1 av 2
- Foto: Andre Penner/AP/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Martin Meissner/AP/SCANPIX

VM-guiden: Brasilien - Chile

Nyheter24 ger dig allt du behöver veta inför måndagens heta åttondelsfinal mellan Brasilien och Chile.


JOHANNESBURG. På måndag tar sig sambalaget Brasilien an tekniska Chile i åttondelsfinalen. Här får du allt du behöver veta inför drabbningen: formen i gruppen, stjärnan, den viktigaste spelaren och mycket mer.

Brasilien

Vägen till åttondelsfinalen: Brasilien inledde turneringen försiktigt men vann ändå mot Nordkorea med 2-1. I den andra gruppspelsmatchen visade brassarna att de fortfarande har sambaliret inom sig och vann mot Elfenbenskusten med 3-1 tack vare Luis Fabiano som stod för två av målen. I gruppfinalen mot Portugal blev det oavgjort – men det saknades inte chanser.

Stjärnan: Kaká är Brasiliens klart lysande stjärna. Real Madrid-spelaren inledde, likt laget, svagt men har spelat upp sig. I den andra gruppspelsmatchen blev han dock tveksamt utvisad efter att ha dragit på sig två gula kort. Det gjorde att han var avstängd mot Portugal, men räkna med en revanschsugen spelare mot Chile.

Viktigaste spelaren: Inter-målvakten Julio César betyder oerhört mycket för det brasilianska laget. Han dirigerar och håller ihop försvaret och är totalt orädd. César, som har haft problem med en ryggskada, blev trampad på ryggen i matchen mot Portugal och det är oklart om stjärnan kan delta mot Chile.

Förbundskaptenen: Dunga, 46, var med och vann VM-guld 1994 som lagkapten. När Carlos Alberto Parreira slutade som förbundskapten 2006 anställdes Dunga och har sedan dess tränat laget. Dunga, som har en ansträng relation med det brasilianska mediadrevet, är kritiserad för att han inte tog med stjärnor som t.ex. Ronaldinho till VM. Dunga står för en försvarsstark fotboll med en oerhörd disciplin och är inte rädd för att göra tidiga förändringar.

Nyckel till seger: Brasilien måste hålla koll på Chiles anfallsspel och när de får lägen måste Luis Fabiano och övriga ta vara på chanser för att de ska gå vidare.

 

Chile

Vägen till åttondelsfinalen: Chile chockade den stora fotbollspubliken med sitt underhållande spel i gruppspelet. I första matchen vann man mot Honduras med 1-0. Det följdes upp med ytterligare en 1-0-vinst mot Schweiz innan man åkte på en förlust mot Spanien med 2-1.

Stjärnan: Alexis Sanchez, 21, har imponerat stort med sin snabbhet och fina teknik. Sanchez har lurat många försvarare under turneringen och kommer att vara ett stort hot mot Brasiliens backlinje.

Viktigaste spelaren: Matias Fernandez styra och ställer på Chiles mittfält och det är han som ska servera Sanchez med flera. Numera 24-åringen har en riktigt bra passningsfot samt ett fruktat skott. Chile måste ha igång Fernandez om de ska vinna mot Brasilien.

Förbundskaptenen: Argentinaren Marcelo Bielsa, 54, tog över Chile 2007 och har blivit riktigt stor i landet efter att ha fört laget till VM. ”El Loco” står för en anfallsglad fotboll med mycket rörelse och spelar oftast med en trebackslinje. Det ryktas om att han inte ska fortsätta efter VM, vilket har fått fansen att starta kampanjen ”Bielsa kommer inte lämna” för att få han att ändra sig.

Nyckel till segern: Chile ska fortsätta på exakt samma sätt som man har spelat i gruppspelet. Med en fartfyllde anfallsfotboll kommer Chile att pressa Brasilien, dessutom måste man vara mer försvarsstarka än man var i matchen mot Spanien. Och inte minst avstå från onödiga gula kort.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!