- Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix

Fransk domare kan ge Elfenbenskusten fördel

Elfenbenskusten, som går en tuff holmgång mot Brasilien på söndag, kan dra en fördel då domarteamet är från Frankrike. De ivorianska spelarna kan prata franska flytande och kommer säkerligen försöka att få domaren på sin sida.


JOHANNESBURG. Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten tar sig på söndag an en av VM:s mest favorittippade landslag, Brasilien. Ivorianerna, med Didier Drogba i spetsen, kommer gå för tre poäng och kanske kan de få den hjälp som så väl behövs.

Samtliga domare är nämligen från Frankrike och då franska är det officiella språket i Elfenbenskusten kan de ivorianska spelarna mycket väl komma att utnyttja kommunikationen till sin fördel.

Domarna i årets VM har hittills viftat med både de gula och röda korten febrilt och franske domaren Stephane Lannoy, som är huvuddomare i morgon, är inget undantag. Lannoy har aldrig tidigare dömt i ett VM och kommer utan tvekan att sättas under press av de fransktalande ivorianerna.

Den 40-årige domaren har dömt ett par matcher i Champions League, men är väldigt oerfaren vad gäller internationella mästerskap. Fransmannen fick döma en match i OS 2008, den gången i Brasiliens kross över Nya Zeeland med 5-0.

Sex officiella landskamper

Lannoy har dock aldrig dömt Elfenbenskusten tidigare och faktum är att han endast dömt sex officiella landskamper på seniornivå. Om storstjärnor som Didier Drogba och Yaya Touré börjar gestikulera och be Lannoy om frisparkar med lite smörig franska kan det bli svårt för domaren att stå emot.

Huruvida Lannoy har mod att ignorera ivorianernas franska fraser återstår att se, men klart står i alla fall att Elfenbenskusten kan dra en stor fördel av domarteamet jämfört de brasilianska spelarna, som inte direkt är kända för att behärska något annat än portugisiska och spanska.

På de 31 matcher som Lannoy dömt på högsta nivå har han i snitt delat ut nästintill fyra gula kort per match. Frågan är bara hur många av dem som tilldelas Brasilien i morgon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!