1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Nyheter24:s guide till VM: Grupp C

Nyheter24 guidar er igenom VM-slutspelets samtliga åtta grupper. I dag är det grupp C med favorittippade England, svårspelade USA, defensivt starka Slovenien och outsidern Algeriet. Häng med!


VM-trupperna

England

Målvakter:

Joe Hart (Manchester City)

Robert Green (West Ham)

David James (Portsmouth)

Backar:

Glen Johnson (Liverpool)

Ledley King (Tottenham)

Matthew Upson (West Ham)

Stephen Warnock (Aston Villa)

Rio Ferdinand (Manchester United) Lagkapten

Ashley Cole (Chelsea)

Jamie Carragher (Liverpool)

John Terry (Chelsea)

Mittfältare:

Aaron Lennon (Tottenham)

Steven Gerrard (Liverpool)

Frank Lampard (Chelsea)

James Milner (Aston Villa)

Joe Cole (Chelsea)

Gareth Barry (Manchester City)

Shaun Wright-Phillips (Manchester City)

Anfallare:

Wayne Rooney (Manchester United)

Peter Crouch (Tottenham)

Jermain Defoe (Tottenham)

Emile Heskey (Aston Villa)

 

USA

Målvakter:

Brad Guzan (Aston Villa)

Marcus Hahnemann (Wolves)

Tim Howard (Everton)

Backar:

Carlos Bocanegra (Rennes) Lagkapten

Jonathan Bornstein (Chivas)

Steve Cherundolo (Hanover)

Jay DeMerit (Watford)

Clarence Goodson (IK Start)

Oguchi Onyewu (AC Milan)

Jonathan Spector (West Ham)

Mittfältare:

DaMarcus Beasley (Rangers)

Michael Bradley (Borussia Mönchengladbach)

Ricardo Clark (Eintracht Frankfurt)

Clint Dempsey (Fulham)

Landon Donovan (Los Angeles Galaxy)

Maurice Edu (Rangers)

Benny Feilhaber (Århus)

Stuart Holden (Bolton)

Jose Torres (Pachuca)

Anfallare:

Jozy Altidore (Villarreal)

Edson Buddle (Los Angeles Galaxy)

Robbie Findley (Real Salt Lake)

Herculez Gomez (Puebla)

 

Slovenien

Målvakter:

Samir Handanovic (Udinese)

Jasmin Handanovic (Mantova)

Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)

Backar:

Miso Brecko (FC Köln)

Bostjan Cesar (Grenoble)

Branko Ilic (Lokomotiv Moskva)

Matej Mavric-Rozic (Koblenz)

Bojan Jokic (Chievo)

Marko Suler (Ghent)

Suad Filekovic (NK Maribor)

Elvedin Dzinic (NK Maribor)

Mittfältare:

Andraz Kirm (Wisla Krakow)

Robert Koren (kontraktslös) Lagkapten

Valter Birsa (AJ Auxerre)

Andrej Komac (Maccabi Tel Aviv)

Dalibor Stevanovic (Vitesse Arnhem)

Aleksander Radosavljevic (Larissa)

Rene Krhin (Inter)

Anfallare:

Milivoje Novakovic (FC Köln)

Zlatko Dedic (VfL Bochum)

Zlatan Ljubijankic (Ghent)

Nejc Pecnik (Nacional Funchal)

Tim Matavz (Groningen)

 

Algeriet

Målvakter:

Lounes Gaouaoui (ASO Chlef)

Faouzi Chaouchi (Entente Setif)

M'bohli Rais Ouheb (Slavia Sofia)

Backar:

Abdelkader Laifaoui (Entente Setif)

Madjid Bougherra (Glasgow Rangers)

Carl Medjani (Ajaccio)

Rafik Halliche (Nacional Madeira)

Anther Yahia (Bochum)

Habib Belaid (Eintracht Frankfurt)

Nadir Belhadj (Portsmouth)

Djamel Mesbah (Lecce)

Mittfältare:

Hassan Yebda (Portsmouth)

Medhi Lacen (Racing Santander)

Yazid Mansouri (Lorient) Lagkapten

Adlene Guedioura (Charleroi)

