Jakob Uddeholt, ny ordförande för Bajen Fans.
1 av 2
Jakob Uddeholt, ny ordförande för Bajen Fans. - Foto: Privat
2 av 2
- Foto: Privat

Bajen Fans nye ordförande - ska göra upp med det förflutna

Bajen Fans är tillsammans med Järnkaminerna och Black Army Sveriges mäktigaste supportergrupp.


Jakob Uddeholt

Bajen Fans nye ordförande, Jakob Uddeholt, säger att han ogärna ser sig själv som den ende individen med ett mediealt ansikte i styrelsen. Han tar snarare avstånd från det.

Men det är oundvikligt när en av Bajens mest hängivna supportrar tar tag i klubban för klubbens största supporterorganisationer.

STOCKHOLM. När Hammarby den 28 augusti 2006 spelade hemmaderby mot Djurgården var det något som gick snett. Otroligt snett. Något gick helt enkelt ofantligt snett.

Matchen avbröts efter enorma kravaller och den tidigare så hyllade klubben fick en svart fläck på den grönvita fanan. En fläck som Bajensupportrarna sedan dess gjort allt de kunnat för att tvätta bort.

Upprustningen

Ett steg i rätt riktning stod Daniel Sundqvist för, som under sin ledning gjorde Bajen Fans till en supportergruppering man associerar med glädje och fest, snarare än hat och förakt. Men Sundqvist har nu valt att lägga föreningsklubban på hyllan och ta steget ner från ordförandeposten.

Detta innebar att Bajen Fans så sent som i söndags tillsatte en ny styrelse. En styrelse som innehåller ett gäng välkända namn inom Hammarbykretsar, som bland annat Johan Appelgren, Gustav Gelin och den nye ordföranden, Jakob "Jabbe" Uddeholt.

Bajen Fans har, i likhet med de två andra Stockholmsklubbarnas supporterföreningar, ambitionen att agera som ett samlingsorgan för alla Hammarbys supportergrupper. På föreningens hemsida kan man läsa att "[Bajen Fans] har under hela den tid man verkat, propagerat för att man så långt som möjligt skall hålla ihop hela supporterkollektivet."

"Tändvätskan är kärleken"

Samtidigt ska organet värna om kärleken till klubben. Bland annat säger nye ordföranden Jakob Uddeholt till Nyheter24 att "tändvätskan i att ta uppdraget ligger i kärleken till Hammarby IF."

Och tron på att vår supporterkultur verkligen kan göra skillnad på det sportsliga planet, säger han vidare.

Frågan är om Bajen Fans nu kan ta ett steg i rätt riktning. En del av styrelsen har ett förlutet med av mindre smickrande ideal - men att det på något sätt ska översättas i ett Stockholmsderby a'la 2006 finns det inga som helst tendenser till.

– Nu finns det en klar vilja om att göra Bajen Fans till en stark supportermotor, något som det varit lite si och så med sedan 90-talet, säger Uddeholt till Nyheter24.

Bilderna Bajen aldrig mer vill se:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!