1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Nyheter24:s guide till VM: Grupp B

Nyheter24 guidar er igenom VM-slutspelets samtliga åtta grupper. I dag är det grupp B med stjärnspäckade Argentina, svensktränade Nigeria, välmeritade Sydkorea och EM-vinnarna från 2004 Grekland.


VM-trupperna

Argentina

Målvakter:

Sergio Romero (AZ Alkmaar)

Mariano Andujar (Catania)

Diego Pozo (Colon)

Backar:

Nicolas Burdisso (Roma)

Martin Demichelis (Bayern München)

Walter Samuel (Inter)

Gabriel Heinze (Marseille)

Nicolas Otamendi (Velez Sarsfield)

Clemente Rodriguez (Estudiantes)

Ariel Garce (Colon)

Mittfältare:

Javier Mascherano (Liverpool) Lagkapten

Juan Sebastian Veron (Estudiantes)

Maxi Rodriguez (Liverpool)

Mario Bolatti (Fiorentina)

Angel Di Maria (Benfica)

Jonas Gutierrez (Newcastle)

Javier Pastore (Palermo)

Anfallare:

Sergio Aguero (Atletico Madrid)

Diego Milito (Inter)

Martin Palermo (Boca Juniors)

Carlos Tevez (Manchester City)

Gonzalo Higuain (Real Madrid)

Lionel Messi (Barcelona)

 

Nigeria

Målvakter:

Vincent Enyeama (Hapoel Tel Aviv)

Dele Aiyenugba (Bnei Yehuda)

Austin Ejide (Hapoel Petah Tikva)

Backar:

Taye Taiwo (Marseille)

Elderson Echiejile (Rennes)

Chidi Odiah (CSKA Moskva)

Joseph Yobo (Everton)

Daniel Shittu (Bolton)

Ayodele Adeleye (Sparta Rotterdam)

Rabiu Afolabi (Salzburg)

Mittfältare:

Kalu Uche (Almeria)

Dickson Etuhu (Fulham)

John Obi Mikel (Chelsea)

Sani Kaita (Alanija Vladikavkaz)

Haruna Lukman (Monaco)

Ayila Yussuf (Dynamo Kiev)

Anfallare:

Yakubu Aiyegbeni (Everton)

Chinedu Obasi (Hoffenheim)

Nwankwo Kanu (Portsmouth) Lagkapten

John Utaka (Portsmouth)

Obafemi Martins (Wolfsburg)

Obinna Nsofor (Malaga)

Osaze Odemwingie (Lokomotiv Moskva)

 

Sydkorea

Målvakter:

Lee Woon-Jae (Suwon Bluewings)

Kim Young-Kwang (Ulsan Hyundai)

Jung Sung-Ryongm (Seongnamn Ilhwa)

Backar:

Lee Young-Pyo (Al-Hilal)

Cha Du-ri (Freiburg)

Cho Yong-Hyung (Jeju United)

Oh Beom-Seok (Ulsan Hyundai)

Lee Jung-Soo (Kashima Antlers)

Kim Hyung-Il (Pohang Steelers)

Kang Min-Soo (Suwon Bluewings)

Kim Dong-Jin (Ulsan Hyundai)

Mittfältare:

Lee Chung-Yong (Bolton)

Park Ji-Sung (Manchester United) Lagkapten

Kim Jung-Woo (Gwangju Phoenix)

Kim Jae-Sung (Pohang Steelers)

Kim Bo-Kyung (Oita Trinita)

Kim Nam-Il (Tom Tomsk)

Ki Sung-Yong (Celtic)

Anfallare:

Lee Dong-Gook (Jeonbuk Motos)

Ahn Jung-Hwan (Dalian Shide)

Park Chu-Young (Monaco)

Yeom Ki-Hun (Suwon Bluewings)

Lee Seung-Ryul (FC Söul)

Grekland

 

Målvakter:

Michalis Sifakis (Aris Salonika)