Riad Boudebouz (Sochaux)

Djamel Abdoun (Nantes)

Fouad Kadir (Valenciennes)

Karim Ziani (Wolfsburg)

Anfallare:

Abdelkader Ghezzal (Siena)

Rafik Djebbour (AEK Aten)

Rafik Saifi (Istres)

Karim Matmour (Borussia Mönchengladbach)

 

ENGLAND

Så tog de sig till VM: Efter det enorma fiaskot i EM-kvalet för två, tre år sedan var England ute efter revansch i VM-kvalet. Och med Fabio Capello som förbundskapten flög de närmast fram till VM. England vann nio av tio matcher i gruppen och var dessutom det målgladaste laget i hela VM-kvalet.

Taktik: Även om Capello är känd som något av en typisk italiensk defensivt tänkande tränare har han inte ändrat enormt mycket taktiskt jämfört med sina föregångare Steve McClaren och Sven-Göran Eriksson. Däremot har han infört en stabilitet som England inte varit i närheten av tidigare. Man känner sig trygga i såväl defensiv som offensiv och kanske har de äntligen psyket för första gången på 44 år för att gå riktigt, riktigt långt.

Styrka: Med både Wayne Rooney och Frank Lampard i storform är det otvivelaktigt offensiven som är Englands allra största styrka. Man backas dessutom upp av skickliga offensiva spelare som Steven Gerrard.

Svaghet: I truppen finns det inte en enda svaghet att hitta. Men möjligvis kan orosmomenten utanför planen (John Terry och Wayne Bridge) störa något. Och kanske kan förväntningarna återigen bli för stora, framför allt efter det succéartade VM-kvalet.

Största stjärnan: Wayne Rooney. Kommentar överflödig. Den 25-årige anfallaren har utvecklats till en komplett spelare som hade sin allra bäst säsäong nyligen. Engelsmännens hopp vilar på Rooneys axlar.

Nyckelspelaren: Efter 34 mål, trots tuffa skadeproblem, under säsongen går det inte bortse från att det är Rooney som blir Englands viktigaste spelare. Med hans pondus och fartfyllda spel leder han även lagkamraterna i rätt riktning.

Jokern: Peter Crouch må vara bortglömd av flertalet fotbollssupportrar, men i slutspurten av säsongen har han visat var skåpet ska stå. Crouch satte det avgörande målet mot Manchester City i kampen om en kvalplats till Champions League. Dessutom nätade han i den senaste vänskapslandskampen och är den perfekte inhopparen att lyfta in höga bollar på.

 

USA

Så tog de sig till VM: USA hade en relativt bekväm väg till VM-slutspelet då man endast förlorade två matcher totalt. Det nordamerikanska landslaget säkrade avancemanget tack vare en 3-2-seger över Honduras på bortaplan.

Taktik: Med förbundskaptenen Bob Bradley är amerikanerna ett variationsrikt lag som kan anpassa sig efter motstånd. Det såg vi inte minst i semifinalen i Confederations Cup mot Spanien i fjol då USA försvarade sig kompakt och sedan kontrade sönder spanjorerna. Är man det mer bollskickliga laget för dagen har man även förmågan att styra matcherna.

Styrka: Lagsammanhållningen lär vara bättre än någonsin hos USA efter bragden i Confederations Cup förra sommaren. Man vågar definitivt tro på sig själva och den typiska amerikanska andan kan utan tvekan räcka till en åttondelsfinal - om inte längre.

Svaghet: Skadorna har kommit tätt för Bradleys USA under våren och har stört uppladdningen rejält. Förutom Charlie Davies har dessutom Oguchi Onyewu, Stuart Holden och Clint Dempsey haft skadeproblem.

Största stjärnan: Landon Donovan är det stora affischnamnet i den amerikanska truppen och han är dessutom en av få spelare som har erfarenhet från spel i någon av de bästa europeiska ligorna. Det är Donovan som ska göra målen framåt.

Nyckelspelaren: Evertonmålvakten Tim Howard blir den stora nyckeln i defensiven om USA ska räcka långt i detta VM. Howard är rutinerad och lär stötta de betydligt yngre spelarna i backlinjen.

