1 än allsvenskan.

Ett bottennapp så klart. Men är klubbytet ett bottennapp för Nanne Bergstrand som siktar mot Champions League?

Troligen inte. Hammarby har alla förutsättningar för att bli en toppklubb i allsvenskan. De har svensk fotbolls fjärde högsta publiksnitt, de har fått ordning på ekonomin och de har en ny toppmodern arena.

Hammarby har egentligen bara en motståndare; sig själva. Äntligen har Hammarbys ledning tagit beslutet att satsa långsiktigt, med beprövade kort. Nanne Bergstrand har vunnit SM-guld och lett Helsingborg till gruppspelet i Champions League. Meriter som han är ensam om i svensk fotboll. Mats Jingblad har drygt 20 år bakom sig som tränare och har inkasserat ett SM-guld även han. Dessutom har han varit utomlands och känt på den grekiska hetluften i Iraklis i två vändor. Det är inga duvungar som kommer till klubben.

Men de behöver tid för att kunna utveckla Hammarby, för att nå klubbens rätta potential. Styrelsen kan inte bara säga att de tänker långsiktigt. De måste visa – och våga – det också. Man kan inte längre slicka på fingret, vädra det i luften och sparka tränare så fort det blåser motvind. När Nanne tittade tillbaka på sin 13 år långa tid som tränare för Kalmar FF var inte SM-guldet 2008 hans bästa bedrift tyckte han. Det han framhöll var istället att klubben nådde topp fem i sju av tio allsvenska säsonger. Det krävs kontinuitet för det.

Ge honom tid, annars kan varken klubben eller han uppnå sina högt ställda mål. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

2 timmar sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

3 timmar sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.