Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Länk mellan Bajen och fansen åtalas – får behålla jobbet

- 18/04/2013, 16:06 -
Hammarbys supporter-länk Jacob Uddeholt är åtalad för upplopp. Trots det får han sitta kvar på sin position.
1 av 3

Hammarbys supporter-länk Jacob Uddeholt är åtalad för upplopp. Trots det får han sitta kvar på sin position.

SCANPIX SWEDEN

Kent Hertzell, ordförande Hammarby fotboll, menar att alla har rätt till en andra chans och att Uddeholt har förändrats.
2 av 3

Kent Hertzell, ordförande Hammarby fotboll, menar att alla har rätt till en andra chans och att Uddeholt har förändrats.

© Bildbyrån / NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Hammarby har ännu inte lyckats vinna efter Superettans två första omgångar.
3 av 3

Hammarby har ännu inte lyckats vinna efter Superettans två första omgångar.

© Bildbyrån / Niklas Larsson/Bildbyrån

Hammarbys "supporter liason officer", länken till supportrarna, åtalas nu för våldsamt upplopp. Trots det får Jakob Uddeholt sitta kvar.
– Han är en helt annan människa i dag, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell.

STOCKHOLM. Den 9 augusti 2010 skedde ett våldsamt upplopp när Hammarby skulle möta IFK Norrköping på bortaplan. En skara Hammarby-fans attackerade bland annat poliser med sparkar och slag. De kastade också bland annat flaskor och stenar.

Efter en lång utredning åtalas nu 21 män för upploppet, bland annat Jakob Uddeholt är så kallad SLO, supporter liason officer, i Hammarby vilket innebär att han ska fungera som en länk mellan klubben och supportrarna.

Enligt åtalet ska Uddeholt ha "deltagit aktivt i folksamlingen som gått till angrepp genom att bland annat forcera en avspärrning samt vinka fram och mana på andra personer."

Kan han sitta kvar nu när han åtalas?

– Ja, det här har varit känt länge, vi har diskuterat det här med honom och han inser ju själv att det inte var någonting som var bra gjort en gång i tiden. Han är en helt annan människa i dag än han var då och han ångrar självklart det han gjorde. Gjort är gjort så att säga, men det är en helt annan kille i dag, säger Hammarbys ordförande Kent Hertzell till Nyheter24 och tillägger:

– Dessutom gör han ett fantastiskt bra jobb på den här positionen.

Hur påverkar det här Jacobs förtroende?

– Alla känner till det här, det här är inga nyheter, så det kommer att förbli som det är. Han gjorde det här innan och vi var medvetna om allt som hade hänt. Det hade varit en sak om han hade gjort det här när han hade det här uppdraget.

Vad händer om han döms?

– Det kommer inte påverka, vad jag förstår så om han döms så blir det förmodligen någonting lindrigt. Förtroendet för honom har byggts upp under den tiden han har jobbat för föreningen och gjort ett väldigt bra jobb, vi har diskuterat den här situationen som har varit. 

Kan allmänhetens bild av fotbollsfans påverkas av det här åtalet mot en supporterledare?

– Det kan den göra beroende på hur man framställer det hela. Ibland försöker man att inte att objektivt se på situationen. Man ska egentligen bara se på våldet på arenorna, som nästan helt har upphört. De som slåss i städerna mitt i veckan är inte ett fotbollsproblem utan ett samhällsproblem, säger han och fortsätter:

– Har man begått ett brott ska man inte vara ute för evigt. Jacob är någon som verkligen tycker att det han har gjort varit fel och han har förändrat sig så självklart ska han få en andra chans

På Hammarbys hemsida talar Uddeholt ut om åtalet.

– Jag är och har alltid varit öppen med att jag haft en väldigt destruktiv del i mitt tidigare supporterskap, och att denna anmälan legat och väntat. Men jag har sedan länge lämnat det destruktiva beteendemönstret bakom mig, inte bara i ord utan även genom mitt arbete som SLO, säger han och fortsätter:

– I det arbetet ligger mitt fokus på att verka för en positiv supporterkultur och bryta destruktiva mönster.

På sin Facebook skriver Uddeholt också om åtalet i ett långt inlägg som avslutas med att han kommer fortsätta jobba.

– Men jag vill att ni ska veta att jag som alltid kör på vidare, och nu bland mycket annat för att en del saker som förut hände pga brist på kommunikation, dialog, förståelse m.m inte ska hända igen. /Jabbe, skriver han i inlägget.

Uddeholt har tidigare varit ordförande för supporterföreningen Bajen Fans och hans bakgrund uppmärksammades 2011 av Aftonbladet.