Jokern:  Jozy Altidore slog ner som en blixt från klar himmel med flertalet succéinhopp i Confederations Cup. Kan den blott 20-årige anfallaren tillföra samma dynamik och rörlighet i anfallet kan det skapa stora bekymmer för motståndarna.

 

SLOVENIEN

Så tog de sig till VM: Slovenien, med en befolkning på ynka två miljoner, stod för ett sensationellt kval. Man släppte endast in fyra mål på tio matcher och i Play off-matcherna mot favoriten Ryssland överraskade man stort. Slovenien förlorade bara med 2-1 på rysk mark och tack vare Zlatko Dedics fullträff på hemmaplan blev landet klart för sitt andra VM-slutspel i historien.

Taktik: Förbundskaptenen Matjaz Keks har förvandlat Slovenien till ett försvarsinriktat landslag, som inte släpper en enda spelare förbi sig utan en fight. Efter VM-kvalet ses man som en av de råaste motståndarna att lottas mot och lita på att man inte tänker behandla Wayne Rooney, Landon Donovan och de andra stjärnorna som gäster i straffområdet.

Styrka: Naturligtvis defensiven med Udineses stjärnmålvakt Samir Handanovic som sista utpost. Visserligen består inte backlinjen av några direkta stjärnor, men tillsammans utgör man ett tufft hot mot varenda anfallsspelare i gruppen.

Svaghet: Till skillnad från till exempel England har Slovenien ett väldigt orutinerat landslag. Märkbart är att lagets mest meritade spelare, Robert Koren, "endast" har gjort 45 landskamper.

Största stjärnan: Sloveniens notoriske målskytt Milivoje Novakovic, som till vardags spelar i Köln, är landslagets stora stjärna. Novakovic vann dessutom den interna skytteligan i kvalet.

Nyckelspelaren: Målvakten Handanovic måste spela på topp om Slovenien ska ha någon chans att ta sig vidare från gruppen. Men han måste också styra sina försvarsspelare, vilka flera av dem gör sitt första VM-slutspel.

Jokern: Dedic, som ju sköt Slovenien till VM, kan bli farlig framåt. Annars har det europeiska landslaget inga speciella hot på förhand som bör uppmärksammas. Defensiven ligger i grund för framgången, och en av få verkliga jokrar blir därmed Dedics.

 

ALGERIET

Så tog de sig till VM: Algeriet var inblandad i ett grymt jämnt kval där man tampades med bland annat Gambia, Senegal och Liberia. Till slut hamnade man en poäng före dessa lag och fick spela Play off mot Egypten, där man segrade på neutral plan.

Taktik: Förbundskaptenen Rabah Saadane, 64, gör sin femte (!) sejour som förbundskapten för Algeriet, och man är klart inspirerade av den franska fotbollen då flertalet av landslagsspelarna är skolade där.

Styrka: Algeriet har en förmåga att lyfta sig i de viktigaste matcherna. Man gjorde det två gånger om i VM-kvalet mot Egypten och framför allt besegrade man storfavoriten Elfenbenskusten i kvartsfinalen i afrikanska mästerskapen med 3-2. När man väl spelar på topp bjuder man dessutom på riktig underhållningsfotboll som kan bli sevärd i VM.

Svaghet: I anfallet hittar vi enbart rutinerade spelare, varav de flesta inte är i toppform. Sienas Abdelkader Ghezzal är förstavalet på topp, men hans utdelning på sistone är blygsam i både klubb- och landslag.

Största stjärnan: Trots den svaga målskörden är Ghezzal landslagets överlägset största stjärna, även om han fick konkurrens efter att backen Antar Yahia sänkte Egypten i Play off-kvalet.

Nyckelspelaren: Lagkaptenen och defensive mittfältaren Yazid Mansouri får en nyckelroll i Algeriets laguppställning. Landslaget är känt för att blanda och ge, men ska man överhuvudtaget ha en chans att klara sig vidare från gruppen måste Mansouri styra både backlinje och mittfält med pondus.

Jokern: 26-årige mittfältaren Mehdi Lacen, som nyligen gjorde landslagsdebut, har imponerat i Algeriets färger och kan bli väldigt användbar under VM.

/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!