Polisen anmäls efter läktarbråket

- 21/05/2012, 20:16 -
Bajen Fans ordförande Sebastian Kuijpens.
1 av 3

Bajen Fans ordförande Sebastian Kuijpens.

Sebastian Kuijpens/Bajen Fans

Polisen anmäls för att ha använt sig av pepparsprej.
2 av 3

Polisen anmäls för att ha använt sig av pepparsprej.

Faksimil/Youtube

Bilder från oroligheterna i fredags.
3 av 3

Bilder från oroligheterna i fredags.

SCANPIX

Nu JO-anmäls polisen för insatsen i samband med läktarbråket på Söderstadion i helgen. "Polisen står utanför läktaren och sprejar urskiljningslöst in pepparsprej utan att egentligen sikta på någon, bara mot folkmassan".

STOCKHOLM. Fredagens rivalmöte mellan Hammarby och Assyriska fick tillfälligt avbrytas på grund av ett bråk i Hammarby-klacken. Polisen gick in för att stävja oroligheterna - då stoppades matchen. Nu JO-anmäler flera personer polisen för oprovocerat användande av pepparsprej och batongslag.

Nyheter24 har varit i kontakt med Sebastian Kuijpens, ordförande i Bajen Fans, som tycker att polisen agerade fel. Bajen Fans uppmanar personer att JO-anmäla polisen på sin hemsida. Ett av felen som polisen gjort var att de ingrep alldeles för tidigt.

- Efter att bråket har avslutats och situationen börjar lugnar ner sig klättrar polisen över staketet och bryter därmed mot den rutin som arbetats fram för fem år sedan mellan polismyndigheten och Hammarby Fotboll, säger Sebastian Kuijpens.

Enligt rutinerna ska Bajen Fans försöka lösa det i första hand, sedan publikvärdar och ordningsvakter, innan polisen till sist ska gripa in.

Kuijpens berättar att han själv försökte stoppa oroligheterna och att det finns videoklipp som visar det:

- Man ser tydligt att jag försöker stävja bråket. Jag har kommunikation med polisen och säger tydligt att ni ser att jag inte är aggressiv och ni ser att jag försöker stoppa det här.

Kuijpens berättar att polisen uppfattar att han inte beter sig hotfullt. - Nej, nej vi ser att du inte beter dig hotfullt, ska polisen ha sagt.

- Och sen helt plötsligt från ingenstans får jag tårgas i ögonen, jag har inte betett mig hotfullt på något sett.

Men Bajen Fans ordförande var inte ensam om att drabbas av polisens sprejande:

- Polisen står utanför läktaren och sprejar urskiljningslöst in  pepparsprej utan att egentligen sikta på någon, bara mot folkmassan. Det är ett lagbrott som de begår. Jag har fortfarande bilden när jag blundar av alla de här oskyldiga människorna, barn som vuxna, som ligger ner och knappt kan andas efter att ha blivit svårt misshandlade av polisen.

Föremål kastades in - Hammarby anmält

Tjugo minuter innan läktaroroligheterna utbröt kastades det in saker från Hammarbys klacksektion. En händelse som är anmäld till svenska fotbollsförbundet.

- Det kastades in ett föremål och det var en tändare.

Hur ser du på det?

- Det är absolut inte okej att kasta in något föremål, under inga omständigheter. Vi i Bajen Fans tar avstånd från det.

Hur många som anmäler polisen är ovisst, men Kuijpens blir en av dem.

- Jag kommer JO-anmäla och polisanmäla och vi i Bajen Fans uppmanar alla att göra detsamma då polisens insats måste granskas, avslutar Sebastian Kuijpens.

Här sprutar polisen pepparsprej mot fansen (från 20:18-21:40):