Alexandros Tzorvas (Panathinaikos)

Kostas Chalkias (PAOK Salonika)

Backar:

Giourkas Seitaridis (Panathinaikos)

Loukas Vintra (Panathinaikos)

Evangelos Moras (Bologna)

Socrates Papastathopoulos (Genoa)

Sotiris Kyrgiakos (Liverpool)

Avraam Papadopoulos (Olympiakos)

Vasilis Torosidis (Olympiakos)

Nikos Spiropoulos (Panathinaikos)

Stelios Malezas (PAOK Salonika)

Mittfältare:

Kostas Katsouranis (Panathinaikos)

Alexandros Tziolis (Siena)

Giorgos Karagounis (Panathinaikos) Lagkapten

Sotiris Ninis (Panathinaikos)

Christos Patsatzoglou (Omonia)

Sakis Prittas (Aris Salonika)

Anfallare:

Angelos Charisteas (Nuremberg)

Dimitris Salpigidis (Panathinaikos)

Pantelis Kapetanos (Steaua Bukarest)

Theofanis Gekas (Hertha Berlin)

Georgios Samaras (Celtic)

Argentina

Så tog de sig till VM: Argentina har haft en krokig väg fram till VM. Man förlorade med 1-6 mot Bolivia, och var nära att tappa poäng mot Peru och blev utspelade av Brasilien. Avancemanget säkrades efter 1-0-segern mot Uruguay.

Taktik: Förbundskaptenen Diego Maradona har ett riktigt stjärnspäckat anfall att ställa upp med. Det gäller för att få ihop försvarsspelet för att Argentina ska ta sig långt i VM.

Styrka: Argentinas styrka är anfallsspelet. Med stjärnor som Leo Messi, Carlos Tévez, Diego Milito och Gonzalo Higuaín med flera kommer de argentinska anfallarna att sätta skräck i de flesta försvaren.

Svaghet: Argentinas svaghet är att man har en hel del långsamma försvarare som måste vara i storform för att Argentina ska lyckas i VM.

Största stjärnan: Den allra största stjärnan i Argentina är Leo Messi. I en ny succéfylld säsong, med 34 ligamål och totalt 47 mål i alla turneringar, tangerade ”Leo” brasilianaren Ronaldos målrekord i Barcelona. Messi får ett tungt ansvar i Argentinas anfall.

Nyckelspelaren: Om Argentina ska lyckas i VM måste Leo Messi vara på topp. Om anfallaren fortsätter sin smått fantastiska form i VM kan det bli ett roligt mästerskapet för Argentina.

Jokern: Angel Di María har gjort succé i Benfica och fått flera storklubbar efter sig. Den kvicka mittfältaren kan bli en stor överraskning.

Nigeria

Så tog de sig till VM: Nigeria var nära att missa VM, men lyckas till slut ta sig vidare. Efter att Tunisien förlorat mot Mozambique och Nigeria vände och vann mot Kenya med 3-2 säkrade deras VM-biljett.

Taktik: Lars Lagerbäck har en tuff uppgift framför sig. Nigeria är, likt alla afrikanska landslag, ett offensivt lag som inte prioriterar försvarsspel. Om Lagerbäck lyckas få ihop det nigerianska försvarsspelet kan det bära långt.

Styrka: Nigerias allra största styrka är snabbheten. I anfallsspelarna Obafemi Martins och Yakubu har Nigeria två riktigt snabba herrar som kommer springa ifrån många försvar.

Svaghet: Nigerias svaghet är att det saknas kreativitet på mittfältet. Med spelare som John Obi Mikel och Dickson Etuhu, som är två fysiska spelare, saknas det kreativitet och det kan bli ett stort problem.

Största stjärnan: Obafemi Martins har inte lyckats så bra i sin första säsong i Bundesliga. Den extremt snabba anfallaren lyckades endast göra sex mål i ligan men är den stora stjärnan i landslaget.

