- Foto: Eduardo Di Baia/AP/SCANPIX

Dungas utskällning: "Pressen borde skämmas"

Det återstår en dag till tungsviktsmötet mellan Brasilien och Holland. Då väljer Carlos Dunga att återigen fokusera på den irriterande pressen som driver honom till vansinne dag ut och dag in.- Jag skulle skämmas om jag var en brasiliansk journalist, ryter Dunga.


Den Stora VM-resan

Följ Nyheter24:s sportchef Ehsan Fadakar på hans resa som tar honom från Johannesburg till Durban, Port Elizabeth, Kapstaden och tillbaka till VM-finalen den 11:e juli på Soccer City Stadium i Johannesburg.
Han kommer att främst följa Lars Lagerbäcks Nigeria och Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten - men också Maradonas Argentina och Nordens stolthet Danmark.

Varje dag kommer nya krönikor på hans blogg Den Stora VM-bloggen och på Nyheter24:s VM-sajt där du kan hitta allt om VM, spelarna och matcherna.

PORT ELIZABETH. På Hollands presskonferens inför Brasilienmatchen förklarade förbundskaptenen Bert van Marwijk att man inte räds det brasilianska superlaget och att man har tillräckligt med självförtroende för att besegra de femfaldiga världsmästarna. När sedan Carlos Dunga intog podiet var det helt andra tongångar och största delen av presskonferensen ägnades åt att såga de redan sågade journalisterna.

När Dunga ombads svara på hur det ligger till med skadade Elano, som missar matchen i morgon, valde Dunga att gå till attack direkt.

- När jag svarar folk gillar dem inte svaren. En brasiliansk journalist sa att läkarna inte var överens om vilken skada det var och hur man ska behandla den, men så var det inte alls. Läkarna har gjort sitt vanliga jobb, och jag måste försvara mitt medicinska team. De har en enorm erfarenhet och är exceptionella. En brasiliansk journalist hittar på saker och ber sedan inte om ursäkt, och det här stör oss väldigt mycket eftersom vi alla jobbar som ett lag. Jag försöker inte att dölja någonting och jag kan till och med referera till Julio Cesar-fallet, dundrar Dunga på presskonferensen och fortsätter instinktivt:

- Några journalister sa att han var bra på morgonen men dålig på eftermiddagen. Hur tror du supportrarna reagerar? Jag skullas skämmas, helt ärligt, om jag drog sådana slutsatser. Vi måste därefter konstant förklara för våra supportrar hur det verkligen ligger till. Pressen måste respektera supportrarna, menar han.

Robben i fokus
Efter utskällningen av pressen börjar Carlos Dunga så smått att diskutera morgondagens batalj med Holland. Till skillnad från Bert van Marwijk är Dunga orolig över vad hans motståndare kan hitta på. Framför allt är det Arjen Robben som ger den brasilianske förbundskaptenen huvudbry.

- Ja, utan tvekan. Han är en väldigt teknisk spelare som kan göra stor skillnad. Om vi kollar på Bayerns matcher så har han haft en avgörande roll, säger Dunga.

I det stjärnspäckade brasilianska laget tror Dunga att Holland får se upp med Kaká som, trots en misslyckad säsong bakom sig, har spelat bra i VM.

- Kaká är en intelligent spelare, han vet hur viktig han är. Av alla gula kort han har fått skulle han bara fått ett. Endast det sista var rätt.

"Det blir en öppen match"
Även om Brasilien är favoriter, inte bara i matchen mot Holland, men kanske till och med till VM-titeln vill Carlos Dunga inte ta ut något i förskott. I stället menar han på att hans mannar måste ge hundra procent i varje match om de ska ha någon chans att få lyfta bucklan i Johannesburg den 11 juli.

- Vi förväntar oss en väldigt jämn och öppen match. Vi vet att alla matcher under slutspelet är öppna, så vi kan inte spela ett försiktigt försvarsspel. Alla spelare på planen är av högsta klass så vi väntar oss en underhållande match, säger Dunga och fortsätter:

- Vi kan inte uppfinna en speltaktik för varje match. Vi respekterar våra motståndare, men har våra egna kvalitéer som vi fokuserar på. Varje match är nu en final och vi kan inte tänka på vad som hänt innan.

På förhand är det dock inte attraktiv fotboll det talas om. Vinden i Port Elizabeth, där matchen spelas, är nämligen inte att leka med och kan komma att bli problematisk för båda lagen under morgondagen. Men ska man tro Dunga kommer spelarna att behärska de svåra förhållandena.

- Vindfaktorn kommer att bli ett problem för båda lagen. Bollen, Jabulani, har en konstig bollbana. Den följer inte en speciell bana och vinden gör det svårare. Men kvalitén på spelarna kommer naturligtvis att hjälpa under dessa förhållanden eftersom de vet hur man behandlar bollen.

"Jag har begått en del misstag"
Brasilien har svarat för underhållande fotboll i flertalet matcher i VM hittills och Carlos Dungas förhoppning är att trenden fortsätter även i supermatchen mot Holland. Den förre landslagsspelaren hyser inga tvivel om att det kommer bli en fenomenal fotbollsmatch då Brasilien och Holland har kreativa anfallsspelare.

- Båda lagen vill spela anfallsfotboll, spela attraktivt, vara kreativa. Båda vill göra mål och vinna. När två lag av denna natur möts kan vi alltid vänta oss en otrolig match, myser Dunga.

Trots att brassarna bjudit på fotbollsgodis av högsta kvalité och dessutom tagit sig till kvartsfinal utan att förlora en enda match, anser Dunga - självkritisk som han är - att han begått en del misstag.

- Vad gäller mina misstag, så har jag gjort en del. Innan jag går till sängs så tänker jag på vad jag kunde gjort annorlunda och när jag agerar korrekt finns det alltid ett annat sätt att se på alternativen som finns, förklarar han.

Inför matchen mot Holland talas det mycket om den fantastiska anfallstrion bestående av Robinho, Kaká och Luis Fabiano som öst in mål tillsammans. Även om Dunga naturligtvis är nöjd med spelarnas prestationer, vill han inte hylla dem utan väljer i stället att lägga all sin kraft på laget.

- Brasilien är inte bara tre spelare, det är ett helt lag. Om laget försvarar och anfaller bra så kommer resultatet att vara positivt. Vi förlitar oss inte på enstaka spelare, säger han.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

1 timme sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

2 timmar sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

3 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.