Tisdag 30 Nov
Stockholm

VM-guiden: USA - Ghana

1 av 2
2 av 2

Nyheter24 ger dig allt du behöver veta inför dagens heta åttondelsfinal mellan USA och Ghana.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

RUSTENBURG. Åttondelsfinalerna är äntligen här och på schemat står USA - Ghana som dagens andra match. Här får du allt du behöver veta inför drabbningen: formen i gruppen, stjärnan, den viktigaste spelaren och mycket mer.

USA

Vägen till åttondelsfinal: USA väntades på förhand göra England sällskap från grupp C, men det var ovisst och dramatiskt ända in i sista sekunden. Efter två oavgjorda matcher mot England och Slovenien var amerikanerna tvungna att ta tre poäng mot Algeriet för att ta sig vidare från gruppen. Men med minuten kvar att spela var det mållöst och det såg mörkt ut för USA. Då, från ingenstans, klev storstjärnan Landon Donovan fram och tryckte in segermålet och förde sitt landslag till åttondelsfinal.

Stjärnan: Under gruppspelet har Donovan, som är utlånad till Everton, befäst sin position som USA:s överlägset störste stjärna. Hittills har det blivit två mål och fler kan vara att vänta mot Ghana. Frågan är bara om amerikanen har förmågan att dyrka upp Ghanas försvar, som varit väldigt stabilt under gruppspelet.

Viktigaste spelaren: Målvakten Tim Howard har agerat med ett lugn och självförtroende som inger säkerhet hos USA:s backlinje. Kan Evertonmålvakten spela på topp blir det svårt för Ghana att spräcka amerikanernas nolla, framför allt med tanke på att deras avslut varit under all kritik under turneringen.

Förbundskaptenen: Bob Bradley är oerhört populär i det amerikanska landslaget och har minst sagt övertygat under sin sejour som förbundskapten. Med honom som ledare har USA utfört flera "miracle on grass", inte minst under Confederations Cup i fjol.

Nyckeln till seger: Anfallsspelet måste fungera hundraprocentigt om USA ska kunna bemästra Ghanas imponerande defensiv. Men med spelare som Donovan, Jozy Altidore och Clint Dempsey är det långt ifrån omöjligt.

 

Ghana

Vägen till åttondelsfinal: Ghana tog sig vidare till åttondelsfinal på målskillnad före Australien. I gruppspelet besegrade man Serbien, fick oavgjort mot Australien och förlorade mot Tyskland i sista matchen. Framåt har det blivit två mål och noterbart är att båda gjorts på straffspark.

Stjärnan: I Michael Essiens frånvaro är det utan tvekan Asamoah Gyan, som gjort Ghanas två mål under VM, som är den störste stjärnan. Gyan är en pålitlig straffskytt, men hans vassaste egenskap ligger i snabbheten och att göra det oväntade.

Viktigaste spelaren: Förutom Gyan kommer Sunderlandförsvararen John Mensah att bli otroligt viktig för Ghana mot USA. Det är han som får uppdraget att stoppa tunge Jozy Altidores framfart i straffområdet. Än så länge har Mensah skött försvarsspelet utmärkt och lyckas han spela på topp ännu en gång blir lagets försvar svåröverlistat.

Förbundskaptenen: Serben Milovan Rajevac tog över Ghana för drygt två år sedan och har därefter infört en organisation i Ghana som laget inte varit i närheten av tidigare, vilket endast två insläppta mål i gruppspelet vittnar om. Då Rajevac är en gammal försvarare är det inte underligt att han valt att prioritera defensiven.

Nyckeln till seger: Naturligtvis att försvarsspelet fungerar som det gjort hittills i turneringen. Ghana har inte råd med några misstag eller tabbar då amerikanerna lär hugga som kobror. Samtidigt måste anfallarna ha siktet rätt inställt och börja träffa mål i stället för att skicka upp bollarna som souvenirer till supportrarna på läktarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal server error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Kungsgatan 12-14
111 35 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24