Eto'o vill stoppa rasismen: "VM kan ändra attityder"

- 08/06/2010, 20:14 -
1 av 2

Scanpix

2 av 2

Scanpix

För kameruanske stjärnan Samuel Eto'o har rasistiska påhopp blivit vardagsmat i Serie A. Nu vill anfallaren stoppa rasismen i VM i Sydafrika.- Jag hoppas att VM, som är det första i Afrika, kan ändra attityder, säger han.

SYDAFRIKA. Rasismen har dessvärre spridits som en löpeld på många fotbollsarenor de senaste åren. Värst drabbat verkar Serie A vara där Samuel Eto'o numera huserar i Intertröjan.

Den 29-årige stjärnan, som är landslagskapten för Kamerun under VM, har fått höra både det ena och det andra av den italienska publiken, och menar även att han fått saker kastade på sig.

- Folk har låtit som apor och kastat jordnötter efter mig, säger Eto'o till The Guardian.

Men det är inte bara i Italien som rasismen låtit sig tränga igenom fotbollens konster. När Eto'o spelade i Barcelona fick han utstå mängder med rasistiska påhopp.

"Kastade jordnötter"

- När jag spelade mot Real Zaragoza ropade de apljud och kastade jordnötter på planen. Så när jag gjorde mål dansade jag som en apa framför dem, förklarar Eto'o och fortsätter:

- När samma sak hände i Real Madrid och jag gjorde mål höll jag upp min hand i en Black Power-salut.

Nu vill Eto'o sätta stopp för rasismen en gång för alla och passande nog göra det under det första fotbolls-VM:et på den afrikanska kontinenten.

Mandela på plats

- Det har aldrig varit lätt och det kommer inte vara det under resterande del av min karriär. Men jag hoppas att VM, som är det första i Afrika, kan ändra attityder. Jag hoppas det men jag har fått lida mycket i Italien i år. Så det är långt ifrån bara i ett land som det finns rasism, säger Eto'o.

Extra betydelsfullt är dessutom att Nelson Mandela kommer närvara under mästerskapet, något som Eto'o tror kan hjälpa till rejält.

- Det är så otroligt att vi spelar i landet där min idol, ”Madiba” (Mandela), bor.

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24