Måndag 27 Jun
Stockholm

Fotbollsklubb anklagade supporter för mordhot – hängdes ut med namn

Klubben namngav supportern upprepade gånger på hemsidan.
1 av 2
Klubben namngav supportern upprepade gånger på hemsidan. Foto: Bildbyrån/IK Brage
Brevet på hemsidan.
2 av 2
Brevet på hemsidan. Foto: Faksimil/IK Brage

Superettans jumbo IK Brage har stängt av en supporter från alla lagets hemmamatcher i tre säsonger – då han uppges ha mordhotat en spelare. Klubben hängde även ut supportern med namn på sin hemsida – men själv förnekar han anklagelserna:
– Jag förnekar inte hårda ord, men jag har inte mordhotat någon, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Utdrag ur brevet

"Detta är ett grovt övertramp och någonting som är totalt oacceptabelt. Det finns saker som supportrar kan säga i motgång när frustrationen är stor, men när det sträcker sig till direkta hot, som är så pass allvarliga som mordhot, så är det ingenting som vi kan acceptera, utan väljer därför att göra en tydlig markering", skriver Brages ordförande Pär Amund Ruth i ett offentligt brev på klubbens officiella hemsida.

Det var efter IK Brages 2–4-förlust borta mot Degerfors i lördags som flera supportrar blev upprörda på grund av lagets kräftgång i superettan. Då ska en supporter ha mordhotat en enskild spelare i laget. 

Åtminstone enligt klubben som i ett öppet brev på sin hemsida beskriver vad som har hänt. I brevet skriver man om personer "som kallar sig fans" och som "agerar på ett helt annat sätt än att stötta och peppa sina spelare i motgång".

Klubben nämner även den aktuella supportern, som nu stängs av från klubbens hemmamatcher till och med 2015, vid namn hela sex gånger – något som resulterade i flera upprörda inlägg i sociala medier.

Men när Nyheter24 når Brages ordförande Pär Amund Ruth står han fast vid namnpubliceringen.

– Det är en väldigt tydlig markering från vår sida. Jag kommer aldrig att skydda förövaren, säger han samtidigt som han berättar att han har rekommenderat spelaren att polisanmäla supportern.

– Ska det bli en polisanmälan så ska han få säga sitt. Jag rekommenderar honom att göra det och kommer aldrig att acceptera hot mot någon av våra anställda. Där går min gräns.

"Jag har inte mordhotat någon"

När Nyheter24 når den avstängde IK Brage-supportern vet han själv varken om att han har blivit avstängd eller har blivit anklagad för mordhot. Efter att ha läst upp hela brevet för honom förnekar han att han skulle ha mordhotat någon spelare. Men han erkänner att han har "slängt ur sig dumma ord" efter matchen.

– Jag säger inget om att jag inte har sagt hårda ord, men jag har inte sagt några mordhot mot spelare eller ledare i Brage, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– De borde väl ha polisanmält det om jag skulle ha mordhotat någon? 

"Mycket märkligt gjort"

Supportern, som säger att han "inte orkar lägga någon energi på den klubben längre", reagerar dock starkt på att de nämner hans namn i artikeln. 

– Är det någon klubb som brukar namnge vid såna här tillfällen, frågar han och fortsätter:

– Det är väldigt konstigt att de hänger ut mitt namn så där. Det får stå för dem men det är mycket märkligt gjort.

Efter att Nyheter24 har pratat med Brage tog klubben bort namnpubliceringen från brevet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

PGA: Sydkoreanska Chun tappade men vann

Publicerades: igår 22:10

Speedwaystjärnan tar paus

Publicerades: igår 21:03

Fjärde raka VM-guldet till Sverige

Publicerades: igår 18:37

Djurgården krossade Sundsvall

Publicerades: igår 17:21

AIK tappade poäng trots drömmål

Publicerades: igår 17:17

Eriksson om rädslan: "Hela ens verklighet skakas"

Publicerades: igår 16:06

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.