1 av 2
- Foto: Lee Jin-man/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX

VM-guiden: Uruguay - Sydkorea

Nyheter24 ger dig allt du behöver veta inför dagens heta åttondelsfinal mellan Uruguay och Sydkorea.


PORT ELIZABETH. Åttondelsfinalerna är äntligen här och går av stapeln med matchen mellan Uruguay och Sydkorea. Här får du allt du behöver veta inför drabbningen: formen i gruppen, stjärnan, den viktigaste spelaren och mycket mer.

Uruguay

Vägen till åttondelsfinal: Det fanns många som varnade för det skickligt spelande uruguayanska landslaget inför VM och hittills i turneringen förstår man varför. Efter 0-0 i inledningsmatchen mot Frankrike tryckte Uruguay gasen i botten och körde över värdnationen Sydafrika med hela 3-0, bland annat efter två mål av Diego Forlán. I sista omgången mot Mexiko vann de med uddamålet efter att Ajaxanfallaren Luis Suarez noterats för matchens enda mål i början av andra halvlek. Totalt skrapade Uruguay ihop sju poäng och slutade därmed som gruppetta.

Stjärnan: Otvivelaktigt nämnde Forlán, som inte bara är ett stort namn i hemlandet, utan även i Europa där han visat sig vara en av de senaste årens allra bästa målskyttar. Forlán har plockat hem guldskon två gånger och få anfallare är mer fruktade.

Viktigaste spelaren: Förutom Forlán är det viktigt att rutinerade lagkaptenen och mittbacken Diego Lugano dirigerar sina mannar i defensiven och stöter bort alla sydkoreanska hot. Lugano, till vardags i Fenerbache, har stor respekt bland spelarna som lär lyssna på honom både inför och under matchen.

Förbundskaptenen: Oscar Tabarez, 63, var med redan i VM 1990 i Italien, men fick då se sitt Uruguay bli utslaget redan i gruppspelet. Nu är han tillbaka för att ta revansch och det har ju gått bra så här långt. Tabarez är känd för att vara en hårt arbetande tränare, men som samtidigt vill ändra alltför ofta i taktiken.

Nyckeln till seger: Uruguay är på pappret det bättre laget, men det vill till att samtliga lagdelar levererar. Har Forlán en dålig dag måste någon av hans lagkamrater fylla luckan som målskytt. Kan relativt orutinerade Suarez hantera pressen?

 

Sydkorea

Vägen till åttondelsfinal: Till skillnad från Uruguay hade Sydkorea en mer knivig väg till slutspel. Visserligen storspelade man och tog tre väldigt viktiga poäng i öppnignsmatchen mot Grekland (2-0), men därefter blev det en tuff 4-1-förlust mot Diego Maradonas Argentina. I den sista och helt avgörande matchen mot Lars Lagerbäcks Nigeria vann Sydkorea med uddamålet och knep därmed andraplatsen i gruppen.

Stjärnan: Liksom i Uruguay finns det en klart lysande stjärna som sträcker sig över alla andra spelare. Naturligtvis handlar det om Park Ji-Sung, som är en viktig kugge i Sir Alex Fergusons lagbygge i Manchester United.

Viktigaste spelaren: Återigen Park, hur tråkigt det än må låta. Den hårt kämpande mittfältaren har varit lagets bästa spelare hittills och har också de största kvalitéerna inom truppen. Dessutom är han lagkapten och den ende i Sydkorea som har riktig slutspelsrutin från de större turneringarna.

Förbundskaptenen:  Huh Jung-Moo har varit Sydkoreas förbundskapten sedan 2007 och fick hård kritik inledningsvis då laget misslyckades i början av VM-kvalet. Men till slut vände Sydkorea på steken och tog sig till VM. Väl där har Jung-Moo visat prov på att han byggt en lagmaskin som, trots de mindre namnkunniga spelarna, är väldigt effektiv mot de flesta lag.

Nyckeln till seger: Som vanligt måste Sydkorea hitta samspelet mellan samtliga lagdelar. Fast den kanske mest betydelsefulla nyckeln blir att stoppa Forlán och Suarez. Lyckas sydkoreanerna med det har dem mycket vunnet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Dagens VM-program