1 av 12
- Foto: Scanpix
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Nyheter24:s guide till VM: Grupp A

Nyheter24 guidar er igenom VM-slutspelets samtliga åtta grupper. Först ut är grupp A med värdnationen Sydafrika, underskattade Uruguay, hetlevrade Mexico och hårt kritiserade Frankrike. Häng med!


VM-trupperna

Sydafrika

Målvakter:

Itumeleng Khune (Kaizer Chiefs)

Moeneeb Josephs (Orlando Pirates)

Shu-Aib Walters (Maritzburg United)

Försvarare:

Matthew Booth (Mamelodi Sundowns)

Siboniso Gaxa (Mamelodi Sundowns)

Bongani Khumalo (SuperSport Utd)

Tsepo Masilela (Maccabi Haifa)

Aaron Mokoena (Portsmouth) lagkapten

Anele Ngcongca (Racing Genk)

Siyabonga Sangweni (Lamontville Golden Arrows)

Lucas Thwala (Orlando Pirates)

Mittfältare:

Reneilwe Letsholonyane (Kaizer Chiefs)

Siphiwe Tshabalala (Kaizer Chiefs)

Lance Davids (Ajax Cape Town)

Kagisho Dikgacoi (Fulham)

Thanduyise Khuboni (Arrows)

Teko Modise (Orlando Pirates)

Surprise Moriri (Sundowns)

Steven Pienaar (Everton)

Macbeth Sibaya (Rubin Kazan)

Anfallare:

Katlego Mphela (Sundowns)

Siyabonga Nomvete (Moroka Swallows)

Bernard Parker (Twente)

 

Uruguay

Målvakter:

Fernando Muslera (Lazio)

Juan-Guillermo Castillo (Cali)

Martin Silva (Defensor Sporting)

Backar:

Diego Lugano (Fenerbahce) Lagkapten

Diego Godin (Villarreal)

Andres Scotti (Colo Colo)

Jorge Fucile (Porto)

Martin Caceres (Juventus)

Mauricio Victorino (Universidad de Chile)

Maximiliano Pereira (Benfica)

Mittfältare:

Walter Gargano (Napoli)

Egidio Arevalo-Rios (Penarol)

Sebastian Eguren (AIK)

Diego Perez (Monaco)

Alvaro Pereira (Porto)

Alvaro Fernandez (Universidad de Chile)

Ignacio Gonzalez (Valencia)

Nicolas Lodeiro (Ajax)

Anfallare:

Sebastian Fernandez (Banfield)

Luis Suarez (Ajax)

Diego Forlan(Atletico Madrid)

Sebastian Abreu (Botafogo)

Edinson Cavani (Palermo)

 

Mexico

Målvakter:

Memo Ochoa (America)

Luis Ernesto Michel (Chivas)

Oscar Perez (Chiapas)

Backar:

Rafael Marquez (Barcelona) Lagkapten

Ricardo Osorio (Stuttgart)

Hector Moreno (AZ Alkmaar)

Francisco Rodriguez (PSV Eindhoven)

Carlos Salcido (PSV Eindhoven)

Paul Aguilar (Pachuca)

Efrain Juarez (Pumas)

Mittfältare:

Jonny Magallon (Guadalajara)

Jorge Torres Nilo (Atlas)

Gerardo Torrado (Cruz Azul)

Israel Castro (Pumas)

Andres Guardado (Deportivo La Coruna)

Anfallare:

Pablo Barrera (Pumas)

Adolfo Bautista (Guadalajara)

Alberto Medina (Guadalajara)

Cuauhtemoc Blanco (Veracruz)

Javier Hernandez (Manchester United)

Giovani dos Santos (Galatasaray)

Guillermo Franco (West Ham)

Carlos Vela (Arsenal)

 

Frankrike

Målvakter:

Hugo Lloris (Lyon)

Steve Mandanda (Marseille)

Cedric Carrasso (Bordeaux)

Backar:

Eric Abidal (Barcelona)

Gael Clichy (Arsenal)

William Gallas (Arsenal)

Bakary Sagna (Arsenal)

Patrice Evra (Manchester United)

Marc Planus (Bordeaux)

Anthony Reveillere (Lyon)

Sebastien Squillaci (Sevilla)

