Bajen har sex matcher på sig att rädda kontraktet.
1 av 4
Bajen har sex matcher på sig att rädda kontraktet. - Foto: Joel Marklund / BILDBYÅRAN
För att göra saken värre tvingades Johannes Hopf utgå skadad mot Sundsvall.
2 av 4
För att göra saken värre tvingades Johannes Hopf utgå skadad mot Sundsvall. - Foto: Joel Marklund / BILDBYÅRAN
Hammarby har bara en seger på de senaste nio matcherna.
3 av 4
Hammarby har bara en seger på de senaste nio matcherna. - Foto: Joel Marklund / BILDBYÅRAN
Björn Runström är en av spelarna som måste börja leverera nu.
4 av 4
Björn Runström är en av spelarna som måste börja leverera nu. - Foto: Joel Marklund / BILDBYÅRAN

Krönika: Bara fansen kan rädda Bajen nu

Bajen har sex matcher på sig att inte bara rädda kontraktet utan även sin blotta existens.


Bajens återstående matcher:

Hammarby - Brommapojkarna

Västerås - Hammarby

Hammarby - Falkenberg

Värnamo - Hammarby

Hammarby - Jönköpins Södra

Ängelholm - Hammarby

STOCKHOLM. Fritt fall. En rolig åkattraktion om du är på Gröna Lund. En mardröm om man är Hammarby-supporter.

Redan nu kan vi konstatera att Bajens säsong är ett fiasko. Nu handlar det snarare att avgöra om det blir ett monumentalt fiasko eller bara just ett fiasko. Hammarby ligger på kvalplats, inte på den platsen som innebär allsvenskt kval utan den som bjuder på kval till division ett. Smaka på den! Division ett.

Allt som kan gå fel går fel

Bajen är åtminstone för dess antagonister synonymt med en förlorarklubb. ”Hammarby kan inte vinna” är en klassisk devis på både Råsunda och Stadion, den ramsans innehåll känns än mer aktuellt i dag.

Med höstens intåg kommer mörkret och så småningom även kylan. Har Hammarby-supportrarna ens fått njuta av sommarens värme är frågan? Troligtvis inte. Ångesten ligger som en stor och tung blöt filt över allt som just nu bekläds av ett Hammarby-märke.

Oavsett hur avslutningen ser ut för Bajen denna kalla och karga höst så har merparten av fansen mentalt och kanske även fysiskt redan misshandlats, och det grovt. Supporterskapet är aldrig grått, det är svart eller vitt.

Få saker släpar med sig sådan ångest och ilska som när favoritklubben underpresterar. Få saker är så smärtsamt som det nu alla trogna Bajen-fans får uppleva. Åratal av misskötsel har till sist tagit ut sin rätt, hela Hammarbys existens som fotbollsförening står nu på spel.

Det är alltid fansen som får betala. Och det är alltid fansen som förväntas ställa upp och rädda klubben i sitt hjärta. Det hedrar många bajare just nu – att man inte vänder ryggen till. Det enkla alternativet är sällan det bästa även fast många spelare och ledare kanske förtjänar att höra både det ena och det andra just nu.

För en utomstående som undertecknad tycks Hammarbys fans vara det enda som kan rädda kvar klubben just nu. Hur så mycket kompetens – som dagens Hammarby-trupp ändå besitter – bara kan försvinna är för mig en gåta.

Hammarby som förening ska i detta skede vara tacksamma om ens folk dyker upp på matcherna framöver. Man brukar säga att svenska fotbollssupportrar är en rätt misshandlad konsumentgrupp – i sådant fall är Hammarby-fansen dess talesmän.

Division ett. Smaka på den. Bara fansens trofasta lojalitet kan rädda klubben kvar nu.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.