Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Helt rätt, Bajen Fans

- 20/09/2013, 11:27 -
Jens Lindqvist om torsdagens skandalscener på Tele2 Arena – och att Bajen Fans agerade på rätt sätt.

Jens Lindqvist om torsdagens skandalscener på Tele2 Arena – och att Bajen Fans agerade på rätt sätt.

Nyheter24

Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist om torsdagens skandalscener på Tele2 Arena – och att Bajen Fans har skött efterspelet exemplariskt.

"Ut med packet, ut med packet, ut med packet". När ett gäng idiotiska våldsdyrkare, de är inte värdiga benämningen fotbollssupportrar, gjorde bort sig i Hammarbys namn ställde sig Bajens äkta supportrar emot dem på Tele2 Arena. Ett självklart val, men likväl bra.

Jag känner inget behov att gå in djupare på vad som egentligen hände på arenan. Dels för att jag själv inte var på plats. Dels för att det redan har återgetts och att jag räknar med att säkerhetsansvariga och polisen utreder den frågan. 

Ett fåtal idioter smutsade ner svensk fotboll, punkt.

Nej, vid såna här händelser är jag mer nyfiken på efterspelet. Hur ställer sig de initierade och äkta supportrarna till händelserna? Vad blir supporterföreningarnas ståndpunkt?

Ett sånt här tillfälle hade varit så enkelt att skylla på säkerheten. "Vi betalar polisen, var fanns de?". "Hur kan det vara möjligt för fyrtio galningar att ta sig över till motståndarlagets klack?". Berättigade frågor. För det är inte annat än katastrofalt att det får hända, att det ens är möjligt att det händer. Det ligger på de säkerhetsansvariga och polisens bord. 

Men problemet är naturligtvis mer komplext än så. Om det inte fanns idioter som vill slåss i sitt lags färger hade inte ens benämningen "högriskmatch" funnits. Därför är det viktigt att supporterföreningarna fokuserar på de egna leden – och fördömer händelser som denna. Som en förälder till ett barn. Det gjorde Bajen Fans, under rubriken "Ovärdigt" på deras hemsida, exemplariskt efter torsdagens skandalscener: 

"Vår huvudsakliga ambition är att stötta Hammarbys sektioner och att göra Hammarbys matcher och tillställningar till någonting positivt. Detta arbetar vi aktivt för och vad som hände igår känns bara ovärdigt. Vi kan aldrig ställa oss bakom våld på våra läktare. Det beteendet är inte acceptabelt, dessa scener vill vi inte se utspelas på våra matcher. Hur detta kunnat inträffa överlämnar vi till de säkerhetsansvariga för arenan att omedelbart se över och åtgärda."

Som en av Sveriges största supporterföreningar är det viktigt att agera föredömligt. Att inte hälla bensin på en redan tänd eld och kritisera polis och säkerhet vid ett sånt här tillfälle. 

Vi kommer aldrig att bli av med alla nötter i svensk fotboll. Det är ett omöjligt uppdrag. Dårar genomsyrar både mänskligheten och alla delar av samhället. Det är inte annat än naivt att tro att de inte ska ta sig genom skyddsnäten även på fotbollsmatcher. Men vi kan åtminstone försöka stävja det genom att låta rätt person fokusera på rätt uppgift.

Helt rätt väg att gå, Bajen Fans.