Mittfältare:

Abou Diaby (Arsenal)

Alou Diarra (Bordeaux)

Yoann Gourcuff (Bordeaux)

Florent Malouda (Chelsea)

Franck Ribery (Bayern Munich)

Jeremy Toulalan (Lyon)

Anfallare:

Nicolas Anelka (Chelsea)

Thierry Henry (Barcelona) Lagkapten

Andre-Pierre Gignac (Toulouse)

Sidney Govou (Lyon)

Djibril Cisse (Panathinaikos)

Mathieu Valbuena (Marseille)

 

SYDAFRIKA:

Så tog de sig till VM: Då Sydafrika är värdnation behövde man inte ens kvala in till mästerskapet. I stället har man förberett sig så väl det gått genom framför allt Confederations Cup förra sommaren och en hel del vänskapslandskamper.

Taktik: För förbundskaptenen Carlos Alberto Parreira, som tidigare coachat bland annat Brasilien, gäller det först och främst att få ordning på försvarsspelet. Precis som man gjorde i Confederations Cup i fjol kommer man försöka att utnyttja minsta lilla misstag och kontra när tillfälle ges.

Styrka: Hemmapubliken kommer bli Sydafrikas tolfte spelare. Men räcker det inhemska stödet för att rubba de andra tunga lagen i gruppen?

Svaghet: Formen. Trots att Sydafrika haft lång tid på sig att förbereda sig har man inte fått med sig resultaten i vänskapslandskamperna. Det senaste halvåret har men endast lyckats besegra landslag som Madagaskar och Zimbabwe. Ska Sydafrika ta sig vidare från gruppen måste formen var perfekt, vilket den är långt ifrån att vara i nuläget.

Största stjärnan: Steven Pienaar är definitivt den mest kände spelaren från Sydafrika. Efter att ha spelat i både Holland och Tyskland huserar han nu i Premier League-laget Everton. Frågan är dock om förhoppningarna på Pienaar är för stora då sydafrikanen inte direkt rosat marknaden i England den senaste tiden.

Nyckelspelaren: Målvakten Itumeleng Khune ses som Sydafrikas största målvaktstalang genom tiderna och ska värdnationen lyckas i VM är det av största vikt att Khune storspelar mellan stolparna.

Jokern: Katlego Mphela gjorde succé som inhoppare för Sydafrika i Confederations Cup och samma visa kan mycket väl upprepa sig i år.

 

Uruguay:

Så tog de sig till VM: Uruguay tog Play off-platsen i den oerhört jämna Sydamerikanska kvalgruppen. Man fick möta Costa Rica och efter en viktig bortaseger säkrade man avancemang till VM på hemmaplan.

Taktik: Uruguay är ett tekniskt landslag som utan tvekan har sin största styrkor i offensiven med några av Europas vassaste målskyttar. Det gäller för mittfältet att ge understöd för Diego Forlan och Luis Suárez. I försvaret väntas toppspelare i Europa backas upp av ett par veteraner från den sydamerikanska fotbollen. Men nyckeln blir definitivt att låta nämnda Forlan och Suárez styra och ställa på topp.

Styrka: Uruguays anfallsduo Forlan och Suárez kan skörda stora framgångar i det här VM:et. Båda är notoriska målskyttar för sina klubblag och kan de bara hitta rätt på planen tillsammans kan de mycket väl skjuta Uruguay långt i detta VM.

Svaghet: Förbundskaptenen Oscar Tabárez har skiftat mycket på målvaktspositionen, men även om Fernando Muslera numera är förstavalet är det lagets största svaghet. Muslera har nämligen bara ett fåtal landskamper på meritlistan och en nervös målvakt i det största mästerskapet som finns kan aldrig inge säkerhet i försvaret.

Största stjärnan: Diego Forlan har haft en otrolig säsong fastän hans målkvot inte var lika bra som i fjol. Uruguayen avgjorde Europa League-finalen och försvararna i Sydafrika får minst sagt se upp för den rutinerade måltjuven.

Nyckelspelaren: Luis Suárez är en av Europas mest eftertraktade anfallare efter succésäsongen i Ajax. Suárez kan dock lätt komma i skymundan av Forlan, men det vill till att den unge talangen levererar om Uruguay ska gå långt i mästerskapet.

