En poäng betyder allt, Svennis!
En poäng betyder allt, Svennis!

VM-RESAN - DAG 11: En poäng betyder slutspel, Svennis!

Det var en försiktig Sven-Göran Eriksson som mötte pressen - direkt efter Dungas utskällning.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

SOCCER CITY, JOHANNESBURG. "En poäng är bra, men tre poäng vore fantastiskt."

Nej, Svennis. En poäng mot Brasilien räcker för att det ska bli ett fantastiskt läge för Elfenbenskusten att ta sig vidare från Dödens grupp till slutspel.

Det var en samlad och försiktig Sven-Göran Eriksson som mötte pressen på Soccer City. "Svennis" tog över podiet bara en kort stund efter att Brasiliens förbundskapten Dunga återigen hade skällt ut det brasilianska drevet.

Dungas förakt blir allt tydligare

Den här gången gällde det Gilberto Silvas påstådda skada. Enligt Dunga hade en fotograf tagit bilder på gårdagens träning trots att den var stängd för media. Enligt den här "fotografen" saknades Gilberto Silva och det startade, enligt Dunga, ett rykte som saknar trovärdighet.

- Jag är inte här för att släcka en eld. Men ni är journalister, dundrade Dunga. Ni måste visa att ni har trovärdighet. Den person som tog bilden måste nu förklara sig för det brasilianska folket. Spekulera inte, det skapar oro och osanning.

Jag måste erkänna att jag tycker om denne Dunga - till skillnad från det brasilianska drevet. Dunga är aldrig rädd för att besvara frågor med samma ton de ställts. Dessutom bjuder han på ett hånflin som få kan mäkta med i över en halvtimme.

- Jag måste som tränare ha friheten att träna fasta situationer, var svaret på den dumma frågan om varför Dunga har stängda träningar.

"Tror Drogba är klar för 90 minuter"

När Dunga till slut lämnade podiet var det dags för Svennis att möta drevet. God kväll sa han, sen var det slut på "the pleasantries" så att säga. Ivorianska, svenska, italienska, engelska och brasilianska journalister bombaderade svensken med frågor.

Kommer Drogba att spela 90 minuter mot Brasilien?

- Jag är inte säker än, det bestämmer vi i morgon, men jag tror att han är klar för 90 minuter, han tränar på bra, sa en tvekande Svennis.

Du var tränare för Dunga en gång i tiden, frågade en svensk journalist.

- Det stämmer att Dunga var min spelare i Fiorentina, Redan då visste han allt det fanns att veta om fotboll. Han är en väldigt intelligent spelare som gör ett bra jobb för Brasilien.

Valde att inte kommentera Englands fiasko

Gary från Skysports ville veta vad Svennis tyckte om Englands spel mot Algeriet.

- Jag är förvånad att frågan inte kommer tidigare, skojade Svennis. Men jag kommenterar inte England, jag tänker bara på Elfenbenskusten nu och jag vill inte att andra tränare ska prata om Elfenbenskusten, var Svennis diplomatiska svar.

När det till slut var dags för den femte frågan om Drogba tvingades Svennis ryta ifrån.

- Drogba är en världkänd spelare, han har redan gjort 30 mål den här säsongen och självklart har alla respekt för Drogba Men å andra sidan, vi spelade bra utan Drogba mot Portugal, mer än en timme.

"Svennis: Vi vill vinna"

Frågorna var än mer obekväma för Svennis då en av de hyllade anfallarna mot Portugal, Gervinho, satt bredvid honom.

Till slut kom vi till frågorna vars svar betydde allt.

- Först måste målet vara att gå vidare från gruppen, vi vet att vi är i den svåraste gruppen, vi ska göra det mesta vi kan och målet är att ta sig vidare, sa Svennis som sen fick bli mer konkret:

- Ett bra resultat skulle vara oavgjort, ett fantastisk resultat skulle vara att slå dem, men vi går inte ut och hoppas på oavgjort, vi vill vinna.

Om det var ett spel för gallerian vet jag inte. Men Svennis vet mycket väl att man inte anfaller mot Brasilien. Dunga Brasilien älskar anfallande lag. De älskar att möta Argentinas Maradona och de hade älskat ett Elfenbenskusten som gick ut på Soccer City och satsade på att vinna och därmed blottade sig. Därför vore det tjänstefel av Svennis att satsa på en seger när en poäng tar Afrikas namnstarkaste trupp ett stort steg mot slutspel.

Oavgjort innebär guldläge

Om Elfenbenskusten fixar oavgjort hamnar de på två poäng inför den tredje och sista matchen mot Nordkorea. Brasilien hamnar då på fyra och Portugal, om de slår Nordkorea, på fyra. Om Elfenbenskusten sen slår Nordkorea har de fem poäng. Vinnaren av Brasilien - Portugal vinner gruppen och går vidare. Spelar lagen oavgjort hamnar alla länder på samma poäng. Men då har förhoppningsvis Didier Drogba hunnit komma i bra form och fixar därmed en bra målskillnad för sitt land i matchen mot Nordkorea. Då går Elfenbenskusten vidare på bättre målskillnad.

Det är en risk Svennis måste ta, men en risk som är mycket mindre än att ge detta Brasilien - vars kontringar satt land efter land på plats - utrymme att göra det de är bäst på.

Konsten att säga de rätta orden

Men Svennis har ett ess i rockärmen. Han satsar allt på att göra Brasilien till än större favoriter. Efter Svennis uppvisning är allt annat än en seger ett stort misslyckande för Dunga.

- När brasilien spelar är de alltid favoriter, direkt från start, de måste leva med det då det alltid varit så och det alltid kommer att vara så.

Dunga kanske inte hörde Svennis passning, men drevet han föraktar antecknade flitigt. När de brasilianska spelarna läser nyheterna på nätet på matchdagen kommer de känna sig tvungna att prestera. Och till slut kan kraven bli för stora - till och med för favoriterna Brasilien.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Felfritt igen av von Eckermann – svensk ledning

"Svennis" rörd av hyllningarna på Gamla Ullevi

1 timme sedan
1982 lyfte han IFK Göteborg till Europas topp. 42 år efter "Blåvitts" chockseger i Uefacupen är Sven-Göran Eriksson på avskedsturné. "Svennis" hyllades på ett välfyllt Gamla Ullevi av klubben där hans tränarkarriär tog superfart.

Fördel Chelsea – vann svenskmötet i Barcelona

1 timme sedan
Det är fördel Chelsea i Champions League-semifinalen mot Barcelona. Johanna Rytting Kaneryds lag vann överraskande på bortaplan över Fridolina Rolfös klubb i den första matchen med 1–0.

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

2 timmar sedan
Stavhopparen Armand Duplantis sätter nytt världsrekord med 6,24 på Diamond League-premiären i Xiamen, Kina.

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

idag 12:04
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

idag 11:22
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.