Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

VM-RESAN - DAG 7: Inte ens VM-guld kan få Dunga älskad

- 14/06/2010, 21:45 -
1 av 4

2 av 4

3 av 4

Brasiliens förbundskapten Dunga kör över pressen varje natt. Det är VM:s mest underhållande match.
4 av 4

Brasiliens förbundskapten Dunga kör över pressen varje natt. Det är VM:s mest underhållande match.

VM-resan - dag 5: Dungas krig med den brasilianska pressen är VM:s mest underhållande match.

ELLIS PARK, JOHANNESBURG. Om ni trodde Lars Lagerbäcks förhållande med den svenska pressen var frostig så ska ni sitta med på en av Brasiliens presskonferenser under detta VM.

Det är Dunga med alla sina segrar och sin tråkiga taktik på den ena sidan och Brasiliens presspack med sina minnen av Ronaldinho och Joga Bonito på den andra. Det råder fullt krig och ingen sida är sen med att kasta skit.

- Dungas krig med media började sekunden han föddes, berättade en brasiliansk journalist till mig efter presskonferensen.

Det är lätt att förstå varför båda sidor visar en sån förakt för varandra mitt under ett pågående världsmästerskap där Brasilien är en av favoriterna. Dunga valde att inte inkludera spelare som Ronaldinho och Adriano i sin trupp. Det är Joga Bonito-spelare som misslyckades rejält när Nike gjorde Brasiliens trupp till ett cirkus under VM i Tyskland 2006. Brasilien vill vinna - men vackert. Dunga vill bara vinna. Sen skiter han i hur han radar upp segrar. Så var han som spelare, så är han som kapten. Den som kommer i hans väg får sig en hårtork och idiotförklaras samtidigt. Det är där det skär sig.

- Dunga letar efter konfrontatioer, han har alltid varit sådan, det är kanske kul om man ser det utifrån, men föreställ dig hur det är att jobba med en sån person, säger en annan journalist.

Men vad är det som frambringar denna förakt hos Dunga? Många saker. Kritiken mot hans landslag, kritiken mot hans ledarskap, kritiken mot hans taktik och kritiken mot hans spelaruttagningar.

- Ni attackerar mig från morgon till kväll och om jag inte svarar så säger ni att jag gått över gränsen, sa plötsligt Dunga som verkar njuta av den hatkärlek som råder i Ellis Parks katabomber.

En engelsk journalist frågade vad Dunga tycker om motståndaren Nordkorea där journalister inte får kritisera. Trots flera försök uppfattade Dunga inte frågan. Han skyllde på översättningsproblem. Då skreks en översättning genom hela salen. Inte ens då förstod Dunga frågan. Lika bra det. Det var en perfekt fråga som hade de perfekta omständigheterna. Dunga hade förlorat oavsett svar.

Men Dungas agerande när han fick frågan visar bara hur gatusmart den förre landslagskaptenen är. 46 år gammal har fört landet till VM-guld som kapten och gjort en vinnarmaskin av ett Brasilien som var fattigt på självförtroende efter fiaskot i Tyskland. Han har fått spelarna på sin sida och gjort sig av med egona. Allt medan han gett den brasilianska pressen fingret - om och om igen. Medan hans rival i Argentinga, Diego Maradona, ber pressen att "suga och suga" så väljer Dunga att bjuda in alla på presskonferens efter presskonferens för nya uppläxningar. Han sitter på podiet och hånler medan han pekar ut enskilda reportrar som okunniga.

- Ni kanske inte tycker om mina svar, men ni kritiserar mig 24 timmar om dagen, jag får bara chansen att kritisera er för en sekund, säger Dunga om varför han konfronterar pressen när tevekamerorna är på.

Jag fick aldrig chansen att ställa min fråga. Trots ihärdiga försök så valde presschefen att ge mig ett leende och ett nej. Kanske visste han att min fråga skulle avväpna spänningen eller avsluta presskonferensen. Men efter en halvtimme mellan Dunga och pressen vet jag ändå svaret. Dunga kan vinna VM-guld - men han kommer aldrig att bli älskad i Brasilien. Å andra sidan skiter Dunga i det. Han vill bara vinna VM-guld.

/Ehsan Fadakar
Johannesburg, Sydafrika

Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24