Intresset kring matchen på Soccer City har nått rekordnivåer.
Intresset kring matchen på Soccer City har nått rekordnivåer.

AVSLÖJANDE: Rekordintresse för supermatchen mellan Brasilien och Elfenbenskusten

Nyheter24 kan avslöja att Fifa har 590 journalister på väntelistan till kvällens stora match mellan Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten och Dungas Brasilien.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

SOCCER CITY, JOHANNESBURG. Det råder ett ordnat kaos i det stora mediecentret utanför VM:s huvudarena Soccer City. Tusentals journalister försöker få en av de 600 platserna på Soccer Citys pressläktare.

Fifas personal på plats har jobbat dygnet runt för att bemöta det enorma intresse som finns kring matchen mellan Afrikas stora hopp Elfenbenskusten och de mesta mästarna Brasilien.

Men trots att Fifa redan nobbat över 400 journalister från runt om i världen kan Nyheter24 avslöja att det finns 590 namn på väntelistan. Uppgifterna bekräftas av svensken Göran Havik, Fifas press officer på plats i Soccer City tillika projektledare för Sveriges misslyckade ansökan om fotbolls-EM 2016.

- Det är för detta VM:et ett rekordintresse för den här matchen, säger Havik till Nyheter24. Det är ungefär två önskemål per plats, trots att vi strukit 300 namn från listan.

Hur stor är chansen att få en biljett om man står på väntelistan?

- Den är minimal, allt beror på hur många som gör en "no show", men det är inte särskilt troligt i kväll.

Havik avslöjar också hur proceduren kring fördelningen av biljetter till journalister går till:

1. Journalister från Brasilien och Elfenbenskusten.
2. Journalister från Afrika.
3. Journalister från Sydamerika.
4. Journalister vars länder deltar i VM.
5. Journalister speciellt utvalda av Fifa.

De svenska journalister som finns på plats i Johannesburg får vänja sig vid att vara andra klassens medborgare i Fifas VM-samhälle. Då Sverige inte deltar i VM har Fifa valt att prioritera bort svenskarna vid de flesta tillfällen.

Ledde Sveriges EM och EM-ansökan

Havik var en av projektledarna när Sverige framgångsrikt arrangerade fotbolls-EM 1992. Han har sedan dess gått från det svenska fotbollsförbundet till Uefa och senare till Fifa där han nu har ansvaret över VM:s största och viktigaste mediecenter.

Så sent som för två år sedan inledde han arbetet med att få fotbolls-EM till Sverige och Norge. Men planerna blev aldrig riktigt seriösa. Det politiska intresset fanns aldrig där och dagen efter att en norsk konsultbyrå, i sin utredning beställd av den norska staten, sågat den gemensamma ansökan valde fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell att meddela att ansökan läggs ner, knappt ett år efter att Havik inlett sitt jobb som projektledare. En besviken Havik konstaterar för att den svenska staten inte ville stå för några garantier, trots att en analys av tidigare turneringar visade att inkomsterna (sju miljarder) skulle vara dubbelt så stora som utgifterna.

- I Europa, som är så litet, vet du att fansen kommer. Men staten såg bara kostnaderna, de ville inte titta på hur mycket Sverige skulle tjäna på ett arrangemang, säger Havik.

"Lämna Johannesburg"

December 2009 har blivit juni 2010 och Havik förbereder sig inför det kaos som med största sannolikhet kommer att uppstå i samband med fördelningen av de sista biljetterna. Inför matchen mellan Maradonas Argentina och Lagerbäcks Nigeria fick polis tillkallas till Ellis Park i Johannesburg då flera personer blivit nertrampade i mediecentret. Enligt Fifas uppgifter finns över 85 procent av alla tillresta journalister i Johannesburgområdet. Havik har en lösning på problemen kring biljetterna:

- Lämna Johannesburg. Åk till Durban, Port Elizabeth eller Kapstaden. Då slipper ni och vi problemen.

Den här journalisten kommer lyckligtvis lämna Johannesburg för Durban redan under morgondagen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

1 timme sedan

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

2 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

3 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.