Jokern: 23-årige Juventusbacken Martin Cáceres har växt mycket under säsongen och kan knipa en plats i Uruguays startelva. När han är i form är han ruskigt bra och kan bli en stor överraskning.

 

Mexico:

Så tog de sig till VM: Mexico hade en tämligen enkel resa till VM och säkrade biljetten till Sydafrika efter en stabil vinst hemma mot El Salvador med 4-1.

Taktik: Mexico har de senaste åren blivit känt för sitt kvicka och fartfyllda passningsspel. Ska man rubba de fysiskt tunga försvaren i Uruguay och Frankrike måste spelare som Carlos Véla och Giovani dos Santos använda sin fart till fullo. Försvaret ser ovanligt stabilt ut för Mexico med Rafael Marquéz som den stora härföraren.

Styrka: Laget har en fin mix av unga och rutinerade spelare. Faktum är att Mexico har ett oerhört jämnt lag på samtliga lagdelar och det kommer även bli lagets största styrka under turneringen.

Svaghet: Finns inte mycket att klaga på i truppen. Möjligtvis saknar man den där riktigt stora stjärnan, men den tydligaste svagheten är Mexicos svaga historia i VM. Landslaget har inte tagit sig förbi åttondelsfinalen under de fyra senaste VM-slutspelen.

Största stjärnan: Rafael Marquéz må vara bänkad i Barcelona och har sett sina bästa dagar, men i Mexico är det han som är kung. Marquéz är det stora affischnamnet i hemlandet och förväntas leda sitt lag till framgång i Sydafrika.

Nyckelspelaren: Arsenals yngling Carlos Véla har inte spelat sin bästa fotboll i Londonklubben den gångna säsongen, men är han i form kommer han bli en oerhört viktig ingrediens för Mexicos anfallsspel.

Jokern: Kvicksilvret Giovani dos Santos har en fantastisk högstanivå, men blandar dessvärre makalösa prestationer med riktiga bottennap. Psyket är inte riktigt på sin plats ännu, men är dagsformen på topp för Galatasarayspelaren kan han bli en av VM:s stora överraskningar.

 

Frankrike:

Så tog de sig till VM: Liksom Uruguay tvingades Frankrike till Play off-kval mot Irland där man var rejält illa ut. En domartabbe av Martin Hansson och en hands på Thierry Henry tog Frankrike till VM.

Taktik: Frankrike bjöd under början av 2000-talet på sprudlande anfallsfotboll då Zinedine Zidane dirigerade på mittfältet. Men sedan Raymond Domenech tog över som förbundskapten har landslagets fotboll blivit hårt kritiserad för att inte vara tillräckligt underhållande. Det lär inte bli någon ändring på det i VM heller. Defensiven lär prioriteras först för landet, som tog sig till final i förra VM:et.

Styrka: Rutinen. Frankrikes trupp är fulla av matchvinnare som har meriter från de allra största turneringarna. Här finns inga fjärilar i magen som kan sätta stopp under de avgörande matcherna.

Svaghet: Det går inte att bortse från: Domenech är kraftigt kritiserad och många påstår faktiskt att han förstört landslaget. Hans matchcoachning kan sätta stopp för Frankrikes framfart i detta VM.

Största stjärnan: Otvivelaktigt Franck Ribéry. Inte ens den uppmärksammade prostitutionshärvan kan få folk att glömma fransmannens fotbollskonster. Ribéry har haft en svängig säsong i Bayern München, men är det någon som ska leda Frankrike till succé i årets VM så är det han.

Nyckelspelaren: Patrice Evra må vara vänsterback, men det är kanske han som imponerat mest under säsongen. Fransmannen har befäst sin position som världens bästa vänsterback, och vågar han fylla på framåt samtidigt som hans stabila defensiv är sig lik, har Frankrike mycket vunnet.

Jokern: Chelseaspelaren Florent Malouda har trots en otrolig säsong inte fått den uppmärksamhet han så väl förtjänar. Det kan till och med vara så att de andra lagen i gruppen inte ens väljer att fokusera på Malouda då Ribéry står i centrum. Men se upp! En Malouda i form kan utan tvekan chocka många försvar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!