- Foto: Martin Meissner/AP/SCANPIX

Bert van Marwijk höjer temperaturen: "Vi är inte rädda, Brasilien"

Brasilien har imponerat rejält i VM och är givetvis favoriter i stormötet med Holland på fredag. Men förbundskaptenen Bert van Marwijk låter sig inte skrämmas och skickar nu en syrlig passning till Carlos Dunga och hans mannar.- Vi anpassar oss inte efter Brasilien och vi är inte rädda för dem. Vi har vår egen karaktär och det är det vi vill visa, säger van Marwijk på dagens presskonferens.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

PORT ELIZABETH. Brasilien är kanske det lag som spelat allra bäst i VM hittills och är således en av de största favoriterna till titeln. Förbundskaptenen Carlos Dungas enda mål är att bli världsmästare och därmed få lyfta brassarnas sjätte VM-trofé. Fast redan i morgon kan drömmen få ett abrupt slut. Visserligen är Brasilien favoriter mot Holland, men Bert van Marwijk, holländarnas förbundskapten, är övertygad om att hans lag är förberett för att besegra stjärnbrassarna.

- Jag är absolut redo, man måste alltid förbereda sig och man kan känna inom laget att vi är redo. Vi har bevisat att vi kan besegra den här typen av motstånd så vi har starkt förtroende, säger van Marwijk på dagens presskonferens.

Van Marwijks självsäkra och kaxiga förhoppningarna kan komma att slå tillbaka mot honom under morgondagen, men själv är han inte orolig. I stället väljer den 58-årige förbundskaptenen att se Holland som favoriter och menar också att Brasilien inte är något landslag att vara rädd för.

- Vi har vår egen karaktär och det är det vi vill visa. Vi anpassar oss inte efter Brasilien så det blir en intressant match. Vi är inte rädda för Brasilien, men vi vet att det är ett riktigt bra lag med många vapen som till exempel deras omställningar. Men vi tvivlar inte en sekund på att vi kan vinna den här matchen, förklarar han och tillägger:

- Vi vill spela på ett sådant sätt att vi inte behöver förlita oss mycket på tillfälligheter och chanser. Vi vill kunna ha ett stabilt försvar.

Van Marwijk tar inte till sig kritiken
Holland har tagit sig till kvartsfinal tämligen enkelt och har aldrig riktigt blivit hotade i turneringen så här långt. Trots det har de orangeklädda holländska spelarna - och ledarstaben - fått motta kraftig kritik från fotbollsexperter och supportrar runt om i världen. Bland annat menar dem att Holland inte bjuder upp till dans på samma sätt som i tidigare mästerskap då de spelade en fartfylld och underhållande anfallsfotboll.

Ska man dock tro Bert van Marwijk är förändringen nödvändig för att kunna vinna titlar. Sedan holländaren, som tidigare tränat exempelvis Borussia Dortmund och Feyenoord, tog över på tränarposten har Holland blivit allt mer defensivt inriktade, men han menar ändå att hans mannar bjuder på fotbollsgodis.

- I EM för två år sedan spelade vi två eller tre matcher väldigt bra och skapade massvis med chanser men vi släppte samtidigt till mycket bakåt. När jag blev förbundskapten sade jag mycket klart och tydligt att vi måste försvara oss bättre och det startar redan hos anfallarna. I fotboll är bollinnehav viktigt; vi vill fortfarande ha mycket boll. Om man kollar på de tre sista matcherna inför VM gjorde vi 13 mål, säger van Marwijk.

- De fyra matcherna vi har vunnit i VM har vi förtjänat att vinna även om vi kanske inte spelat vacker fotboll. Vi har spelat väldigt koncentrerat och i slutändan vann vi och vi kan spela ännu bättre och vi hoppas att vi kan visa det just mot Brasilien, det måste vi visa. Vi måste spela bättre fotboll vilket ökar våra chanser.

Historien talar för Brasilien
I morgon är det alltså upp till bevis för Holland. Om deras defensivt inriktade spelstil misslyckas lär kritiken från inhemsk press inte vara nådig, framför allt mot Bert van Marwijk. Kanske är det just därför som han också passar på att hylla Brasilien.

- Om man kollar på hur spelarna reagerade efter senaste vinsten så var dem spontant glada, men överreagerade samtidigt inte eftersom de vet om att en väldigt svår match väntar. Brasilien är favoriter till VM-guldet och har kanske också de bästa spelarna, säger van Marwijk.

- Jag anser att Brasilien spelar sitt eget spel, de har en väldigt stabil trupp. De bygger upp spelet sakta men säkert. De accelererar när de kommer upp i anfallet. Vi har heller inte råd att göra misstag i speluppbyggnaden eftersom de hugger direkt.

Det är inte bara brassarnas superlag som talar mot Holland. Även historien lagen emellan, speciellt i VM, kan få vilken holländare som helst att få kalla kårar längs ryggraden. I USA-VM för 16 år sedan bjöd de båda landslagen på en riktig supermatch i kvartsfinalen, som Brasilien tog hem tack vare en knallhård frispark av Branco i den 81:e minuten.

Fyra år senare stötte "Seleção" på holländarna igen, den här gången i semifinal. Matchen innehöll inte lika många mål och chanser som i USA, men dramatiken kunde man inte klaga på. Ronaldo gav brassarna ledningen i början av andra halvlek, men Holland kunde kvittera med tre minuter kvar av ordinarie tid genom en fantastisk nick av Patrick Kluivert. Efter en mållös förlängning fick drabbningen avgöras på straffar och där stod Brasilien som segrare.

Efter VM:et i Frankrike har de båda lagen inte mött varandra i mästerskapssammanhang, men i morgon är det äntligen dags. Frågan är bara om Holland den här gången - med försvarsspelet i fokus - kan döda brassespöket. Klart står åtminstone att van Marwijk kommer att få äta upp sina ord, inte bara en gång, utan om och om igen, om det blir respass efter kvartsfinalen i morgon.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raymond hjälte i strid om NHL- slutspel

2 timmar sedan

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

2 timmar sedan
Sveriges nye förbundskapten har fått en skakig start. Sveriges mest kände fotbollstränare gillar hans filosofi – och har en önskan. Jag hoppas att vi inte dömer ut honom alldeles för tidigt, säger Sven-Göran Eriksson om Jon Dahl Tomasson.

Palmers snabba hattrick – avgjorde mot Everton

idag 01:06
Cole Palmer bjöd på stor show i Chelseas hemmaseger, 6–0, mot Everton.

Ny seger – Malmö upp i topp

igår 21:10
Tredje raka segern och hela 11–1 i målskillnad. Malmö FF har fått en kanonstart på allsvenskan. Det är en stabil match, vi åker hit och vinner med 4–0, säger Sebastian Nanasi efter mötet med Värnamo

Första segern för Häcken – efter målfest

igår 20:54
Säsongens första seger (4–3) i fotbollsallsvenskan är ett faktum för Häcken, efter ett målrikt och svängigt möte med Brommapojkarna på måndagen. Vi tar tre poäng, det är hur viktigt som helst, säger målskytten Julius Lindberg i Discovery+.

Ymers vändning – ser ut att göra comeback

igår 15:30
Svenske tennisspelaren Mikael Ymer ser ut att sikta på en comeback. 25-åringen antyder att han satsar vidare när hans avstängning – efter brott mot dopningsregler – går ut i början av nästa år.