Nyckelspelaren: Målvakten Vincent Eynyeama är nyckelspelaren i Nigeria. I Afrikanska mästerskapen blev målvakten hjälte efter att ha räddat en straff som tog Nigeria vidare till semifinal. Mästerskapsrutinen finns hos målvakten som var med redan i VM 2002.

Jokern: Portsmouth-spelaren John Utaka har inte haft en bra säsong i Premier League. När han är i form kan han bli en obehaglig överraskning för de flesta lagen i VM.

Sydkorea

Så tog de sig till VM: Sydkoreas väg till VM var allt annat än rak. Efter flera oavgjorda resultat lyckades man vinna det koreanska derbyt med 1-0 för att sedan besegra Förenade Arabemiraten med 2-0 och VM-biljetten var i deras händer.

Taktik: Förbundskaptenen Huh Jung-Moo spelar en fotboll med ett välorganiserat försvar. Om Sydkorea ska ha någon chans att ta sig vidare från gruppspelet krävs det en solid försvarsinsats i samtliga matcher.

Styrka: Sydkoreas styrka är deras historia. De har lyckats ta sig till sju raka mästerskap sedan 1986.

Svaghet: Sydkorea saknar en riktig målskytt och Park Chu-Young lyckades inte göra mål i VM 2006 och det återstår att se om Monaco-anfallaren får fart på målskyttet.

Största stjärnan: Manchester Uniteds energiknippe Park Ji-Sung är Sydkoreas klart största stjärna. Lagkaptenen har en nyckelroll i landslaget i och med att han är duktig på att skapa ytor och målchanser för hans lagkamrater.

Nyckelspelaren: Park Ji-Sung måste spela på topp i alla gruppspelsmatcher för att Sydkorea ska ha någon chans att avancera vidare, något man misslyckades med i VM 2006 i Tyskland. Mittfältaren kommer med sin löpkapacitet kommer att skapa målchanser för sina lagkamrater vilket kan vara avgörande.

Jokern: Park Chu-Young lyckades inte att göra målen i VM 2006 som landet hade hoppats på. Anfallaren förbereder sig för sitt andra mästerskap och kan mycket väl överraska.

Grekland

Så tog de sig till VM: Grekland tog sig till VM efter att ha vunnit mot Ukraina i play off-spelet. Första matchen i Aten slutade 0-0 och på bortaplan gjorde Dimitros Salpingidis målet som tog grekerna vidare.

Taktik: Otto Rehhagel gillar att inrikta sig på en försvarsorienterad fotboll. I kvalet har den tyska tränaren allt som oftast ställt upp med en 3-4-3-formation. I EM 2008 fick inte tysken försvarsspelet att stämma och om det inte blir bättre i VM kan det bli uttåg direkt i gruppspelet.

Styrka: Rutinen. Grekland har rutinen från de stora mästerskapen efter att ha gått hela vägen i EM 2004. Grekerna vet vad som krävs och det är till deras fördel.

Svaghet: Svagheten är deras långsamma backlinje och den moderna fotbollen kräver snabba spelare. Det kan ställa till det för Otto Rehhagels i mästerskapet.

Största stjärnan: Theofanis Gekas fortsätter att göra mål i landslaget och är alltid farlig i mästerskap. På 46 landskamper har Bayer Leverkusen-stjärnan gjort 20 mål. I EM-finalen 2004 var det Gekas som gjorde det avgörande målet.

Nyckelspelaren: Liverpoolbacken Sotirios Kyrgiakos, som har spelat mer minuter i kvalet än någon annan, är mittbacken som ska hålla ihop det grekiska försvaret. Trots begränsad speltid i Liverpool är den långa backen en nyckelspelare i landslaget.

Jokern: Den unga Panathinaikosspelaren Sotiris Ninis, 19, får chansen att spela sitt första stora mästerskap. Den spelintelligenta högermittfältaren får chansen att visa upp sig för storklubbarna i ett stort mästerskap och kan bli Rehhagels ess i rockärmen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!